A kisgyermekek emésztőrendszere egy éves kor után sem működik úgy, mint a felnőtteké. Ahhoz, hogy ne terheljük túl tipegőnk emésztőrendszerét nehéz ételekkel, a megszokott alapanyagokat egy kicsit máshogyan kell elkészítenünk. Hogy hogyan? – megtudhatjuk a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírleveléből.
Zöldségek
- Főzelék készítéséhez sűríthetjük a zöldségeket burgonyával is, így készülnek az első főzelékek is.
- Rántás helyett inkább habarással vagy hintéssel készítsük a főzeléket, és tejföl helyett használjunk kefírt, így kevesebb lesz a zsírtartalma.
- Köretként kínálhatunk gőzben megfőtt zöldségeket vajban pirított zsemlemorzsával megszórva.
- Leveseket is gazdagon, sok zöldséggel főzzük, ha lehet, rántás nélkül.
Húsételek
- Süssük a húst alufóliában vagy sütőzacskóban, zöldfűszerekkel vagy gyümölcsökkel együtt. Ilyenkor zsiradék felhasználása nélkül készül az étel.
- Teflonban is párolhatunk szelethúst, ez esetben figyeljünk oda, hogy felnőtt adagonként maximum 10 ml, vagyis egy evőkanál olajat használjunk fel, kisgyermekek ennek a fele, egy teáskanál is elegendő.
- Zsírszegény húsrészekből készíthetünk párolt vagdaltat, húsgombócot vagy felhasználhatjuk rakott zöldséges ételekhez. Így akkor sem okoz problémát a gyermekeknek az étel elfogyasztása, ha még nem tökéletes a rágótechnikájuk.
- A különböző húsok ízét és emészthetőségét is javíthatjuk, ha azokat előtte pácban érleljük. Erre alkalmas a fokhagymás tejben áztatás, de házilag is többféle fűszerkeveréket készíthetünk.
- Kerüljük a bundázott, bő olajban kisütött ételeket, mivel túl magas a zsiradék tartalmuk, a sütés közben keletkező túlsütött, megégett részek pedig nehezen emészthetőek a picik számára. Attól, hogy állatfigura alakú egy pipi falat, még nem biztos, hogy gyereknek való étel.
Konyhasó helyett
Egy hazai felmérés rámutatott, hogy az 1 és 3 éves kor közti gyerekek az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el. Attól, hogy kevésbé sózzuk az ételeket, még azok lehetnek finomak. Néhány trükkel sok új ízt és aromát csempészhetünk a mindennapokba.
- A legjobb hatást friss zöldfűszerekkel tudjuk elérni, de ha nem jutunk hozzá, a szárított is jó.Javasolt fűszerek: édes paprika, kapor, petrezselyem, zeller zöldje, metélőhagyma, bazsalikom, majoránna, babérlevél, lestyán, kakukkfű, vasfű. Kerülendő fűszerek: csípős paprika, chili, torma, túl sok bors, cayenne bors
- Savanykás ízű gyümölcs- vagy paradicsommártással is feldobható egy étel.
- A tűzdelés és a göngyölés is kiváló ízesítő. Előbbihez használjunk zöldséghasábokat, hagymát, fokhagymát, göngyöléshez pedig sajtot, aszalt szilvát vagy szárított paradicsomot, sonkát.
A sós íz szeretete megszokás kérdése is, így ha lassanként csökkentjük a hozzáadott só mennyiségét, nem lesz drasztikus a megvonás, és az egész család felfedezheti újra az ételek természetes ízét.
Édességek
- Ha süteményt készítünk, akkor is érdemes gyümölcsös receptet választani.
- A cukros, vajas töltelékek helyett inkább joghurtos vagy túrós krémet használjunk.
- Próbáljuk ki bátran a teljes kiőrlésű liszteket, gazdagítsuk a tésztát zabpehellyel, őrölt magvakkal. Az így elkészített sütemények táplálóbbak, magasabb rosttartalmuknál fogva a bennük található cukrok lassabban szívódnak fel, ezáltal kisebb vércukorterhelést idéznek elő.
Ettől függetlenül mértéket kell tartani. Az édességet fogyasszuk desszertként, főétkezések záró fogásaként, heti egy-két alkalommal!
Szaktanácsadó: Windisch Adrienne dietetikus