Eperlekvár – igazán egyszerűen

eperlekvár

Ez egy igazán egyszerű eperlekvár recept. A hozzávalók csupán eper és cukor, ha szeretjük kevés rebarbarával megbolondíthatjuk. A cukor viszont jelentősen kevesebb a megszokottnál, ha érett szép epret használunk nem szükséges több belőle. Túlzott tartósításra nincs szükség mivel évek óta készítjük, és szerencsére még nem volt eperlekvár ami kihúzta volna ősznél tovább. Ha mégis több időre szeretnénk tárolni kevés szalicilt
használhatunk.

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • + ízesítésnek 2-3 szál rebarbara

Az epret alaposan többször átmossuk, megtisztítjuk a zöld szártól és kiválogatjuk az ép darabokat. Fontos, hogy sérült ütődött gyümölcs ne kerüljön a lekvárba.
A tisztítással és válogatással egy időben már lehet is darabolni, felezni az epret.
Egy nagy lábosba közepes lángon feltesszük főni az epret és a kimért cukrot. Amikor már gyöngyözni kezd, kevergetjük, hogy ne kapjon oda. Ilyenkor már bőven levet ereszt az eper, ekkor egy részét merülő mixerrel pépesítjük. Mi kedveljük, ha maradnak benne nagyobb gyümölcsdarabok, így tényleg csak egyszer kell megforgatni a mixert.
Ízlés szerint ekkor lehet hozzáadni a rebarbarát, mivel nagyon gyorsan szétfő. Ezzel nincs más dolgunk, mint zöldséghámozóval megtisztítani a szárakat és 1,5 cm-es darabokra vágni. – A rebarbara az egyik legjobb barátja az epernek, kellemes savanykás ízével tökéletesen kiegészíti. –
Hozzáadjuk a citromlevet és még néhány percig főzzük, majd csírátlanított csavaros üvegekbe töltjük.
Az üvegeket szinte színültig töltjük, minél kevesebb levegő maradjon benne. Lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Praktikus hely ilyenkor pl. az ágyneműtartó, ahol az üvegeket egy vastagabb pehelypaplannal körbetakargatjuk, így kb. 3 nap mire kész a dunsztolás. Ha addig kibírtuk, akkor fel is lehet bontani az első üveget és egy palacsintával felavatni!

Vidd magaddal a receptet!
Nyomtasd ki és a bevásárlásnál nem marad ki semmi!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .