Igazi őszi sütemény. Sütőtök, fahéj, narancs és gyömbér illat lengi majd be a lakást, míg sül a kuglófunk. Bár nem készül el fél óra alatt, ellenben igazán szaftos, napokig friss, zamatos fog maradni. Másnap, harmadnap elcsomagolhatunk belőle uzsonnára vagy a délutáni kávé, tea mellé kellemes fűszeres falatok lesznek. Az ősz-tél folyamán még elkészíthetjük céklából és sárgarépából is.
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- 1,5 teáskannál sütőpor
- 1 teáskannál szódabikarbóna
- 2 teáskannál fahéj
- ½ reszelt szerecsendió
- ½ teáskannál őrölt gyömbér
- 1 bögre cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 2 dl olaj
- 30 dkg sütőtök püré
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A tészta alapja kevert tészta, így az elkészítése nem bonyolult. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, (liszt, fűszerek) hogy egyenletes legyen a keverék, átszitáljuk. Egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tökpürét, olajat, narancslevet. Összeforgatjuk a száraz és nedves hozzávalókat, akeverjük míg csomómentes lesz. A kuglóf formát vékonyan kikenjük olajjal, a felesleget papírtörlővel felitatjuk. A tésztát a formába öntjük, ne legyen több a kétharmadánál, mert meg fog nőni a tészta.
Előmelegített sütőben 180 C-on körülbelül 60 perc alatt készre sütjük. Félidőben sütőpapírral letakarjuk és így sütjük tovább. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is átsült a tészta. Ha megsült, kivesszük a sütőből, a formát lefordítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Óvatosan rázogatva a tészta el fog válni a formától.
Porcukorral megszórva kínáljuk. Készíthetünk hozzá citromléből és porcukorból cukormázat, vagy cukros tejföllel is meglocsolhatjuk, és narancslekvárral is ki kell próbálni!
Megjegyzés: A tökből válasszunk édesebb, fajtát, pl. sonkatököt. A receptben nagy kuglóf formához mért mennyiségek vannak, ha kisebb formában sütjük, felezzük a mennyiségeket.