Terhesség hétről-hétre: 32. hét

0
7079
terhességi hetek - 32.hét

A 32 hetes magzat

A magzat méretei: a 32. hétre a magzat hossza 40 cm, súlya 1700-1800 g.

A magzat fejlődése: A 32. hétre lesz a magzat tüdeje elég fejlett ahhoz, hogy ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, speciális ellátás mellett. A tüdő légzőmozgása gyakoribbá válik, egy átlagos magzat esetében az idő 30-40%-ában megfigyelhető.

A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A bőr alatti zsírszövet megvastagszik, a magzat bőre kisimul. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és ébrenlét ciklusok EEG-vizsgálattal is kimutathatók.

32. hetes ultrahang

hirdetés

Terhesség hétről-hétre: 32. hét

Általában ezen a héten végzik a negyedik ultrahangvizsgálatot, ahol ellenőrzik, hogy a magzat fejlődése megfelel-e a korának, nem nagyobb, vagy kisebb annál, mert ezek bizonyos terhességi kórképekre utalhatnak. Nézik a baba fekvését, a lepény érettségét, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a köldökzsinór helyzetét. Ha magzat fekvése még nem fejvégű, nem kell megijedni, a magzatok többsége, a 32-33. hét környékéig még “faros”, vagyis medencevégű fekvésben helyezkedik el.  A 36. hét környéki ultrahangvizsgálaton újra ellenőrizni fogják a baba fekvését.

A szülés közeledtével a nagyobb testvéreket is egyre jobban foglalkoztatja, hogy mi fog történni. Mondjuk el nekik részletesen, hogy mi fog a szülés napján és a következő pár napban történni, rájuk ki fog vigyázni. Megmutathatjuk a kórházat, ahol szülni fogunk, beszéljünk arról is, hogy mikor és hogyan jöhetnek majd be megnézni a babát (ha bejöhetnek). Bátorítsuk őket, hogy kérdezzenek, és válaszoljunk őszintén a kérdésekre.

Természetesen arra is kíváncsiak lesznek, hogy hogyan zajlik a szülés, hogyan bújik ki a kisbaba. Eljátszhatjuk a pulóver alól “megszülető” plüssállattal vagy babával, és mesekönyvek, vagy állatos természetfilmek kapcsán is beszélgethetünk a szülésről és a szoptatásról. Fontos, hogy olyan képeket, filmeket mutassunk a gyerekeknek, amitől ez az egész dolog vonzó marad a számukra, pozitív érzés társul hozzájuk a kicsikben, nem félelem és szorongás. Hagyjuk, hogy kérdezzenek, és hagyjuk, hogy a kérdéseik vezessenek, így azon a szinten tudunk maradni, ahol ők vannak: nem mondunk többet, mint amennyit még be tudnak fogadni.

Infinety hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!