Befagyott tavak – biztonságos rájuk menni?

korcsolyázás befagyott tavon

Mindenkit csábítanak a befagyott tavak korcsolyázásra vagy csak egy kis csúszkálásra. Fontos azonban tudnunk – és gyermekeink figyelmét felhívnunk -, hogy ez sokszor életveszélyes is lehet!

A szabad vizek felületén képződött jégrétegen tartózkodás életveszélyes lehet. Jeges vízbe esve 1-2 perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül az eszméletünket is elveszítjük. Összefoglaltunk ezért számos fontos tanácsot, mely megtartása a jégen tartózkodást valóban örömmé teheti.

Az új év első heteit a kemény hideg jellemzi. Az állóvizeink felszínét néhány hete jég fedi, a kisebb folyók felszíne is jeges, de még a legnagyobb hazai folyamokon is zajlik a jég.befagyott tó

A jég látványa csábítóan hat a természetben tartózkodókra, ugyanakkor az eddig képződött jégréteg nem biztos, hogy mindenhol alkalmas a biztonságos sétára, vagy sportolásra.

Korcsolyázás tavakon:

 • Mindig tudjon rólunk valaki: hová megyünk, kivel, mikor, meddig.
 • Mindig legyen nálunk mobiltelefon, feltöltött akkumulátorral, lehetőleg vízhatlan tokban.
 • A jég felülete legyen összefüggő, sima felület, ne legyenek benne repedések, törések. A jég vastagsága legalább 12 cm legyen. A jég alatti vízmélység lehetőleg ne haladja meg a 120 cm-t.
 • Jelentős veszélyforrások a víz alatti áramlatok, ugyanis a jégen beszakadt és vízbe merült személyt a jégtábla alá sodorhatja.
 • Változó vízszintű vízterületeknél figyelembe kell venni, hogy a vízszint csökkenése esetén légréteg alakulhat ki a jég alatt, így az saját súlyától is meghajlik, kisebb terhelés hatására is könnyebben berepedhet, beszakadhat.
 • Nagyobb jégfelületen veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.
 • Ha korcsolyázási szándékkal megyünk a jégre, vegyük figyelembe, hogy a korcsolya éle rendkívül kis felületre koncentrálja a viselője testsúlyát. A jeget így akár 30x nagyobb felületi nyomással terheljük, mintha cipőben lennénk.
 • Jégre egyedül ne menjünk, javasolt csoportosan, de lehetőleg a csoport tagjai se egymáshoz közeli helyen tartózkodjanak.
 • Ne távolodjunk el túlságosan a parttól, maradjunk partközelben. Köd esetén tájékozódni is nehezebb, mely nagy kiterjedésű tavak jegén jelenthet komoly problémát.

Kihűlés jeges vízben

Jeges vízben a kihűlés drasztikus gyorsasággal zajlik le, ezért a túlélési idő jelentősen lecsökken, mindössze néhány perc!

 • Kihűlés kezdete: 1-2 perc
 • Eszméletvesztés: 10 percen belül
 • Halál: 15 perctől

Jégről mentés esetén fokozott óvatossággal közelítsük meg a beszakadás helyszínét. A további beszakadás megelőzése érdekében igyekezzünk minél nagyobb felületen elosztani a jég terhelését a beszakadás környezetében: feküdjünk hasra a jégen és kúszva közelítsük meg a beszakadt részt, vagy használjunk pallót, szélesebb deszkát. Próbáljunk meg a bajba jutottnak biztonságos távolságból, kötéllel vagy hosszú faággal segíteni.

Veszély esetén a hason kúszással a parti biztonságos részekre is eljuthatunk, megelőzve beszakadásunkat.

A jégen tartózkodás alapvető feltétele, hogy mielőtt jégre lépünk, győződjünk meg arról, hogy biztonságos-e a terület.

A hazai jogrendben a jégen tartózkodás is szabályozott tevékenység, amelyet ismerni kell és melynek rendelkezéseit a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendeletben találjuk meg, az alábbiak szerint:

„5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
c) kikötők és veszteglőhelyek területén;
d) folyóvizeken és azok mellékágain.”

Fenti előírások alapján ott lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ahol ez nem tiltott!

 Forrás: baleset-megelozes.eu
Fotók: pixabay.com

Erről a témáról a Balesetek rovatban olvashatsz többet!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉletfa, az új trend!
Következő cikkTÉL típusú nők

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..