„Apróságokon nem vitatkozunk…”

anyaság, énidő, Béres Alexandra

Aki először látja Béres Alexandrát „élőben”, az első reakciója, hogy milyen légiesen karcsú. A második reakciója, hogy bár Szandi nemrég ünnepelte a 40. születésnapját, mégis kislányos báj árad belőle. Nyílt, kedves és őszinte, miközben határozott és profi válaszadó, aki céltudatosan kerüli ki az újságírók által állított csapdákat.

Szandival egy munka kapcsán találkoztam először személyesen.
Aki már dolgozott vele, tudja, milyen nagyszerűen együttműködő, akinek mindig van határozott véleménye.
Amit elvállal, azt teljes szívvel-lélekkel csinálja, és inkább nemet mond, ha úgy érzi, nem tud azonosulni a megbízással.

Mi most a legnagyobb kihívás az életedben?

A legnagyobb kihívás egészen kicsi korom óta jelen van az életemben: élsportolóként mindig a maximumra törekedtem és meg akartam felelni a velem szemben támasztott elvárásoknak. Ha bizalommal fordultak felém és megbíztak egy munkával, elvállaltam, mert megtiszteltetésnek éreztem. Most is az a célom, hogy mindent képes legyek összehangolni: a szakmai, párkapcsolati és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatokat. De Panna születésével tudatosan változtattam meg a prioritást: csak annyi munkát vállalok, ami nem megy a családom rovására. A kislányom tanított meg arra, hogy tudjak nemet mondani.

Milyen projekteken dolgozol jelenleg?

A Diéta és fitnesz magazinnál a főszerkesztői pozíciót töltöm be, a Neckermann utazási iroda sport és gyerek animációs programját és a Súlykontroll ételkiszállítást koordinálom, a Gilda Max edzőterem-hálózat szakmai tanácsadója vagyok, emellett folyamatosan érkeznek a felkérések rendezvényekre, médiaeseményekre.

És ne feledkezzünk meg a családdal kapcsolatos feladatokról sem…

anyaság, énidő, Béres Alexandra

Nagyon fontos nemcsak a kislányaimnak, de nekem is, hogy minőségi időt tudjak eltölteni velük. Pannát általában én viszem különórákra, autózás közben végig beszélgetünk. Panna nyugodt természetű, erős akaratú és hatalmas szorgalommal megáldott gyerek. Bármibe kezd, azt szívós kitartással viszi végig, nem adja fel, még akkor sem, ha éppen kudarc éri, sőt, az még emberfelettibb munkára sarkallja. Sok minden érdekli: jár úszni, ritmikus gimnasztikára, lovagolni és angolra. És nem azért, mert mi, az apukájával így döntöttünk, hanem azért, mert ő így akarja. Flóra még csak másfél éves, sok törődést és figyelmet igényel, nagyon aktív kisgyerek. Ősszel megy bölcsibe és addig nagyon be kell osztanom minden szabad percemet, kétszer is végig kell gondolnom, hogy mit tudok elvállalni mellette.

Panna vagy Flóra hasonlít rád jobban személyiségjegyeit tekintve?

A két gyerek teljesen eltérő habitusú, teljesen másfajta odafigyelést igényelnek. Panna verbálisabb típus, mint én voltam ennyi idősen, s bár nagyon jó mozgású gyerek, fő erőssége a szorgalma és a kitartása. Mozgásában inkább Flóra hasonlít rám, de abban viszont nem, hogy rendkívül nyughatatlan. Épp ma éjszaka aludta át az egész éjszakát, eddig nem volt ritka, hogy ötször vagy akár tízszer is megébredt.

Mennyire látod a kislányaidban visszaköszönni a kapcsolatodat a testvéreddel, Rékával?

Nem volt biztos, hogy lesz, lehet kistestvére Pannának, de az igen, hogy szeretnénk. Panna már a negyedik születésnapjára is kistestvért kért. Nekem a legjobb barátnőm a húgom, és most már Pannának is lesz társa egy egész életre. Közöttünk Rékával négy év a korkülönbség, a lányok között öt és bár Flóra még kicsi, Panna nagyszerű testvér. Rengeteget foglalkozik vele, örömmel játszanak együtt. Panna örül, amikor hazaérve az oviból magához ölelheti a kistestvérét és Flóra is imádattal csüng nagy testvérén. Remélem, hogy ez a kapcsolat, akár a miénk Rékával, idővel csak mélyülni fog és olyan támaszai lesznek egymásnak, mint mi. Az élet ajándéka, hogy a gyermekeink szinte azonos időben születtek, így az unokatesók között is erős kapocs van.

Követed a szülői mintát a gyermeknevelési szabályokat illetően?

Teljes mértékben mintakövető vagyok. A férjemet, Krisztiánt és engem két fő alapelv vezérel, akárcsak annak idején a szüleinket is: hisszük, hogy a szeretet vezérel mindent, az kell, hogy összekapcsolja a családtagokat és áthassa minden mozdulatukat, döntésüket. A másik alapelv pedig, hogy apróságokon nem vitatkozunk. A gyerekeknek érezniük kell, hogy meddig terjed a döntési kompetenciájuk. Kis dolgokban dönthetnek, a nagyokban pedig rá kell bízniuk magukat a szüleikre és el kell fogadniuk, ahogy ők határoznak.

Legendásan harmonikus kapcsolat hírében áll a házasságod Krisztiánnal. Mi a titkotok?

Igazából nincsen titkunk. Nagyon fiatalok, mindössze tizennyolc évesek voltunk, amikor találkoztunk, de már akkor, az első pillanatban tudtuk, hogy egymásnak vagyunk teremtve. Sok évet töltöttünk kettesben, rengeteget utaztunk és volt időnk csak egymásra figyelni. A gyerekek megszületése előtt nagyon gondtalanul, szabadon éltünk, de nem vágyjuk vissza az akkori életünket, mert a gyerekekkel most van egy teljesebb. Idővel átalakult a kapcsolatunk is, hiszen Krisztián már nem csak a férjem, hanem két kislány csodálatos apukája is és ezért én még mélyebben szeretem, tisztelem. Most az a kihívás az életünkben, hogy Panna és Flóra mellett is legyen mindig egy kis idő, ami csak a miénk, kettőnké. Amikor jót beszélgethetünk és foglalkozhatunk azzal, hogy mi jár a másik fejében, mit érez, mire vágyik. A gyerek vendég a családban. Ha kiröppen, anya és apa ott marad egymásnak. Ezért kell folyamatosan ápolni ezt a kapcsolatot. A másik alapelvünk, hogy ha problémánk van, azt nem görgetjük magunk előtt, hanem mindent azonnal megbeszélünk, így már nincs szükség a vitára sem.

A facebook oldaladon láttam, hogy a 40. szülinapodat Párizsban ünnepeltétek.

Fantasztikus meglepetés volt számomra, amiről mindenki tudott a családban, kivéve engem. Krisztián ezzel az úttal lepett meg, anyukám pedig bevállalta Pannát és Flórát két éjszakára. Eleinte nehezen oldódtam fel, hiányoztak a gyerekek, furcsa volt, hogy éjszaka nem kell felkelnem többször is Flórához és a nap 24 órája csak az enyém. De nagyon jó volt, testileg-lelkileg feltöltődve érkeztem haza. Úgy gondolom, hogy az életet a szeretet és az élmények határozzák meg: ha együtt lehetsz azokkal, akiket igazán szeretsz, tulajdonképpen a helyszín szinte mindegy is.
Amerika nagy szerelmünk, persze érzelmi szálak is kötnek oda bennünket, hiszen Krisztián szülei ott élnek. Ezen kívül szívesen utazunk Olaszországba, de gyakran kirándulunk itthon is. Legutóbb pedig Murauban voltunk a gyerekekkel, ahol Pannával meghódítottuk a legmagasabb csúcsot.

Lehet tudni valamit a jövőre vonatkozó terveidről?

Igazából ugyanazt szeretném csinálni, amit most, csak ahogy a beszélgetésünk elején is említettem, profi sportoló módjára, apait-anyait beleadva, a maximumot kihozva magamból és a lehetőségekből.

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Újságíró, marketing menedszer vagyok. Több szerkesztőségben dolgoztam már, elsősorban a nyomtatott médiában. Nagyon szeretek írni, kiemelkedően fontos számomra a kisgyermekes témák megismertetése az olvasókkal.
Előző cikkHűtőszekrényt vehetsz állami támogatással!
Következő cikkFüles kérdés