7 tény, amit senki sem mondott el a pelenkázásról

7 tény, amit senki sem mondott el a pelenkázásról

A terhesség alatt nyilván mindenki igyekszik a lehető legtöbb információt összeszedni a közelgő anyaságról, és arról, hogy mire lesz szüksége a babának. A nyomtatott és online fellelhető anyukás cikkekből megtudhatod, hogy mekkora szükség lesz természetes anyagú lepedőre, egy Szofi nevű plüsszsiráfra, mellbimbókrémre.. ám a pelenkákról senki egy szót sem ír. Pedig kellene.

Kutatásaid során talán nem is szentelsz kitüntető figyelmet a pelenkatémának, hiszen ki gondolná, hogy ennek is lehetnek “jó ha tudod” részei. Senki nem mondja el, hogy micsoda különbség lehet két márka között (mert van), hogy a nappali és éjszakai pelenka nem ugyanaz (közel sem), vagy hogy figyelj oda a pelenka szivárgásra, mert rendkívül rossz tud lenni (nagyon is), és hogy a pisilés és kakilás (mármint a gyereké) a mindennapjaitok központi témájává fog válni. Íme hét olyan dolog, amit jó eséllyel nem olvashatsz baba-mama cikkekben a pelenkázásról.

>> PELENKÁK SZÉLES VÁLASZTÉKA VÁR <<

1. A pelenka szivárog, különösen éjjel

Egy újszülött mellett az alvás minden egyes perce értékesebb kinccsé válik az aranynál. Azonban készülj fel arra, hogy mindegy milyen szorosan rögzítetted, a pelus szivárogni fog, te pedig felébredni, mert a gyermeked fel fog sírni, hogy itt az ideje a pelenkacserének.

Baba, Gyermek, Alvás, Alvó Állapotban, Szunyókált
pixabay

2. A gyerek nem fogja nyugton kivárni, amíg pelust cserélsz

Nem, a csecsemők nem maradnak nyugton egy pillanatra sem. Folyamatosan mozgolódnak, igyekeznek felfedezni maguk körül a világot, s ez a folyamat bizony pelenkacsere közben sem állhat le. A babáknak különleges tehetségük van abban, hogy a használt popsitörlőt megragadják, elhajítsák, vagy épp beleguruljanak a használt pelenkán pihenő kakiba. A pelenkacsere valódi háború, és készülj fel rá, hogy nem mindig nyerheted meg – ez pedig elvezet minket a következő ponthoz.

>> TÖRLŐKENDŐK <<

3. A robbanó pelenka

Nem is annyira ritka jelenség, hogy a pisi (legtöbbször viszont a kaki) a pelenkából kiszabadulva megfesti a fél gyereket, esetleg a legújabb ruháját, netán az autósülést is. Ez főleg akkor tud előfordulni, ha a pelenka nincs megfelelően rögzítve, így erre különösen figyelj oda.

4. A márkák sokban különböznek

Neked pedig kísérletezések árán kell megtanulnod, hogy melyik a legmegfelelőbb a gyermekednek. Vannak vastagabb fajták, vannak magasabb fajták, sőt vannak szövetből készültek is. Mindegyik más-más előnnyel jár, és ki kell tapasztalnod, hogy számotokra melyik a legideálisabb választás.

5. Textil vs eldobható

Baba, Szövet, Ruházat, Színes, Kényelem, Pelenka
pixabay

Ez egy hasonló kérdés, mint a wc-papír fajtája, hogy melyik családnak melyik jött be. Számos érvet fel lehetne hozni pro és kontra, és nyilván van néhány anyuka, aki évek tapasztalatai alapján kész kiállni az egyik vagy a másik mellett. Valójában viszont a legjobb adható tanács az, hogy ha bizonytalan vagy, hogy melyik a legjobb választás hosszú távon, egyszerűen próbáld ki mind a kettőt, és hamar kiderül.

6. Nem minden gyerek szereti

Ahogy a baba ügyessége fejlődik, az apró ujjacskái úgy fogják egyre jobban élvezni a pelenka bontogatását – és végül a lehúzását, amibe aztán igen hamar bele is jönnek. A jó hír az, hogy ha ez megtörténik, és netán kommandósként elkúsznak a tett színhelyéről, valószínűleg jól látható nyomot fognak hagyni maguk után, melyet követve megtalálhatod a kis pelenkaszökevényt.

>> MINŐSÉGI POPSIKRÉMEK <<

7. A pelenkakiütés ijesztőnek tűnhet

A vörösség. A pikkelyes dudorok. Elsőre olyannak hathat az egész, mint valami űrbéli horrorfilm. A babád lehet, hogy nem is érzékeli, te viszont egészen biztosan minden egyes alkalommal ki fogod cserélni a pelenkáját. Szerencsére vannak krémek és kenőcsök, amik enyhítik a tüneteket, ha pedig a látványt is mérsékelni szeretnéd, íme a varázsszó: korrektor.

Légy üdvözölve a pelenkák csodálatos világában!

Mire a gyermeked betölti az első életévét, körülbelül 1500 pelenkacserén leszel túl, alaposan megtanulva, hogy bizony ez az egyik legfontosabb dolog, amire a kicsinek szüksége van. Ugyanakkor ez lesz a legelső dolog, amit úgyis elfelejtesz berakni a pelenkázó táskába. De ne aggódj, a gyermeked minden valószínűség szerint úgyis épp azt a napot fogja kiválasztani egy kis “kommandózásra”.

VIA

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .