Tavaszi immunerősítés babáknak

Tél végére kiürülnek vitamin- és ásványi anyag raktáraink, gyakran vagyunk fáradtak, betegek. Felnőttként ilyenkor rendszerint mézes teával, vitaminkészítményekkel vagy C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel próbáljuk felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. De mi a helyzet az 1 év alatti csecsemőkkel?

A kisbabák még nem ehetnek mézet, narancsot vagy mandarint, mert ezeknek ilyen apró korban még allergizáló hatása lehet. A kora tavaszi friss, hazai gyümölcsöket (például az epret) szintén kerülni kell még. Mit tehetünk hát tél végén a babák védekező-rendszerének erősítéséért?

1. Beteg ember ne tartózkodjon a baba környezetében, kerüljük a rokonlátogatást!

2. Szoptassunk!

Az anyatej tökéletes. Amíg a babánkat szoptatjuk, addig szervezetét védik az anyatejben levő immunanyagok. Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így nem kell tartanunk a különböző fertőzéses megbetegedésektől. Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha tél végén, tavasz elején tervezzük a szoptatás befejezését, akkor ezt érdemes pár hónappal elhalasztani.

Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt tápszert kapjon a pici, mivel a tápszer összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez. Bizonyos tápszerek már tartalmaznak immunerősítő anyagokat, melyek az anyatejhez hasonlóan belülről erősítik a baba immunrendszerét. A tehéntej nem babáknak való, kimondottan káros, egy éves kor alatt szigorúan tilos ezzel kínálni a csecsemőt! A tehéntej magas fehérje- és ásványi anyag tartalma ugyanis megterheli a baba emésztőrendszerét és veséjét.

3. Vitamindús zöldségek és gyümölcsök

Hat hónapos korban elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe – ezt nevezzük „hozzátáplálásnak”. A gyümölcsöket és a főzeléket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan növelve az adagot.

Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük értékét.

Érdemes kipróbálni a gyümölcspüréket, melyek a gyümölcs pürésítésének köszönhetően eleve koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat:

  • Alma: C-vitamin tartalma (5 mg/100 g) főként a héjban található meg, ezért, érdemes ezt is belereszelni, beledarálni az ételébe.
  • Sütőtök: még mindig kapható a polcokon, érdemes lefagyasztani is későbbre. Béta-karotin (A-vitamin előanyag) tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma (25 mg/100 g) igen jelentős. Ezek együttesen erősítik a baba védekező rendszerét.

Tél végén és kora tavasszal az alábbiak közül válogathatunk (C-vitamin tartalom 100 g-ra megadva):

6 hónapos kortól:
Alma – 5 mg
Banán – 10 mg
Brokkoli – 110 mg
Burgonya – 10 mg
Cékla – 13 mg
Kígyóuborka – 5 mg
Körte – 5 mg
Padlizsán – 105 mg
Paradicsom – 25 mg
Sárgarépa – 3 mg
Sóska – 40 mg
Spenót – 40 mg
Sütőtök – 25 mg

Egy éves kortól:
Kelbimbó – 90 mg
Mandarin – 42 mg
Narancs – 50 mg
Retek – 20 mg
Zöldpaprika – 150 mg

Másfél éves kortól:
Eper – 40 mg

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) hírlevele

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .