8 tipp, hogy az unatkozásnak lőjenek!

kisfiú unatkozva ül a lépcsőn

Ki unja már a rajzolást, színezést és építést a hideg, netán esős délutánokon? Érkezzen el az aktív, változatos, közös mókázás ideje! Tippeket adunk olyan játékokra, melyekkel a négy fal között ismeretlen fogalommá válik az unalom, együtt vehettek benne részt, és a többsége még észrevétlen fejleszti is a gyerkőcöt. Kell ennél szuperebb?

Fontos, hogy a közös játék, valóban együtt történjen! Ez egy program, mellyel közelebb kerültök egymáshoz. Légy türelmes, és ne  engedd, hogy bármi is elvonja a figyelmeteket – tévé, telefon kikapcs!

Bunkerépítés

Melyik gyerkőc ne szeretne felfordulást csinálni a lakásban – ráadásul szülői engedéllyel és részvétellel? Szuper móka, melyben Te is gyerekké válhatsz. Minden kölyök imádni fogja a legkisebbektől, egészen a kisiskolásokig!

kisgyerek kukucskál

Bújócska

Megunhatatlan játék! Tipp: Keresés közben hangosan sóhajtozz, hogy merre lehet, nem látod sehol, vajon hová bújhatott… még akkor is, ha a totálisan átlátszó függönyt választotta rejtekhelyként. A reakció a legédesebb hang lesz egy szülő számára; a gyermeki kuncogás. Pluszként, még a számolást is gyakoroljátok vele.

Maszatolás

Nem kell hozzá más, csak papír, ecset és festék. Fessétek be a kezeteket és nyomjátok rá a papírra, vagy fessetek ujjal. Varázsoljatok; “Nézd, a kékből és pirosból lila lesz! Te is mutatsz egy varázstrükköt?” – tanítsd meg játékosan a színeket. Utána pedig irány a fürdőszoba.

gyurma babák

Gyurmázás

Ne a hagyományos verziót használjátok, készítsetek só-liszt gyurmát. Ennek előkészületeibe a kicsik is segíthetnek, imádni fogják beleönteni, elkeverni a hozzávalókat. A végén aztán hagyjátok kiszáradni, és utána ki is festhetitek az alkotásokat!

Célbadobás

Nem csak remek szórakozás, de fejlesztitek vele a koncentrációs képességet és a kézügyességet is. Egy üres tároló doboz, vagy akár egy nagyobb műanyag edény is remek cél lehet. Kezdjétek nagyobb plüssállatokkal, labdával, majd jöhetnek a kisebb dolgok – például műanyag állatkák.

Szétválogatás

“Mi legyen az ebéd, lencse-, sárgaborsó-, babfőzelék?” – öntsd egybe ezeket a száraz alaphozzávalókat – “Jaj, nézd csak, anya ügyetlen volt! Segítesz szétválogatni őket?”. Remek elfoglaltság, fejleszti a gyermek finommotorikus mozgását, és a halmazba rendezés elvével is megismerteted általa.

mezítlábazás, bújócskázás, bunkerépítés

Mezítlábazás

Vegyétek le a zoknit, és tegyetek a földre mindenféle dolgokat – ruha, ceruza, apró játék, fagyöngy… stb. Cél; mindent fel kell venni, de csak a láb használható! Ezzel a talp izmait tornáztathatjátok meg.

Főzőcskézés

Az ebéd, vacsora elkészítése magányos feladat, de legyen ez időnként másként! Már az egészen aprócska gyerkőcök is tudnak segíteni az előkészületekben – beletenni az edénybe a hozzávalókat, kiválasztani a legszebb zöldségeket… A nagyobbak már hámozhatnak, vagy felverhetik a tojást, kevergethetnek. Persze, lassabban fogsz így haladni, de ne nézd az órát! Ráadásul az így elkészített ételt szívesebben fogják megenni. Fontos, hogy gyereket sose hagyjunk felügyelet nélkül a konyhában, miközben főzünk!

Fotók: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkMenstruációs zavarokkal küzdesz? Ezek állhatnak a hátterében
Következő cikkMilyen példát mutatsz?