Világszínvonalú eszközök segítik az újszülöttek ellátását Pécsett

fotó: sxc.hu

Világszínvonalú ellátást nyújthatnak az újszülöttek pécsi intenzív centrumában azoknak az orvosi berendezéseknek köszönhetően, amelyeket a napokban helyeztek üzembe a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermek-, valamint szülészeti klinikáján.

Ertl Tibor, a projekt szakmai vezetője a beruházás hétfői, pécsi zárórendezvényén elmondta, hogy a baranyai megyeszékhely egészségügyi ellátásának modernizálását célzó Janus Pannonius-program keretében, uniós támogatással megvalósult fejlesztés 467 millió forintba került. Ezen kívül az egyetem még 109 millió forintot költött a 133 új eszköz, köztük inkubátorok, lélegeztetőgépek, infúziós pumpák, s ultrahangkészülékek használatához szükséges műszaki háttér megteremtésére.

Bódis József, a PTE rektora arról szólt, hogy a régóta várt 21. századi műszerpark minőségi változást hoz az újszülöttek intenzív ellátásában. Jelentősége a hazai intenzív centrumok kialakításához mérhető. Az orvosprofesszor reményét fejezte ki, hogy az új berendezésekkel tovább javul Pécsett a koraszülöttek életben maradásának esélye.

fotó: sxc.hu
fotó: sxc.hu

Decsi Tamás, a PTE klinikai központjának főigazgatója arról szólt, hogy az újszülöttellátásban 20-30 évvel ezelőtt a mostanihoz képest még csak kezdetleges eszközök álltak rendelkezésre, s hatalmas eredmény, hogy az egyetemnek a legmodernebb készülékekből sikerült ilyen nagy mennyiségben vásárolnia.

A PTE az eszközbeszerzéssel kapcsolatos szerződés májusi aláírásakor arról tájékoztatott, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a pécsi újszülött intenzív centrum semmiben sem különbözik majd Európa vagy a világ hasonlóan magas szinten működő centrumaitól. A beruházás olyan adatrögzítést és terápiát tesz lehetővé, amely jelentősen növeli a koraszülöttek életben maradásának, a szövődmények korai felismerésének és eredményes kezelésének esélyét.

Emlékeztettek arra, hogy Magyarországon a csecsemőhalandóság 2011-ben 4,9, a Dél-Dunántúlon 4,5, Baranyában 4 ezrelék volt. Az országban évente mintegy 1200 gyermek születik másfél kilogrammnál kisebb súllyal, közülük nagyjából százan kerülnek a PTE két telephelyen működő újszülött intenzív centrumába.

A csecsemők 80-90 százaléka életben marad, harmaduknál azonban szövődmények lépnek fel. Az egyetem arra törekszik, hogy a jó életminőség érdekében még tovább csökkentse a szövődmények lehetőségét.

Forrás: MTI

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .