A nyaralást is elronthatja a rotavírus-fertőzés

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a kifejezetten ellenálló rotavírus a nyaralások során használt közös eszközökkel is terjedhet, a betegség kezelése pedig külföldön nehézkes és költséges lehet. A hazai statisztikákból kiderül: egy súlyos rotavírus-fertőzés több mint 5 nap kórházi ápolással járhat, amely külföldi finanszírozása – még biztosítási védelem mellett is – sok pénzbe kerülhet.

A gondtalannak ígérkező nyári kirándulások, üdülések során sok esetben nemcsak élményeket, hanem fertőzéseket is gyűjthetnek gyermekeink. Európában a gyermekorvosnál gyomor és emésztőrendszeri panaszokkal megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött, amely – közismerten a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések egyik leggyakoribb okozója világszerte.

Az óvodáskor végére a kisgyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. Magyarországon évente 4-5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A kellemetlen tünetekkel – lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes.

Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek” – mutatott rá dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Külföldön még problémásabb átesni a betegségen

ID-10098503A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelent-kezése előtt és a betegség elmúlását követően is a fertő-zöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, azaz tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket. Ezért a betegség emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Ráadásul a rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz nem porózus felszíneken (például játékok, közösségi pelenkázók, mosdók) akár 10 napon keresztül is életképes.

Ezért utazások, nyaralások alatt – bár a „rotaszezon” jel-lemzően nem a nyári hónapokra esik – a fertőzés veszélye fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen, vagy útközben tartózkodik a család. Nincs mindig lehetőség az azonnali tökéletes tisztálkodásra sem, pedig a gyermekek az izgalmas új környezetben még kíváncsibbá válnak és mindent megfognak, ami a kezük ügyébe kerül. Ráadásul a szokottnál többet használjuk ilyenkor a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is és az üdülőhelyek játékai, sporteszközei, közösségi terei is vírusforrásokká válhatnak. Ráadásul a külföldi nyaralás idején elkapott rotavírus-fertőzés – idegen környezetben, helyismeret, esetleg nyelvtudás nélkül – nemcsak megterhelő és ijesztő lehet a babának és mamának, de jelentős, nem tervezett plusz költségekkel terhelheti meg a nyaralásra szánt keretet.

Egy súlyos tüneteket okozó rotavírus-fertőzés következtében ugyanis a gyermek akár több napra is kórházba kerülhet, amely – országtól függően – akár százezres összeggel is megemelheti az utazás tervezett költségeit. Ráadásul a váratlan egészségügyi költségeken felül a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – is jócskán megnövekedhet a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is – amelyeket ugyancsak a helyszínen kell megvásárolni.

Hol és hogyan nyújt védelmet az EEK?

Biztosítási szakemberek szerint az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) és az utasbiztosítás elégséges védelmet nyújt a külföldi nyaralás során felmerülő orvosi problémákra, de arra fel kell készülni, hogy egy többnapos orvosi kezelés vagy kórházi ellátás önrészének előfinanszírozása komoly anyagi többletterhet jelenthet.

Az OEP weboldalán található információk szerint például egyes európai uniós országokban – így például Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és egyes kezeléstípusok esetében Finnországban is – a EEK-kártyára igénybe vett kezelések teljes költségét a betegnek kell megelőlegeznie és a tagállam biztosítója utólag téríti ezeket vissza.

ID-10035990A magyar turisták által rendkívül kedvelt Horvátországban is elfogadják az EEK-kártyát, de a nem életmentő orvosi beavat-kozások esetében itt is önrészt kell fizetni. Horvátországban és Görögországban nem mindig könnyű az egészségbiztosító-val szerződésben álló orvosokat találni a tengerparti üdülőhelyeken, és ha sikerül is, nem minden ellátás térítésmentes. Az unión kívül, Tunéziában és Egyiptomban pedig a minőségi orvosi ellátás rendkívül magas költségeit általában a helyszínen, készpénzben kell megelőlegezni.

A megelőzés ebben az esetben is kulcsfontosságú, hiszen a nyelvi korlátok és az idegen ellátórendszer sajátosságai miatt még nehezebb lehet megtalálni a megfelelő orvost vagy egészségügyi intézményt” – hívja fel a szülők figyelmét dr. Muzsay Géza.

Van megoldás

Tudományos megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti kellően a betegség előfordulását. A betegség terjedésének megakadályozására a leginkább hatásos eszköz a fájdalommentes vakcináció, amely már több éve hazánkban is elérhető.

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, szájon át adható, fájdalommentes vakcina érhető el Magyarországon. Az „oltások” már 6 hetes kortól alkalmazhatóak. Az ízében is gyermekbarát vakcina korai alkalmazásának előnye, hogy az oltási sor befejezését követően a  súlyos, vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget magas hatékonysággal kivédi.

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. Tehát érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor) már kialakulhasson a megfelelő védelem.

Az előrelátó védekezéssel nem csak az önfeledt felfedezés lehetőségét biztosíthatjuk gyermekünknek, hanem az egész családot megkímélhetjük a súlyos fertőzés következményeitől.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKismamabarát applikációt indított a Családháló.hu
Következő cikkDrámamentes fegyelmezés – új módszerek a nevelésben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..