Az érett bőr ápolása

Az érett bőr ápolása

Amikor megjelennek az első, halvány szarkalábak a szemünk sarkában, amikor a nevetőránc már nem halványul el, vagy a szemünk környéke duzzadtabb-vizesebb ébredés után: eljött az idő, hogy a korábbinál kicsit tudatosabb, figyelmes ápolásban részesítsük a bőrünket. Szabó Doris kozmetikus ajánlataiból válogattam össze néhány tudnivalót, amivel késleltethetjük a bőrünk fáradását.

Mikor kezdjük?

Elsősorban próbáljuk meghatározni, mikortól számít érettnek a bőr. A kozmetikus véleménye szerint ez semmiképp sem a naptári korunktól függ. Befolyásolják a genetikai adottságok – ezeken nemigen tudunk változtatni – és befolyásolja az életmódunk, amin pedig annál inkább. Vannak többet tűrő, jobban karbantartható bőrrel rendelkező hölgyek, míg mások hajlamosak lehetnek (pubertástól függetlenül) az aknékra, vagy bőrük elvékonyodott, érzékeny, esetleg rosaceára hajlamos. Azonban amire bőrtípustól függetlenül figyelni tudunk – és egy kor után már érdemes is – az a hidratáltság, a megfelelő tisztítás, valamint a táplálás.

Az öregedés késleltetésére ma már számtalan lehetőség adódik, kezdve a különböző értékes és drága, fiatalító hatóanyagokat tartalmazó kenceficék tárházától egészen a csúcstechnológiás gépeken keresztül a speciális, fiatalító arctornáig. Doris szerint bármivel próbálkozhatunk: biztosan csak előnyünkre válik.

Mennyi időt igényel?

A következő fontos kérdés, hogy mennyi időt szánjunk magunkra naponta, hetente, havonta. Azonban kiderül: nem is annyira a ráfordított idő mennyisége, sokkal inkább a rendszeressége számít. Ne hagyjunk olyan hosszabb időszakokat, amelyekben egyáltalán nem nyújtjuk a megfelelő ápolást a bőrünknek.

A konkrétumok tehát a következők: heti egy szigorúan minimum 30 perces arcmasszírozás, amely professzionális és magas hatóanyag-tartalmú krémek, szérumok, olajok kíséretében csodákra képes. Emellett nagyon hatékony lehet bármilyen gépi kezelés, melynek segítségével az analitikai tisztaságú, bőrrokon hatóanyagokat (mint például a hialuronsav) egészen a bőr aljáig tudjuk bevinni. Ilyen kezelés lehet a mezoterápia, vagy az oxigénterápia.

Mindamellett, hogy rendszeresen felkeressük kedvenc kozmetikánkat, az is igen lényeges, hogy kifogástalan minőségű, lehetőleg professzionális arckrémet használjunk éjszakára és nappalra is. Ezeket az apró dolgokat betartva, biztosan mindent megtettünk bőrünkért, ami tőlünk telik.

Otthon hogyan?

Fontos kezdőlépés, hogy bőrünket megfelelően tisztítsuk meg a napi szennyeződésektől egy jó arctejjel, és semmiképpen se felejtsük ki a tonizálást sem. Sokan feleslegesnek tartják a tonikokat, pedig a bőr ph értékét – amit a arctejjel picit lúgos irányba toltunk – feltétlen vissza kell állítani, hogy megfelelően tudjon védekezni a különböző kórokozók ellen. Ebben segít a tonik.

Az otthoni ápoláshoz  tartoznak azok az arckrémek is, amiket korábban már említettünk. Hetente egyszer alkalmazhatunk különféle maszkokat, akár kész pakolást, vagy úgynevezett háziszeres pakolást is (rengeteget lehet találni az interneten). A maszkok, pakolások használatakor a legfontosabb, hogy semmiképpen se takarítsunk, főzzünk-mossunk közben, hanem lazítsunk és  pihenjünk, míg a hatóidő lejár. Ennyit megérdemlünk, és nem utolsó sorban a hatóanyagok beépülését is elősegítijük.

Milyen kezelések segítenek?

Szalonja válogatja, de az igényesebb bőr sajnos igényesebb pénztárcát is követel. A ránctalanító kezelések – akár oxigénkezelés, mezoterápia, krioterápia, mikrodermabrázió, és az ezekhez hasonló komolyabb gépi kezelések – mind 5.000 -15.000 Ft között mozognak. A hatóanyagos arcmasszírozás, ami Szabó Doris szakértőnk szerint a legjobb, és akár minden héten be lehet iktatni, kb. 3.000 Ft, bár ez is szalon- és termékfüggő.

Ebben a témában jellemzően a magasabb árért valóban jobb minőséget is kapunk (a hatóanyagok, jó gépek drágák.), ezért a kozmetikus nem feltétlen ajánlja, hogy a legolcsóbb szalon felé kacsintgassunk a bőrfiatalításért.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkGenetikai háttere lehet a hiperaktivitásnak
Következő cikk„Pelenka”: a babának vagy a mamának?