Könnyű, húsmentes étel: a nyári rakottas receptje

Amikor beköszönt a kánikula, sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és a könnyebb fogásokat választják szívesebben. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel elkényeztet bennünket, de azért néha bizony kell valami tartalmasabb étel is a gyomorba. Nem kell feltétlenül óriási lakomákra gondolni, de a tápanyagbevitel szempontjából jó, ha ügyesen sakkozunk a fehérje-szénhidrát párossal. Akkor sincs veszve minden, ha a húst nem szívesen tesszük a tányérunkra. 

Nyári rakottas recept

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol és 1 fej brokkoli
  • 1 doboz Vegabond Gabona fasírtpor – magyaros
  • 150 g rizs
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 nagy pohár tejföl

sajtos rakott karfiol

Elkészítés

A rizst készre főzzük. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A fasírtport az előírásnak megfelelően vízbe áztatjuk, fűszerezni nem szükséges. Amikor mindent készre főztünk, kezdődhet a rétegek összeállítása.

Először a karfiol és a brokkoli felét helyezzük váltakozva a tepsi vagy tűzálló tál aljára, erre jön a rizs fele, majd a fasírt alap. Ennek a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel, majd újra rizs, és a tetejére a maradék zöldség. A többi tejföllel jól beborítjuk, és mehet a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, aranybarnára pirítjuk.

A recept nem bonyolult, ráadásul akár cukkinivel, padlizsánnal, patisszonnal vagy zöldbabbal is kipróbálhatjuk ezt a remek fogást, a variációk száma szinte végtelen.

 

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .