Az egészséges táplálkozáshoz napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell fogyasztani, de sok laktózérzékeny teljesen kiiktatja ezeket az étrendjéből, pedig erre ma már nincs szükség.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkára az óvoda- és iskolakezdés előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető és már országszerte elérhető laktózmentes tej- és tejtermékek. A családoknak azt is érdemes tudniuk, hogy a szakorvosi igazolással rendelkező gyerekeknek az iskolai menzán kötelező biztosítani a megfelelő diétás étrendet.
A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb a helyzet:
a 4-10 éves gyerekek 35%-a a kritikus határérték alatti
mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot.
A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes.
Tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak tejtermékeket
Magyarországon a szakértői becslések szerint 30% körüli a laktóz-érzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az MDOSZ új OKOSTÁNYÉR ® táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást, a szervezet főtitkára pedig külön felhívja erre a szülők figyelmét:
„Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, az MDOSZ főtitkára.
Az óvoda- és iskolakezdés előtt a laktózérzékeny gyerekek szüleinek érdemes átgondolniuk, hogyan oldják meg a gyerek egésznapos étkezését. Nem árt tudni, hogy a 37/2014-es EMMI rendelet értelmében
a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően biztosítani
kell a laktózmentes diétabetartásához szükséges ételeket.
Ehhez be kell mutatni a szakorvos által kiállított igazolást az oktatási intézményben. A szülőknek érdemes átgondolniuk és megtervezniük a gyerek étrendjét a reggelitől a vacsoráig. Ebben segít, hogy ma már a laktózmentes termékek széles köre áll rendelkezésre a különböző napszakokhoz és étkezésekhez. A délutáni edzés vagy különóra utáni uzsonnára például laktózmentes gyümölcsjoghurtot vagy madártejet is csomagolhatnak az iskolás gyereknek.
Hogy készülnek a laktózmentes tejtermékek?
A laktózmentes tejtermékek a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amit a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani.
A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát
nem hiányzik a tejcukor, hanem
bontott állapotban található meg bennük.
A szabályozás előírja, hogy akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 g tejcukor van. A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak.
A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést,
ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.
A laktózérzékenység tünetei
- Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés, amelyek diszkomfort érzetet okoznak.
- Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat.
- Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.
Mi a teendő, ha laktózérzékenységre gyanakszunk?
Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak – pl. irritábilis bélszindróma (IBS), érzékenység más élelmiszerekre (például szójaallergia), lisztérzékenység (coeliakia), gyomorgyulladás, bélgyulladás, nőgyógyászati probléma.
Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.
Egyre több laktózmentes tejtermék
A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő tejtermékek választásával a hétköznapok során és immár az iskolai étkezésben is kialakítható a tejet és tejtermékeket optimális arányban tartalmazó, egészséges étrend, így a dietetikus szakemberek által ajánlott szintre növelhetjük a tej- és tejtermékfogyasztásunkat. A folyamatos termékfejlesztései révén ebben az évben vezette be a 1,5% zsírtartalmú tejet, valamint a fogyasztók körében régóta várt és kért laktózmentes gyümölcsjoghurtokat.
„Magyarországon a Naszálytej gyártott először laktózmentes tejet, saját szabadalom alapján, és azóta is a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk itthon. Célunk az, hogy laktózmentes változatban is elérhetőek legyenek a különböző napszakokhoz, étkezésekhez köthető tejtermékek és akkor se kelljen lemondani semmilyen ételről, ha szervezetünk nem tudja lebontani a tejcukrot. Visszajelzések és fogyasztási szokások alapján csak az idén ez idáig öt új laktózmentes termékkel igyekeztünk segíteni a tejcukorra érzékenyek egészséges táplálkozását” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.