A baba játékai – 7-9 hónapos kor

Ebben az időszakban egy új, izgalmas korszak kezdődik a baba (és szülei) számára. A helyváltoztatás megtanulásával kinyílik a világ, és minden nap valamilyen új, érdekes felfedeznivalót hoz. A baba egyre többet kommunikál, egyre jobban érdeklik a közös tevékenységek.

Játékdoboz

Sípoló, zajos, zenélő játékok: élvezi, ha újból és újból meghallgathatja ugyanazt a dallamot, ha önállóan hangot tud csiholni a játékból. Vásárlás előtt – gondolva a saját idegeinkre is – hallgassuk meg, milyen hangokat ad ki a játék.

  • nyomásra hangot adó játékok – legyen könnyű megnyomni, tenyérrel csapkodni,
  • madzagos játékok, amelyek hangot adnak, mozognak,
  • foglalkoztató asztalok, melyeken többfajta gomb, billentyű, figura, fogantyú ad ki hangot, indít be mozgást: pörgő-forgó hengereket, tárcsákat.

Fürdőjátékok: kiválóan elszórakoztatják a babát fürdés közben. Használat után töröljük szárazra, vagy játéktartó hálóban akasszuk a kád fölé, ahol lecsöpöghet. Rendszeresen mossuk el őket.

  • vízen úszó műanyagállatok, labdák,
  • vízzel megtölthető játékok, műanyagpoharak,
  • csempére, kád szélére rögzíthető figurák,
  • vízhatlan könyvek

Pakolnivalók: mivel a baba lelkesen pakolgatja ki-be a kisebb tárgyakat a nagyobba, adjunk neki bármilyen dobozt, kisvödröt, kistálat, és bele való kisebb tárgyakat. Ügyeljünk, hogy ezek ne legyenek olyan kicsik, amiket véletlenül lenyelhetne.

Miért jó az esti fürdetés? 5+1 játék a kádban

Háztartási eszközök: veszélytelen háztartási eszközöket – fakanalak, műanyag tálak, tányérok stb. – már adhatunk a kezébe, egy darabig elszórakoztatja magát velük, amíg mi dolgozunk.

Mit játsszunk vele?

a baba játékaiElérkezett az első könyvek ideje. Ültessük a babát az ölünkbe, és együtt nézegessük, „olvassuk” a könyveket. Olyanokat vegyünk neki, amelyekben egyszerű, könnyen értelmezhető, színes ábrák vannak. Nagyon jók erre a célra a szavakat tanító könyvek, állatos leporellók, ahol egy-egy oldalon csak egy-egy tárgy, állat képe van. Kemény lapokból álló könyveket, leporellókat vegyünk, ezeket könnyebben tudja majd lapozgatni is később. Olvasás után tegyük el a könyvet, ne keverjük a játékai közé.

Fejből is mesélhetünk a babának. Hat hónapos kortól körülbelül másfél éves korig ún. én-meséket mondjunk neki. Ezek róla, az ő napjáról, a fontos, érdekes történésekről szólnak. Egyszerű, rövid mondatokat használjunk, és egy mese ne legyen hosszabb 8-10 mondatnál. Annak ellenére, hogy róla szólnak, tekintsük mesének, és kezdjük a hagyományos bevezetővel: egyszer volt, hol nem volt egy kisfiú/kislány, akit úgy hívtak hogy… és itt mondjuk a baba nevét.

A bújócska, és a kukucskálós játék is a kedvencek közé fog tartozni. Akár őt keressük, akár mi magunk bújunk el egy kendő mögé, hangos kacagás fogja kísérni a felbukkanásunkat. A bábozás is jó szórakozás lehet. Ujjbábokat, kesztyűbábokat használjunk, ezzel játszunk el rövid jeleneteket. Már kaphat papírt és ceruzát, vagy zsírkrétát, és az ölünkbe ültetve firkálhat. Vastag, könnyen megmarkolható ceruzát vegyünk.

A kicsik egyre jobban élvezik a birkózást, emelgetést, mindent, amihez apa erős karjára van szükség. Bizonyára szívesen tologatnak együtt kisautókat, gurigatnak labdát vagy építenek tornyot a papával. Új készségeiket is szívesen gyakorolják a segítségével, mivel a papa elvárásai, reakciói arra sarkalják a babát, hogy újra és újra megmutassa, mit tud. Természetesen figyelni kell, hogy ne várjunk el olyat a babától, amire még nem ért meg, és arra is, hogy szelídebb játékra váltsunk, ha már elfáradt.

Nagyon jó játék lehet a közös házimunka is, mivel közelünkben jól érzi magát. Mindig mindenről tájékoztassuk, és adjunk neki új, izgalmas tárgyakat is, amelyeket csak a munkavégzés helyén veszünk elő.

Játszósarok a lakásban

Játék-tér

Miután a baba így vagy úgy elindul – elkezd kúszni, mászni, bútorokba kapaszkodva lépegetni – az egész lakás játék-térré válik. Igyekezzünk baba-biztossá alakítani a lakást, de hagyjunk meg a kicsinek egy-két fiókot, és polcot, amikben szabadon pakolhat. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a szobában, még könnyen eleshet, nekitolathat valaminek, vagy magára ránthatja az asztalterítőt.

Bár napjainkban nem divat a járóka, de mégis hasznos bútordarab lehet, ha pár percig felügyelet nélkül kell hagynunk a babát. Ne hagyjuk benne sokáig, és mindig tegyünk mellé néhány érdekes játékot, tárgyat. Soha ne tegyük bele büntetésből, mert annál kevésbé fogja szeretni. Ha házimunkát szeretnénk végezni, vagy tornázni, amíg ő a járókában van, olyan helyre tegyük, ahonnan lát minket, és beszéljünk közben hozzá.

Erről a témáról még a Mindent a babámnak! rovatunkban olvashatsz többet!

A baba játékai – 4-6 hónapos kor

A baba játékai – 0-3 hónapos kor

cikk eredetileg publikálva: 2006. november

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Ez a leghasznosabb cikk, amit ebben a témában a neten olvastam. Mindent ki fogok próbálni. 7,5 hónapos a kisfiam, és egy örökmozgó. A hagyományos játékok már nem nagyon kötik le, ezért komoly fejtörést és kreativitást igényel szórakoztatni. (És rengeteg energia) Köszi a tippeket. 🙂

Comments are closed.