Boldog párok szokásai

Sajnos, az örök boldogság titkát mi sem ismerjük, csak azt tudjuk, hogy nagyon meg kell érte dolgozni és még akkor sem biztos, hogy összejön. Azért van egy-két módszer, ami sikergyanús.

1, Aludjatok el együtt!

A Psychology Today szakmai folyóirat 2013-ban tett közzé egy listát párok boldogságmegőrző szokásairól. A legtöbb megkérdezett szerint a párkapcsolatok egyik sarkalatos pontja az esti lefekvés. Az együttes nyugovóra térés az elalvás előtti intim pillanatok miatt fontos, melyek erősítik az összetartozás élményét és remek alkalmat kínálnak bensőségesebb beszélgetésekhez, arról nem is beszélve, hogy a meghittség a szexuális életre is jótékonyan hat. Kifejezetten kapcsolatépítő, ha a pár esti rituálékat alakít ki magának, de ha lehet, az ne a tévénézés legyen!
Tipp: Fürödjetek együtt, igyatok meg egy pohár vörösbort, masszírozzátok meg egymást! Hallgassatok andalító zenét!

2, Ne kritizáljátok a másikat!

Teljesen természetes, ha az évek múlásával kívülről ismered partnered jó és rossz tulajdonságait. Kutatások szerint azonban csak akkor van esélyetek a boldogságra, ha egymás erősségeire fókuszáltok és kölcsönösen építitek a másik önbizalmát. Gondolj csak bele, hol érzed jól magad: ahol folyamatosan kritizálnak vagy ahol erősnek és sikeresnek látnak? Legyetek büszkék egymásra, mutassátok meg a nagyvilágnak, hogy ti összetartoztok!

Tipp: Emlékezzetek vissza első találkozásotokra és idézzétek fel, mi tetszett akkor a másikban!

3, Öleljétek egymást!

Nem új keletű az a kutatási eredmény, mely szerint azokból a gyerekekből válhat sikeres és boldog felnőtt, akiket kicsiként sokat szeretgettek, simogattak. Nincs ez másként a felnőtteknél sem. Az érintés, az ölelés fontos része a párkapcsolatnak, amely abban segít, hogy partnerünk képéhez pozitív élményeket társíthassunk és fennmaradhasson a vonzalom. Egy apró kedvesség sok plusz energiát ad, boldogabbá tesz – a boldog kapcsolatnak pedig senki nem akar véget vetni.

Tipp: Minden találkozáskor öleljétek meg egymást, legyen az érintés része a mindennapjaitoknak!

4, Duzzoghattok, de ne tartsatok haragot!

A Psychology Today szakértői szerint a sikeres párkapcsolathoz nem elegendő, hogy megbeszéljük a problémáinkat, túl is kell tudni lépni azokon. A sértődés, a harag nem jó tanácsadó, hosszú távon pedig nem csak a párkapcsolatot ássa alá, de a személyiséget is rombolja. Lehet egy kicsit duzzogni, de csakis azért, hogy aztán annál édesebb legyen a kibékülés!

Tipp: Legyen egyezményes, békülést kezdeményező jeletek! Sokszor nehéz kimondani, hogy „bocsánat”, ez a jel viszont megkönnyíti a dolgotokat és segít lebontani a veszekedés során épített falakat.

5, Ne tagadjátok meg saját személyiségetek!

Nem nagy jövőt jósolnak a párterapeuták azoknak a kapcsolatoknak, amelyben az egyik fél mindig elnyomja saját álmait, vágyait, mert meg akar felelni a másiknak. Ez ideig-óráig működhet, de senki sem érzi magát elégedettnek és boldognak. Egy érett személyiség igenis felvállalja a véleményét és a másik számára akár még izgalmas is lehet, ha partnere kiáll önmagáért.

Tipp: Próbáljátok ki, milyen lenne, ha a másik testébe bújhatnátok és az ő fejével gondolkodhatnátok. Ez a perspektívaváltás nagyon hasznos, ha valamiben nagyon eltérő álláspontot képviseltek és nem tudjátok a másikat meggyőzni.

6, Nevessetek!

A nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, a mosolygás által kiváltott izomaktivitás hatására pedig az agyban endorfin termelődik. Ha sokat nevettek együtt, az együttléteitek pozitív élményként ivódnak be, keresni fogjátok egymás társaságát és nem kell máshova menni egy kis közös kacagásért.

Tipp: Járjatok moziba! Nézzétek meg a legújabb vígjátékot vagy kölcsönözzétek ki az Exek és szeretők vagy a Vakáció című filmet!

7, Legyen közös hobbitok is!

Ha sokat dolgoztok és kevés időtök jut egymásra, legalább a szabadidőtöket töltsétek együtt! Minél több együttes programot szerveztek, legyen szó sportról, utazásról vagy főzőcskézésről, annál több közös élményetek lesz. Ez nem csak megerősíti a köztetek lévő köteléket, de tartalmasabbá is teszi mindennapjaitokat.

Tipp: Iratkozzatok be valamelyik főzőiskola pl. Chefparade, Blanchir nemzetközi konyha vagy a Pomo D’Oro tanfolyamára vagy látogassatok el egy közös főzőcskézős estére! Tanuljatok meg búvárkodni és utazzatok!

8, Találjátok ki a másik szeretet-nyelvét!

Gary Chapman, amerikai családterapeuta szeretetnyelv-elmélete szerint az emberek öt típusba sorolhatók aszerint, mi számukra a legfontosabb egy párkapcsolatban: az elismerő szavak, a minőségi, együtt töltött idő, netán az ajándékok, a szívességek vagy a testi érintés? A harmonikus kapcsolatok kialakításához nyújt segítséget, ha megismered saját és párod szeretetnyelvét, ami használható eszközrendszert ad a mindennapokban nem csak a konfliktushelyzetek megoldásához, hanem boldog pillanatok előidézéséhez is.

Tipp: Lepjétek meg egymást kis ajándékokkal, készítsetek egymásnak ölelés- és puszibérletet, amelyet a másik beválthat, ha rossz napja van. Figyejetek oda, hogy a másiknak mi okoz valójában örömet és ne mindig magatokból induljatok ki!

9, Mozduljatok ki!

Semmi sem lehet olyan üdítő, mint egy kettesben eltöltött hétvége, távol az otthonotoktól és a megszokott problémáktól. Ha még kisbabátok van, akkor legyen csak egy este vagy délután, de mindenképpen fontos, hogy kettesben is kimozduljatok. Ha pedig már nagyobb a lurkó, jöhet a nagymama.

Tipp: Járjatok páros masszázsra és wellnessbe! Ha budapestiek vagytok, a Törökfürdő remek választás, de Visegrádra is kiruccanhattok egy kis kényeztetésre, a Thermal Hotel Visegrádba.

10, Ti legyetek a legfontosabbak!

Bár az anyósok, apósok, rokonok szeretik megmondani, nektek mi a jó, ti mégse hódoljatok be nekik csak azért, mert nem akarjátok megbántani őket. Mindig képviseljetek egységes álláspontot, legyen mindenre válaszotok, egy idő után felhagynak a „térítéssel”. Egyébként pedig úgysem tudtok úgy cselekedni, hogy az mindenki tetszését elnyerje, hallgassatok hát saját vágyaitokra, hiszen ebben a történetben ti vagytok a legfontosabbak!

Tipp: Készítsetek külön-külön Top10 listát azokról a dolgokról, amelyek a legfontosabbak nektek, aztán cseréljétek ki a papírjaitokat. Nagyon tanulságos!

Szólj hozzá Te is!