Áprilisi megbódulás

Április 1.

Újra eljött április elseje, a bolondok napja. Tavalyi írásomban számos jól bevált és nagysikerű ötletet soroltam erre az alkalomra. Idén mégsem volt rákészülés. Azon kívül, hogy a gyerekek ragaszkodtak az asztal alatti vacsorához, most nem terveztünk semmit, mert alapjáraton is megbolydultunk így tavaszra.

A tavalyi ötletzápor szerepcserés játéka így is megtörtént. Mostanában nem mi olvasunk mesét a Kicsinek, hanem két lehetőségünk van, vagy az óvodában hallott hosszú népmesét mondja el nekünk, vagy ugyancsak az itt összeszedett számomra eddig ismeretlen körjátékra tanít lefekvés időben.

Nézzük a mesehallgatást: maga mellé fektet az ágyba és belekezd egy olyan szövevényes, a 77 magyar népmese című kötetet egy az egyben felölelő és vegyítő eseményszálba, mely egymásra épül, de olyan mintha sose lenne vége. Mintha benyomtak volna rajta egy gombot, tolulnak az arany, gyémánt serlegek, virágok, tizenkét(!) lány, bronzosan csilingelő faleveles ágas fák, amelyeket végigsuhintanak, és így tovább. Végül kikerekedik egy egész mese, és akkor én mehetek, mert szólítja apját, akinek szó szerint ugyanúgy hosszasan terjengve elmeséli a történetet. Hallgattam némi büszkeséggel, és kellemesen pihegtem közben.

Áprilisi bolondságok – 1. rész

No de másnap jött a körjáték tanítás 21:10 perckor. Először is gyorsan lebeszéltem arról, hogy el is játsszuk, hivatkozva arra, hogy csak öten vagyunk, és körjátékot inkább majd a tavaszi szünetben a családi összejövetelen tanítson, mert akkor el is tudjuk játszani. Mondta jó, akkor csak elkezdi nekem a tanítást, hogy a szövegét már ismerjem. Eddig azt hittem számomra nincs új dalos játék a nap alatt, de tévedtem.

Első este megúsztam annyival, hogy levegővétel nélkül, félig vers és ének között némi dallammal és érdekes ritmikával szavalja: „Zíbor zábor ki van a városban? Gazdaasszony (vigyázat nem gazdasszony és nem gazdag asszony, hanem gazdaasszony!) mit hoz, mit hoz?”…….

Gondoltam nem lesz folytatás, de tegnap este számon kérte, hogy kezdjem énekelni. Fél óra alatt tudtam csak megjegyezni, mert minden szótagnál külön intonációt, ritmikát és hangmagasságot érintő utasításokat adott, és közben még elégedetlennek is tűnt a tanulási tempómmal. Azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az ő változata már egy feldolgozás, mert ő is hallás után tanulta. A klasszikus példát biztos ismerik, hogy a gyermek kereste a Géza malacot a Bóbitában (igéz a malacra).

Aztán áteveztem a Nagyhoz, aki rendszeresen önállóan olvas és persze nem meséket, hanem regényeket, de kérem szépen bolondok napja közeledtével egy mese helyett kettőt olvastat fel velem az olvasási képessége és kedve ellenére.

Áprilisi bolondságok – 2. rész

A Lányomnak meg azt mondták az iskolában, hogy gyakorolják a hangos olvasást, így most vele is van egy kis szerepcsere. Fáradtabb napjaimon beülök mellé a kádba. Minap behozta a könyvét, és mondta, hogy felolvas. Nagyon megörültem, gondoltam pihenek is a meleg habokban, lazítunk is együtt, és még gyakorolja is az olvasást, mint házi feladat. Nem is volt semmi gond, csak az volt a bibi, hogy a végén megkérdezte, hogy na miről szólt, mondjam el a tartalmát. Hát én csak a habot láttam magam előtt, és annyit hallottam, hogy szépen olvas. Majd elsüllyedtem szégyenemben, kipirult fejjel lejjebb csúsztam a kádban! A beígért figyelemből csak egy illúzió lett. Így este megint csak törnöm kellett magam egy „pirospontért”.

Megbódultunk na, de a tavaszi szünetben majdcsak újjászületünk!

Jakabosné Kovács Judit, www.kerekito.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRövidebb GYED: előbb a feltételeket teremtsék meg!
Következő cikkNe vásárolj élő állatot húsvétra!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..