Könnyű karácsonyi menü

Könnyű karácsonyi menü

Könnyű, kímélő falatok, ha nem akarunk tele hassal szenvedni egész este. A terhesség utolsó hónapjaiban vagy ha vigyáznánk az alakunkra bizony nem esik jól egy hagyományos, nehéz ételekből összeállított, kalóriadús ünnepi menü. Íme egy könnyű, egyszerűen elkészíthető, mégis finom és karácsonyi ízekben bővelkedő menüsor.

Sajtkrémmel töltött körte

Hozzávalók: 6 nagyobb, kemény körte, 3 evőkanál cukor, 2 fahéjrúd, 5 szem szegfűszeg, 3 dl fehérbor, 20 dkg natúr, tejszínes sajtkrém vagy mascarpone, só, bors, szerecsendió, 6 dkg dióbél

A félbevágott, meghámozott, kimagozott körtéket kevés cukros, fahéjas, szegfűszeges fehérborban rövid idegig, nagyjából 5-6 percig pároljuk, gyöngyözve. Közben a sajtkrémet kikeverjük feketeborssal, csepp fahéjjal, és frissen őrölt szerecsendióval. Töltsük meg a körtéket egy-egy kanálnyi sajtkrémmel, és pirított tört diót szórjunk a tetejére.

Grillezett halszelet angyalmártással és vajon párolt brokkolival

Hozzávalók a halhoz: 4 vastag halszelet, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek olaj, só, bors, egy citrom leve, egy csokor petrezselyem. Hozzávalók a mártáshoz: 3 tojá, citromlé, bors, 15 dkg vaj.

Az olajat a citromlével, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A halszeletek mindkét oldalát megkenjük, egy-két óráig állni hagyjuk. Beolajozott rácsra fektetjük, tíz-tizenöt percig grillezzük, közben egyszer megfordítjuk. Köretnek vajon párolt brokkolit készítsünk hozzá.

Az angyalmártáshoz verjünk fel habosra három tojás sárgáját egy kevés citromlével, őrölt feketeborssal, és öntsünk hozzá 12-15 deka forró vajat lassan, vékony sugárban, állandóan kevergetve. A tojás fehérjét verjük habbá, forgassuk bele a mártásba, és hűtsük jól le. Tálaláskor locsoljuk meg vele a halszeleteket és a köretet.

Almával töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka (kb.  3-3,5 kg-os), 1 kg téli alma, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 15 dkg cukor, 25 dkg kenyér héja nélkül, 2 dl tej, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, bors, egy pohár fehérbor, 5 dkg vaj, 2 dl olaj

Elkészítése: az almából kompótot főzünk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kevés vízben, majd lecsöpögtetjük. Tejbe áztatott kenyérhez adjuk, összekeverjük a tojással és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. A pulyka mellét és combját a bőre alatt megtöltjük ezzel az édes, gyümölcsös töltelékkel, és kivajazott tepsibe tesszük. Olajjal megöntözzük, bort teszünk alá, és 2,5-3 óra alatt pirosra sütjük.

Narancslikőrös csokoládéhab

Hozzávalók: 250 g ét tortabevonó, 2 tojássárgája, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál porcukor, 4 dl tejszín, 4 dl narancslikőr

A tortabevonót apró darabokra vágjuk, a keverőtálba tesszük és forró víz fölött felolvasztjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és felverjük a tojásfehérjét is. A tojássárgáját és a narancslikőrt az olvasztott csokoládéhoz adjuk, de még nem keverjük össze! Hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt, és most az egészet a habverővel egyenletesen simára keverjük. A tojásfehérje habot lazán hozzákeverjük. Forró evőkanállal galuskákat szaggatunk a habból és tányérra rendezzük, amit csokoládéforgáccsal, karamellöntettel és citromfűvel díszítünk.

Ünnepi gyümölcssaláta

Hozzávalók: 500 g darabolt ananász konzerv, 500 g őszibarack befőtt, 500 g magozott cseresznye vagy meggy befőtt, 5-10 dkg porcukor, 50 ml rum vagy kevés rumaroma, 10 dkg mazsola 10 dkg hámozott mandula durvára vágott dió, 25 dkg gesztenyepüré, 3-4 alma, 2 tojás

A konzervek levét lecsepegtetjük, és összekeverjük őket. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük rummal vagy rumaromával, és hozzáadjuk a mazsolát. Hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen, időnként megkeverjük.

Közben elkészítjük az almahabot: megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük, és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.

Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomjuk a gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejét almahabbal bevonjuk. Az almahab helyett használhatunk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot, amely rádermed a gyümölcssaláta tetejére.

Italok

Fűszeres forralt bor (a vendégeknek!)

Hozzávalók: 8 dl jó minőségű vörösbor, 7-8 dkg cukor, néhány fahéjrúd, 7-8 db szegfűszeg, 3-4 db szegfűbors.

A bort melegítsük fel közepes lángon, kevergetve. Ügyeljünk, hogy ne forrjon fel, mert azzal sokat veszít az aromájából. Adjuk hozzá a fűszereket a meleg borhoz, és melegítsük még pár percig. Ha nem elég édes, ízlés szerint cukrozhatjuk még. Bögrében vagy hőálló pohárban tálaljuk. Tegyünk egy-egy citromszeletet a bögre vagy pohár aljára, és erre öntsük a forró bort.

Fahéjas almalé

A jó minőségű, dobozos almaléhez adjuk hozzá egy egész narancs kifacsart levét két fahéjrúdat. Hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap reggel csak a fahéjrudakat kell kihalászni a gyümölcsléből.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .