BIO finomságok visszahívása

szezámmag kiborult egy üvegből

Az elmúlt pár napban – hétben -, több BIO élelmiszernél is találtak egészségre káros anyagokat. Ha a felsoroltak közül találsz otthon, ne fogyassz belőle, és vidd vissza a vásárlás helyszínére!

Bio köles lisztet kell visszahívni atropin és szkopolamin tartalom miatt

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben, amely forgalomba került Ausztria és Lengyelország mellett hazánkban is.

A magyar hatóság az előállítónál azonnal elrendelte a még fel nem használt szennyezett alapanyag zárolását, és az abból előállított késztermékek forgalomból való kivonását. Az előállító – felelős élelmiszervállalkozóként – már az osztrák partnercég értesítése alapján, saját hatáskörben megkezdte a kifogásolt termék kivonását a forgalomból.

Termékadatok:

 • Termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt)
 • Minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.
 • Gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104-106.

A NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből, azt ne fogyasszák el.

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

Toxint termelő coli baktérium bio árpafű porban

Shigatoxin termelő E. coli baktériummal szennyezett alapanyagból állítottak elő többféle bio árpafű étrend-kiegészítő terméket Németországban. A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint a 140 g-os „BIO Gerstengras Pulver” nevű bio árpafű porból Magyarországra is szállítottak.

Termékadatok:

 • Termék neve: BIO Gerstengras Pulver 140 g
 • Tételazonosító/lot number: 33 PGB 150804
 • Minőség-megőrzési idő: 06/2017

A NÉBIH arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is. Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Szalmonellát és egérürüléket találtak bio szezámmagban

Ugandai eredetű bio szezámmagban vállalati önellenőrzés keretében szalmonella jelenlétét állapították meg egy holland laboratóriumban, és néhány minta egérürülékkel is szennyezett volt. Magyarországi dm üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből. Az érintett magyar vállalkozást megkezdte a tételek visszahívását. Az üzletekben a vásárlók tájékoztatása céljából a visszahívásról szóló értesítést helyeztek ki. A visszagyűjtött mennyiség a cég központi raktárba kerül, majd megsemmisítik. Ennek teljesítését a hatóság ellenőrizni fogja.

A dm Kft. felelős élelmiszer-vállalkozóként elővigyázatosságból több terméket is eltávolít az üzletek polcairól, és a vásárlókat honlapján is értesíti.

A visszahívás az alábbi termékeket érinti:

 1. Termék megnevezése: dmBio szezámmag (500g)
  Gyártási szám /minőség-megőrzési idő:
  L5601142 / 14.10.2016
  L6602291 / 29.11.2016
  L5603050 / 05.12.2016
 2. Termék megnevezése: Alnatura bio szezámmag (250g):
  Valamennyi ugandai származási helyű termék, melynek minőség-megőrzési ideje 30.10.2016. előtt jár le.

A termék fogyasztási szokásait tekintve (hőkezelés) humán egészségügyi probléma nem valószínűsíthető, azonban a NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy a korábban vásárolt, fenti azonosítókkal rendelkező ugandai származású termékeket ne fogyasszák el!

Újabb lenmagolaj tételt vontak ki a forgalomból határérték feletti PAH-tartalom miatt

Ismét határérték feletti PAH-tartalmat mutattak ki a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj egyik tételében. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz. A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A tétel hazai forgalomból történő kivonásának hatósági felügyelete és a vásárlókhoz eljutott mennyiség nyomonkövetési vizsgálata folyamatban van.

A visszahívásban érintett termék adatai:

 • Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
 • Minőségmegőrzési idő: 02/03/2017
 • Kiszerelés: 250 ml

Kérjük a vásárlókat, hogy aki háztartásában rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott lenmagolajjal, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

A PAH-okról

A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

Dijoni mustárt hívtak vissza

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett bejelentés szerint Magyarországon is forgalomba került egy francia előállítású dijoni mustár, amely nem jelölt allergén összetevőt, szulfitot,  tartalmaz.

Az élelmiszer jelölési hibájára a francia előállító vizsgálatait követően derült fény. A NÉBIH felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, annak érdekében, hogy a kifogásolt termékek azonnal lekerüljenek az üzletek polcairól. A gyors intézkedéseknek köszönhetően az érintett tételek már nincsenek forgalomban.

A termék pontos adatai:

 • Megnevezése: Moutarde de Dijon BIO (200 g)
 • Tételazonosító(k): 096 vagy 097
 • Minőségmegőrzési idő: 2018.04.30.

A NÉBIH tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék az arra érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciókat válthat ki, fogyasztása a szulfit érzékenységben szenvedők részére kerülendő. Kérjük a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítókkal ellátott élelmiszerből az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

 forrás: nehib.gov.hu
fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMegérkezett a bringások álom applikációja!
Következő cikkUltrahanggal megtalálható a mellben lévő csomó!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..