A kánikula után egy enyhébb napon már kedvet érez az ember bekapcsolnia sütőt. Na jó, nem sok időre csupán fél órára. Ennyi idő pont elég ehhez a finom süti elkészítéséhez. Készíthető más gyümölccsel is, de mivel szilvával a legfinomabb és már szezonja is van, nem kérdés, hogy ebből készül.
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott felezett szilva
- 20 dkg liszt (10 dkg finomliszt, 10 dkg zabliszt)
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 evk. tejföl
- 2 evk. cukor
- fahéj
Összekeverjük a lisztet, a hideg morzsolt vajat, tojást, cukrot tejfölt. Ne dolgozzuk túl, mert a vaj hamar felolvad. Tegyük hűtőbe. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk és megszórjuk fahéjjal, ízlés szerint porcukorral, egy evőkanál lisztbe megforgatjuk. 10-15 perc múlva a hűtőből kivesszük a tésztát, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastag kör alakúra. A közepére halmozzuk a gyümölcsöt úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm maradjon. A szélét felhajtjuk a töltelékre, a tésztát vékonyan bekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha melegen tálaljuk, kínálhatunk mellé vanília fagylaltot, isteni, ahogy a forró pitén megolvad!Langyosan és másnap hidegen is finom puha marad.