Áprilisi bolondságok – 2. rész

Áprilisi bolondságok

A tavasz második hónapja nem véletlenül bolondos. Túl vagyunk a rövid és hamar sötétedő estéken, fagyos napokon. Fölenged a természet, kivirulunk magunk is. Április első napja pedig hivatalosan is a derű ünnepe.

Kell egy kis áramszünet! – Őrültségek ideológiája

Talán meglepő, de tanulságosak is ezek az alkalmak. Például rájön a gyermek magától, hogy a saját ágya sokkal kényelmesebb, vagy megtapasztalhatja, saját befogadóképességét, ami a fagyigombócokat illeti. A szerepcserék növelik empátiájukat, és ami ugyancsak fontos, kiélhetők a tiltott vagy titkos vágyak. Ha pocsolyavadászatkor megtapasztalja, hogy milyen érzés a mély pocsolyákon végigmotorozni, kisebb lesz a kísértés, hogy mindezt majd az ünneplőjében is megtegye, amikor igyekszünk valahová. Tudunk majd utalni rá, hogy csak pocsolyavadászatkor megyünk bele a pocsolyákba. Mivel rájönnek, hogy csuromvizesnek lenni nem is olyan jó, a tapasztalat az, hogy a pocsolyavadászó gyerekek a hétköznapokon kikerülik a pocsolyákat. Ilyen tapasztalatok mellett a cseperedő és önállósodó gyermekek jobban és szívesebben igazodnak a család mindennapi szokásaihoz, értékrendjéhez.

A szülőknek is tanulságos megélni, hogy azért mert a gyermek számunkra érthetetlen kívánságai teljesülnek, vagy attól, hogy néha bolondot csinál magából a szülő, nem veszíti el a tekintélyét, sőt.

Április elseje egy jó alkalom, amikor különösen közel kerülhetünk nagy gyerekeinkhez is, akiknek lassan a barátaik már fontosabbak, mint az otthoni játék apával vagy anyával. Újabb oldalról ismerhetjük meg családunk tagjait, jelzéseket kapunk, talán lesz, amin érdemes el is gondolkozunk. Mindenképp érdekes lesz látnunk, hogy míg egyikük lázba jön, másikuk a szabadság ellenére is mértékkel rendel a cukrászdában.

Mi az, amit magunkkal viszünk a hétköznapokba is egy ilyen nap után? Egyrészt szűkösebb időkben, nehéz napokon és helyzetekben van mihez visszanyúlni, hiszen a szülő gyermek kapcsolatot mélyítik a közösen átélt, jó élmények. Később a kamaszkorban talán majd emlékeznek gyermekeink, hogy rugalmasak, és nyitottak vagyunk a dolgaikra, akkor is, ha nekünk nem tetszik, így jó eséllyel beavatnak majd bűnös dolgaikba, és bizalommal fordulnak felénk, ami a mai világban nagyon fontos.

Minap kezembe került egy pedagógiai esszé, mely a mai iskolákat boncolgatta, és két kategóriára osztotta: a hagyományos „nincs időnk” iskola és tanár, akinél a tananyag leadása a legfontosabb, és az alternatív, „miért ne?” szellemiségű iskola és tanár típus, aki a gyerekek ötleteire fogékony, és mer időt veszíteni, mert tudja, hogy sokszorosan megtérül. Ezeket a kategóriákat magunkra, szülőkre is vonatkoztathatjuk. Fontos, hogy ne csak a gyermek ismereteinek bővítésére és fegyelmezésére jusson idő, gyermekeink kívánságaira igyekezzünk a „miért ne?” szellemiségében válaszolni, és elsősorban az érzelmi tankját töltsük, mert így olyan tapasztalatokra tehet szert, ami a diplomáknál is többet ér. Boldog ember lesz.

Bolondos tippek kicsiknek

Három év alatti csemetéinkkel a bolondozást tegyük napi rutinná. Sajátítsunk el jó sok dögönyözős, csikizős, höcögtetős, feldobálós játékot, ölbeli játékot, vagy egyszerűen csak feküdjünk melléjük a szőnyegre, hogy megmászhassanak.

Búcsúzóul álljon itt pár mókás ötlet piciknek.

Fúj a szél, fúj a szél, fúj a szél fúúúúj.

Az utolsó szónál fújjunk egy nagyot az arcukba.

***

Játékosan húzzuk meg gyermekünk egy tincsét, miközben füttyentünk egyet. Majd csodálkozva állapítsuk meg: „fütyül a hajad! Tudtad? – Neeem… – Deee…”- újra mutatjuk nevetésig.

***

Nagyokkal is játszható bolondság: „Gyere törjünk tojást!” -gyermek kíváncsian odajön. Tojást formázunk a két kezünkkel ökölben, feje búbjához koccintjuk, és a tenyerünkkel végigsimítva eljátszuk, ahogy a tojás végigfolyik a fej két oldalán.

***

Elevenítsünk fel térdütögetős és tapsolós versikéket:
Vízparton az unka béka, umtatta, umtatta,
Kuruttyolva messze harsog umtatta, umtatta,
Lelle manó nem sokáig hallgatta umtatta,
Mert az unka béka nóta untatta, untatta.

***

Nyulász Péter Zsubatta című kötetében találtok további, hangulatos mondókákat és verseket.

Derűs áprilist kicsiknek és nagyoknak, okosoknak és bolondoknak!

Jakabosné Kovács Judit, drámapedagógus, baba-mama foglalkozásvezető, www.mazsolajatszo.hu. Fotók: a szerző képei

Áprilisi bolondságok – 1. rész

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁprilisi bolondságok – 1. rész
Következő cikk2008. évi változások a lakástámogatásokban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..