WHO: új irányelvek a cukorfogyasztásról

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukor fogyasztásáról: a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára. A leginkább a hozzáadott cukrokkal kell vigyázni, amelyeket nem is sorolunk az édességek körébe, ilyen például a ketchup.

Az egészséges életmód számára további előnyökkel járna további csökkentés, 5 százalék alá, ami körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor fogyasztásával egyenlő – olvasható a WHO szerdán kiadott közleményében.

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor – a monoszaharidok (mint a glükóz, a fruktóz,) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor), valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkozik.

ID-10063012„Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a hozzáadott cukor fogyasztásának kor-látozása a kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékára csökkenti a túlsúly és az elhízás, és a fogszuvasodás kockázatát” – idézte a közlemény Francesco Brancát, a WHO egészséges táplálkozás részlegé-nek igazgatóját.

A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen lévő cukorra, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek „rejtik”, amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukrot tartalmaz. Egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

hirdetés

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .