Az óvodai térítésekről és az „önkéntes” szülői felajánlásokról

„Az óvoda nevelési programjának jóváhagyásával a fenntartó kötelezettséget vállal a nevelési programban foglaltak végrehajtásához szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítására is” – válaszolta az oktatási és kulturális miniszter az állampolgári jogok biztosának.

A fenntartáshoz nem kapcsolódó, törvényben elő nem írt költségekről ki kell kérni a szülők véleményét és annak alapján kell dönteni. Hiller István miniszter levelében olvasható az is, hogy a helyi önkormányzatnak kell előteremtenie az alapvető higiéniai követelményekhez tartozó eszközöket.

A miniszteri válasz előzménye:  Szabó Máté ombudsman egy szülő panaszának kivizsgálása után  jelentésben állapította meg, hogy az óvodai étkeztetésért ugyan fizetni kell, de a törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint csak a mindennapi neveléshez nem tartozó többletszolgáltatásokat szabadna megfizettetni, a higiéniai eszközökkel és kellékekkel például nem a szülőknek kellene ellátniuk az óvodát. Az ombudsman a mai gyakorlat, az „önkéntes szülői hozzájárulás” visszásságait a nem egyértelmű jogszabálynak tulajdonítja, a változásért, valamint az óvodai étkeztetéssel kapcsolatos panaszok átfogó orvoslásáért  az oktatási és kulturális miniszterhez fordult.

Hiller István a közoktatási törvény hatályba lépését megelőző szokásjognak tulajdonítja a jelenséget, ezért nem tervezi a nevelési-oktatási intézményekről szóló rendelet módosítását.

Az óvodai étkeztetéssel kapcsolatos panaszokra – például arra, hogy a szülőkkel pótoltatják a hiányzó élelmiszereket – a miniszter úgy válaszolt, hogy a közétkeztetési versenypályázat dokumentációjában szerepelnek az ellátásra vonatkozó megfelelő ajánlások, ezek teljesülését számon lehet kérni.

A speciális étkezési igényű (például ételallergiás, cukorbeteg) gyerekek ellátása sincs megoldva, pedig erre a fenntartók jelenleg is jogosultak – áll az ombudsmannak írt válaszban, amelyben a miniszter kijelenti: az óvodai jogviszony létesítése nem tagadható- és szüntethető meg olyan indokkal, hogy a speciális étkezést igénylő gyermekek ellátása nem biztosított.

Hiller István arra is emlékeztetett, hogy már 2008-ban egyeztetést kezdeményezett az illetékes szaktárcákkal a gyermekétkeztetés szabályozásának, ellenőrzésének átgondolására. „Ha az ellenőrzések alkalmával feltárt hiányosságok nem kerülnek korrekcióra, akkor a gyermekek egészséges ellátása is veszélyeztetetté válhat” – fogalmaz válaszában a miniszter.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTraff Park – közlekedési oktatójáték kisgyerekeknek
Következő cikkNői minták a családban

17 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Az óvodavezető sajnos azért utasít vissza mindent, mert sajnos az EU-nak és a szabványainak kell megfelelni. A mi óvodaudvarunk is sajnos üres. Horribilis összegekért tudnánk udvari játékokat vásárolni, de miből?????
  Teljesen jó, hogy gyermek- és környezetbarát főleg hogy nem balesetveszélyesek, viszont egy szabványos homokozókeret ára 200e Ft, egy szabványos hinta (nem állvány, csak a hinta) 50e Ft!!!!!!!
  Ez van, sajnos….

  A másik dolog. Nálunk a szülők kérték, hogy inkább hoznak wc-papirt és papírzsebkendőt, de legyen bőven, ne kelljen a zsepit félbevágni a wc-papírt pedig kiporciózni a perforáció mentén.
  🙁

  Üdv: Óvónéni

  • Drága óvónéni!

   Mérnök vagyok, tudom miért, és hogy van a szabványok. És azt is tudom, hogy a gyerekek évek óta (a szabvány szerint is) életveszélyes helyre járnak. (Egyébként szuper pedagógusgárdához, azért járatom oda).

   Azt is világossá tették, hogy ne várjunk változást, mert az önkormányzat nem fog rá pénzt adni, hiszen be akarják zárni. Ez azomban 10 éve folyik, hogy na még egy év. És még fog is, mert nincs hova tenni csak úgy 200 gyereket.

   A vezető óvónő, (aki egyébkén nem kedvence a szuper pedagógusgárdának) azért nem enged semmit csinálni, mert jólány akar lenni az önkormányzatnál.

   Aztán végül csak le lehetett festeni a padokat, meg beverni a legkiállóbb szögeket ISO nélkül is… Itt ugyanis rég nem játékok vásárlásáról volt szó, hanem 10cm-es kiálló vasszögekről, repedt betonperemekől, felhajlott küszöbvasról…

   Nyugaton ugyanis a szabványokat, szabályokat saját boldogulásukra, védelmükre használják, és nem saját szivatásukra, pláne nem buta rosszindulatból…

   A még normális óvónéniknek meg köszönjük a kitartását, munkáját…

   • Mindenkinek üdvözlet!

    Erre a 20-30-as évvel ezelőtti szlogenre csak annyi a véleményem,
    hogyaszonygya , hát mán elfelejtettéték hogy anno feléltük a mát.
    50-es évek kérjünk kölcsön !
    60-as évek még kérjünk kölcsön!
    70-80-as évek hú nem tudjuk fizetni a törlesztést,de nem baj kérjünk kölcsön majd abból kifizetjük!
    ADÓSSÁGSPIRÁL!!!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..