A Down-szűrés lehetőségei

várandós kismama plüssmacit szorít a hasához

A terhesség egyik legrettegettebb vizsgálata a Down-szűrés. Nem csak azért, mert előfordulhat az álpozitív eredmény (Down-kórt jelez a vizsgálat, mégis megvan az esély arra, hogy egészséges baba születik), hanem azért is, mert pozitív eredmény esetén el kell dönteni, hogy vállalkozik-e az anyuka a vetélés kockázatát hordozó magzatvíz vételre.

Ma már legalább tízféle vizsgálat létezik arra, hogy megállapítsák, hordoz-e valamilyen genetikai rendellenességet a magzat. A vizsgálatok egy része ingyenes, része a terhességi alapcsomagnak, mások viszont méregdrágák, de nagy pontossággal szűrik a rendellenességeket.

 1. Az alapcsomag

A terhesgondozási alapcsomag része a 16. hétben végzett vérvizsgálat, melynek során egy AFP nevű magzati fehérje szintjét mérik az anya vérében. Ha ez túl alacsony, akkor további vizsgálatokat javasolnak az orvosok, bár ez a vizsgálat nem ad igazán pontos becslést. A 11-13. héten szokták elvégezni a nyaki redőt mérő ultrahang vizsgálatot. Ha ez nagyobb mint 3 mm, akkor kromoszóma vizsgálatot javasolnak az orvosok. Ha az anya elmúlt 35 éves, akkor a nőgyógyászok rutinszerűen küldik a várandós nőt alaposabb vizsgálatokra, ugyanis az anyai életkor előrehaladtával fokozottan nő a Down-kór gyakorisága.

 1. Fizetős tesztek

A következő tesztek vérvétellel és ultrahang-vizsgálattal dolgoznak, és nem részei az állami ellátásnak, fizetni kell értük.

 • Hármas (tripla teszt)
  A 16. héten levett anyai vérben három összetevőt vizsgálnak. A vérvétel után néhány nappal van eredmény. A hátránya, hogy csak 70-%os a találati pontossága, és 6%-ban ad álpozitív eredményt. Az ára 15-20 ezer forint.
 • Négyes teszt
  A négyes teszt szintén az anyai vérből vett mintát vizsgálja a 16-19. hét között. Ez 74%-ban ad pontos eredményt, és itt is magas az álpozitív arány: 3%. A teszt ára kb 20 ezer forint.
 • Kombinált teszt
  A 11-14. terhességi héten végzik. Ez egyrészt egy genetikai szempontokat figyelő ultrahang vizsgálat, melynek során mérik a nyaki redő vastagságát, figyelik az orrcsont hosszát. A teszt másik része szintén az anya vérét vizsgálja, két molekula szintjét határozza meg. A kombinált vizsgálat találati pontossága 95%, és 2-5%-ban ad álpozitív eredményt. Az ára: 15 ezer forint körül van, viszont már a vizsgálat napján megvan az eredmény.
 • Prenatest
  Ez egy új vizsgálati módszer, kiváltja a rettegett magzatvíz vételt. Az újdonsága abban áll, hogy a magzati DNS-t az anyai vérből nyerik ki, nincs hozzá szükség magzatvíz vételre. A 9-20. terhességi héten szokták végezni, az eredményre 4-6 napot várni kell. A jó hír viszont, hogy 99%-os a pontossága, a rossz hír viszont, hogy igen borsos az ára: 135-180 ezer forintig, attól függően, hogy miféle további extrákat kérünk.

És a rettegettek

 • Chorionbiopszia (méhlepénybolyh mintavétel)
  Ha a fenti vérvételes vizsgálatok pozitív eredményt adtak, akkor javasolják az orvosok a közvetlenül a magzatból nyert DNS vizsgálatát. Ez úgy történik, hogy ultrahang vezérlés mellett egy vastag tűvel mintát vesznek a méhlepény bolyhaiból. A vizsgálatot a 11. héttől végzik, kicsit kellemetlen (egyesek szerint fájdalmas) az eljárás, és 1% a vetélés esélye. Az eredményre egy-két hetet kell várni. Ha magánintézetben csináltatjuk, akkor 50-61 ezer forintba kerül.
 • Amniocentézis (magzatvíz vétele)
  Az eljárás hasonló a fentihez, csak itt a magzatvízből vesznek mintát 15-20 hetesen. A vetélési kockázat itt is 1-1,5 % körül mozog, és a vizsgálat után 1-2 napig kórházi megfigyelés alatt tartják a kismamát. Az ára 100 ezer forint, ha magánintézetben szeretnénk elvégeztetni.
Fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkMi az a HELLP szindróma?
Következő cikkSzentendrén már okosan lehet parkolni!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..