Hogyan főzzünk egészségesen kisgyerekeknek?

A kisgyermekek emésztőrendszere egy éves kor után sem működik úgy, mint a felnőtteké. Ahhoz, hogy ne terheljük túl tipegőnk emésztőrendszerét nehéz ételekkel, a megszokott alapanyagokat egy kicsit máshogyan kell elkészítenünk. Hogy hogyan? – megtudhatjuk a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírleveléből.

Zöldségek

  • Főzelék készítéséhez sűríthetjük a zöldségeket burgonyával is, így készülnek az első főzelékek is.
  • Rántás helyett inkább habarással vagy hintéssel készítsük a főzeléket, és tejföl helyett használjunk kefírt, így kevesebb lesz a zsírtartalma.
  • Köretként kínálhatunk gőzben megfőtt zöldségeket vajban pirított zsemlemorzsával megszórva.
  • Leveseket is gazdagon, sok zöldséggel főzzük, ha lehet, rántás nélkül.

clay-pot-622750_640

Húsételek

  • Süssük a húst alufóliában vagy sütőzacskóban, zöldfűszerekkel vagy gyümölcsökkel együtt.   Ilyenkor zsiradék felhasználása nélkül készül az étel.
  • Teflonban is párolhatunk szelethúst, ez esetben figyeljünk oda, hogy felnőtt adagonként maximum 10 ml, vagyis egy evőkanál olajat használjunk fel, kisgyermekek ennek a fele, egy teáskanál is elegendő.
  • Zsírszegény húsrészekből készíthetünk párolt vagdaltat, húsgombócot vagy felhasználhatjuk rakott zöldséges ételekhez. Így akkor sem okoz problémát a gyermekeknek az étel elfogyasztása, ha még nem tökéletes a rágótechnikájuk.
  • A különböző húsok ízét és emészthetőségét is javíthatjuk, ha azokat előtte pácban érleljük. Erre alkalmas a fokhagymás tejben áztatás, de házilag is többféle fűszerkeveréket készíthetünk.
  • Kerüljük a bundázott, bő olajban kisütött ételeket, mivel túl magas a zsiradék tartalmuk, a sütés közben keletkező túlsütött, megégett részek pedig nehezen emészthetőek a picik számára. Attól, hogy állatfigura alakú egy pipi falat, még nem biztos, hogy gyereknek való étel.

spices-541970_640

Konyhasó helyett

Egy hazai felmérés rámutatott, hogy az 1 és 3 éves kor közti gyerekek az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el. Attól, hogy kevésbé sózzuk az ételeket, még azok lehetnek finomak. Néhány trükkel sok új ízt és aromát csempészhetünk a mindennapokba.

  • A legjobb hatást friss zöldfűszerekkel tudjuk elérni, de ha nem jutunk hozzá, a szárított is jó.Javasolt fűszerek: édes paprika, kapor, petrezselyem, zeller zöldje, metélőhagyma, bazsalikom, majoránna, babérlevél, lestyán, kakukkfű, vasfű. Kerülendő fűszerek: csípős paprika, chili, torma, túl sok bors, cayenne bors
  • Savanykás ízű gyümölcs- vagy paradicsommártással is feldobható egy étel.
  • A tűzdelés és a göngyölés is kiváló ízesítő. Előbbihez használjunk zöldséghasábokat, hagymát, fokhagymát, göngyöléshez pedig sajtot, aszalt szilvát vagy szárított paradicsomot, sonkát.

A sós íz szeretete megszokás kérdése is, így ha lassanként csökkentjük a hozzáadott só mennyiségét, nem lesz drasztikus a megvonás, és az egész család felfedezheti újra az ételek természetes ízét.

muffins-796816_640

Édességek

  • Ha süteményt készítünk, akkor is érdemes gyümölcsös receptet választani.
  • A cukros, vajas töltelékek helyett inkább joghurtos vagy túrós krémet használjunk.
  • Próbáljuk ki bátran a teljes kiőrlésű liszteket, gazdagítsuk a tésztát zabpehellyel, őrölt magvakkal. Az így elkészített sütemények táplálóbbak, magasabb rosttartalmuknál fogva a bennük található cukrok lassabban szívódnak fel, ezáltal kisebb vércukorterhelést idéznek elő.

Ettől függetlenül mértéket kell tartani. Az édességet fogyasszuk desszertként, főétkezések záró fogásaként, heti egy-két alkalommal!

Szaktanácsadó: Windisch Adrienne dietetikus

 

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkMegszületett Pásztor Anna második gyermeke!
Következő cikkA meddőség hormonális és életmódbeli okai

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .