Terhesség – Az a bizonyos első hónap

Terhesség - Az a bizonyos első hónap

A terhesség során mind intenzív fizikai, mind mentális változásokon megy keresztül a női szervezet és lélek. Ezen változások összessége annak érdekében jön létre, hogy a nő teljes egészében felkészüljön a szülés folyamatára és a későbbi gyermeknevelés csodálatos élményére. Most pedig a teherbeesés pillanatától egészen a terhesség tudatosulásáig megvizsgáljuk az első hónap fontosabb mérföldköveit.

A terhesség első hónapjának kezdete

Az első hónap az utolsó menstruációt követő harmadik héten kezdődik el, ugyanis a harmadik héten a petesejt megtermékenyül egy hímivarsejt segítségével és a petevezetéken át a méhbe kerül, hogy ott beágyazódhasson. A beágyazódás során normális reakció a szervezet részéről, ha kis mértékű pecsételő vérzése lesz az anyának.

Hímivarsejt, petesejt, kék.
pixabay.com

A szervezet ekkor elkezd termelni egy hormont, melynek neve korai terhességi faktor EPF – amely segít, hogy ne utasítsa el a babát a test, ne kezelje úgymond ismeretlen betolakodóként az elsőre szokatlan új életet – a már meglévőn belül 🙂

A jelentkező tünetek

A negyedik héten az úgynevezett hCG nevű hormon szabadul fel a nő testében, ez okozza majd az olyan kellemetlen tüneteket, mint a hangulati ingadozások, émelygés és hányás.

*** MINDEN A TERHESSÉGRŐL ÉS SZÜLÉSRŐL ***

Zöldségek, paprika, uborka, paradicsom, brokkoli, petrezselyem.
pixabay.com

A reggeli hányinger becsapós elnevezés ez esetben, ugyanis nem csak reggel jelentkezhet, hanem tulajdonképpen a nap bármely szakaszában, ez is egyén és szervezet függő. Vannak, akik nem csak ízekre, de már illatok megérzése után is egyenesen a falra másznak, hiába szerették addig mondjuk a frissen vágott fű illatát, várandós állapotban a rosszullét fogja el őket tőle.

TIPP – a hányinger ellen

Mivel éhgyomorra csak súlyosbodik a hányinger, ezért érdemes napközben is elrágcsálni egy két kekszet, illetve mindig tartani magunknál valami apró ételt. Többször próbáljunk kevesebbet enni és magasabb szénhidrát tartalmú ételeket.

A tünetek sajnos néhány anyukában odáig is fokozódhatnak, hogy ezek a kezdeti kellemetlenségek elkezdenek lelki síkon súlyosbodni. Magas mértékű aggodalmat keltve a mindennapokban, félelmet a gyerekneveléssel kapcsolatban, rossz érzést, ha eddig nagyon gyakran volt emberek között munka során. Hiszen elöntik a tudatot a gondolatok, hogy a baba megszületése után otthon kell majd maradni. Ezt különösen az intenzív szociális életet élő édesanyák veszik nehezebben, de itt is előfordulhat, hogy semmi lelki eredetű probléma nem áll majd fenn a várandósság alatt.

Egyéb tünetek lehetnek még a várandóssá vált szervezetben

A megduzzadt, érzékeny mellek, felfázásra emlékeztető, gyakori vizelési inger, melynek erősödése a növekedő méh miatt van, amely egyre jobban nyomni kezdi a hólyagot. Akár fémes íz is lehet a szájban és a fáradékonyság is velejáró kelletlenség. Különösen észrevehető, a kívánósság, egyes ételek iránti megmondhatatlan vágy vagy az eddig nagyon szeretett ételek elutasítása.

De leginkább az ötödik és hatodik hét során kezdenek jól érzhetően megjelenni a fizikai és mentális tünetek, melyekből már sejthető a várandósság.

Amennyiben még mindig bizonytalanok vagyunk, érdemes vásárolni egy terhességi tesztet, vagy ellátogatni a nőgyógyászunkhoz.

*** Szuper babakocsik webshopunkban ***

Ami érdekessége a dolognak, hogy nagyon sok nő észre sem vesz ezekből semmit, ez a szerencsés tábor az első trimeszter során teljesen problémamentes állapotban, békésen, kiegyensúlyozottan tölti a napjait. Esetleg módon felül energikus és jókedvű is. Izgatottan várja a múló hónapokat, hogy mihamarabb kezében tarthassa a bébit.

Fekete fehér fotó mosolygó kisbabáról.
pixabay.com

Ha az utóbbi tábort erősíted akkor mázlista vagy, kívánom, hogy minden ilyen zökkenőmentesen teljen a továbbiakban is!

Amennyiben pedig vannak kellemetlen tüneteid, kitartást kívánok! Hidd el, a gyermeked születése után kárpótol majd téged, mert még egy olyan csodálatos, földön túli élményt, amikor először tartod a picit kezeidben, azt hiszem…nem tapasztalhatsz más dolog által.

***** MINDEN, AMI A BABÁKNAK KELL *****

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!