Álomkóc CD

Álomkóc CD

Az altatódalok fontosságáról, az anya-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatásáról már rengeteg szó esett. Minden gyakorló édesanya tökéletesen tisztában van azzal, hogy az esti altatás rítusának szinte elengedhetetlen része egy kis összebújás, egy kis ringatás, egy kis éneklés. A dolog elméleti részével tehát tisztában vagyunk. De mi a helyzet a gyakorlattal?

Anyukák! Álljatok meg egy pillanatra, és gondolkodjatok el, hány altatódalt tudtok hirtelen felsorolni? Kettőt? Ötöt? Tízet? Többet?

A legtöbb családban van egy-két jól bevált dal, vers, amit minden este elénekel Anya a csemetének, és néha elfogja az az érzés, hogy „De jó lenne újítani!” De honnan? A felnőtt lakosság nagy százaléka (sajnos) nem boldogul a kottaolvasással, márpedig a daloskönyvekből másképp nem lehet megtanulni. Az utóbbi években pedig sajnos hiába kerestünk az áruházak polcain altatódalos zenei kiadványokat, jó 15 éve nem jelent meg ilyesmi a magyar piacon. Így aztán maradtak a régi, jól bevált, ám kissé már megunt altatódalocskák.

2009 őszén azonban történt valami. Öt lelkes pedagógus-zenész összefogott, elkezdtek tervezgetni, gyűjtögetni, szerkesztgetni, és a végén megszületett egy új altatódalos Cd. Ez az ÁLOMKÓC című kiadvány, ami a maga nemében egyedülálló, hiánypótló válogatás a magyar zenei piacon.

A különleges összeállítású cd-lemezen különböző zenei és irodalmi műfajokat társítottak egymással az előadók. Egyaránt megtalálhatóak rajta

  • magyar és rokon népek altatódalai és mondókái
  • magyar kortárs költők gyermekversei
  • a zeneirodalom klasszikusainak szerzeményei
  • magyar költők megzenésített versei
  • régebbi szerzemények átdolgozásai és újonnan írott dalok is

62 percben, 57 trackben összesen mintegy 70 dalt, mondókát és vers hallgatható meg rajta.

A CD alkotói, az előadók maguk is édesanyák. Ötüknek összesen 11 gyermeke van, a legkisebb 2, a legidősebb 14 éves. Közülük ketten vendégszereplést is vállaltak a CD-n. Emellett mindannyian a kisgyermekkor zenei nevelésével foglalkoznak, tehát gondosan és hozzáértően válogatták össze az általuk értékesnek ítélt művészeti alkotásokat, hogy egy igényes, értékes zenei és irodalmi összeállítást nyújtsanak át édesanyáknak. Megtehették volna persze azt is, hogy gyűjteményüket médiasztárokkal énekeltetik el, a verseket népszerű színészekkel szavaltatják, hogy “versenyképesebb” legyen a lemez. Ők azonban ezt szándékosan nem tették. Személyesen szerették volna megszólítani az édesanyákat, és rajtuk keresztül a gyermekeiket. Mint ahogy ezt teszik hétről-hétre a foglalkozásaikon, vagy estéről-estére a saját hálószobáikban, a saját gyermekeik társaságában. Büszkén vállalják, hogy „Minden kisgyermeknek a saját édesanyja énekel a legszebben!” és ezt csak a saját előadásukkal tudják hitelesíteni.

Az alkotók szándéka, és az ÁLOMKÓC CD-n a legtöbb dal előadásmódja mind arra ösztönzik a hallgatót, hogy ne csak hallgassa, hanem tanulja meg, és énekelje is ezeket! Nem véletlen, hogy a belső borítón e szavak ötlenek először az ember szemébe:

Hallgasd a dalokat, tanuld meg… és énekelj!

Legyen minden estétek ünnep!
Ringasd babádat, csitítsd kisgyermeked, kényeztesd a nagyokat az ágy szélén!
Kócos buksik, álmélkodó tekintetek, rebbenő pillák az álomvilág küszöbén…

…és ne feledd:

Minden kisgyereknek a saját anyukája énekel a legszebben!

Az Álomkóc CD tartalmával, alkotóival, elkészítésének bonyodalmaival bővebben megismerhettek, a dalokba belehallgathattok, és megrendelhetitek azt a www.alomkoc.com oldalon!

Szólj hozzá Te is!