A töklámpásnak már a faragása is mulattató, hát még a használata. Elemes, vagy valódi mécsessel egyaránt „működik”. A gyerekek segíthetnek kibelezni, ám késsel arcot faragni még ne engedjük őket.
Hozzávalók/Kellékek:
- Nagy, gömb formájú tök
- Kisebb fajta éles, hegyes kés
- Evőkanál
- Teamécses
- Filctoll
Elkészítés:
1. A tök faragást mindig a kalapjánál kezdjük. Kb. 45 fokos szögben (a tök közepe felé irányítva a kés hegyét) vágjuk körbe a sapiját, majd emeljük ki, vágjuk le a húsát és tegyük félre. A kanál segítségével finoman kaparjuk ki a felső, lágyabb régeget és a magokat.
2. Ha kint van a puha rész, jöhet az erőteljesebb kaparás, addig csináljuk, amíg legalább fele olyan vastag lesz a tök fala (vagy amíg bírjuk szusszal).
3. Filctollal rajzoljuk meg az arcát, majd a kés segítségével óvatosan, lassan vágjuk ki a formákat. A végén finomítsuk a vonalakat, vágjuk le a fölös cafatokat, javítsuk a hibákat.
4. Töröljük át az egészet olajos ronggyal, majd egy száraz papírtörlővel.
5. Helyezzünk bele elektromos, vagy igazi mécsest és tegyük egy sötétebb, hűvösebb, tűzbiztos párkányra, polcra, asztalra, tornácra stb. Ha a száján keresztül gyújtjuk meg a mécsest hosszabb gyufa segítségével, akkor elkerülhetjük, hogy megégessük a kezünket.
Forrás: