A kisbabák és a fürdetés

A jó öreg gyerekkori pancsolások a kádban. Sok kedves emléket idéznek bennem. De ehhez az kellett, hogy a kezdetektől megfelelő módon érjenek az első ingerek a vízzel és a fürdéssel kapcsolatban. A legelső alkalmak nem lehetnek egyszerűek, ezért engedjétek meg, hogy írjak néhány tanácsot és ötletet, amivel könnyebb lehet a folyamat.

A legfontosabbak kellékek:

Jó, ha odavisszük magunk mellé a fürdetéshez egy kisbabánkat, vagy a szomszéd kisbabáját ? a fő, hogy legyen egy fürdésre szoruló gyermek.

A kezdetek

Amíg a köldökzsinór nem szárad és esik le teljesen, elég egy puha, bevizezett szivaccsal, fürdető kesztyű/kendő segítségével megtisztítani a bőrét.

Ha már nincs köldökzsinór el lehet kezdeni a kádhoz való szoktatást is. Ehhez pedig nézzük meg lépésről lépésre, hogyan is történik a fürdetés:

 1. Ügyeljünk a szobában lévő hőmérsékletre, a kád vizével egyaránt, utóbbinak nagyjából 32 fok melegnek kell lennie.
 2. Vetkőztessük le a picit.
 3. Kezünkkel a nyakát és a fejét megtámasztva, fokozatosan engedjük a vízbe, először a lábait, majd testét is.
 4. Ügyeljünk rá, hogy ki ne hűljön, ezt megelőzhetjük, ha egy csészével időnként óvatosan vizet öntünk baba testére.
 5. A fürdető szappan használatával érdemes finoman bánni, ugyanis a túl sok kiszáríthatja a bőrét. Ezért javallott eleve enyhe szappant választani.
 6. Szappanozzuk be kicsit a fürdető kendőt, és mossuk meg vele a fejét először. Majd a habot eltávolítva, a tiszta kendővel törüljük át az arcát.
 7. Föntről lefelé haladjunk a testrészein mosdatás során, elől és hátul is letisztítva a bőrfelületet.
 8. A nemiszervek mosása nemeként eltérő, gyakorlat teszi a mestert, a fő, hogy elölről hátulra történjen a mozdulat.
 9. Amikor végeztünk, a csésze segítségével alaposan öblítsük le róla a fürdető szert.
 10. Nagyon óvatosan, szintén tartva a fejét és a nyakát, emeljük ki a kádból.
 11. Helyezzük a kicsit a törülközőre és szárítsuk meg, majd tegyük bele a baba-köntösbe.

Amire nagyon ügyeljünk!

Soha ne hagyjuk magára a csecsemőt a kádban. Nem, egy pillanatra sem, főleg, ha nem elég erős megtartani magát. Észbe sem kap az ember, a kisbaba feje már el is merül a víz alatt.

A csapból éppen folyó víz alatt se tartsuk, nem lehet előre kiszámítani, hogy mikor vált a hőmérséklet túl hidegre, vagy épp forróra.

Tegyük színessé a fürdést

Ha van lehetőségünk vásároljunk a fürdőszobába matricákat a falra, vagy tegyük izgalmassá játékokkal a vízben töltött időt.

Épp a napokban néztem meg a Mary Poppins visszatér című filmet. Ott Mary a gyerekeket úgy fürdette, hogy a kádba varázsolt millió buborékot, majd mind beugrottak és egy varázslatos világban kötöttek ki. Ahol a kád csónakként funkcionált, amivel a tengeren delfinek között eveztek, énekeltek és mindenki boldog volt.

Egy ilyen jelenet mindenkiből előhozza a gyereket. Ezért, ha varázsolni nem is tudunk szülőként, színes mesékkel, zenei aláfestéssel és néhány klassz játékkal mi magunk is bekapcsolhatjuk a kicsi képzelőerejét, hagyjuk önnön fantáziánkat is elkalandozni, mert ha gyerek fejjel gondolkodunk, nekünk is sokkal mókásabb kaland a fürdetés.

Hiszen mennyire előjön belőlünk felnőttként, a gyereklét utáni vágy…érdekes, igaz, kedves Olvasó? Piciként még milyen jó lenne felnőttnek lenni. Most pedig mit meg nem adnánk néhány gondtalan gyerek évért cserébe 🙂

>>> Minden, ami a fürdetéshez szükséges! <<<

>>> Változzunk át Mary Poppins karakterévé! <<<

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .