Csecsemő büfiztetése, bukás

Csecsemő büfiztetése, bukás

Két nagyon hasznos kérdezz-felelek olvasóink és szoptatási szakértőnk Gitidiszné Gyetván Kriszta között. 

Kérdés:
Első kislányom 2 hete született. Néha elalszik evés közben, elég sokat kell noszogatni, máskor viszont legalább 25 percig is eszik, utána pedig rögtön elalszik. Ilyenkor nem nagyon tudjuk büfiztetni. Szeretném megtudni hogy ha elmarad a büfi, az jelenthet-e a későbbiekben valami problémát, és esetleg hogyan lehetne ezt elkerülni. Vagy feleslegesen aggódom csupán?

Válasz:
A büfizés elmaradása nem jelent problémát. Ha lassan nyugodtan eszik, és nem nyel levegőt, akkor nem biztos, hogy büfizni fog vagy előfordul, hogy csak később. Nincs vele teendő!

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

Már megint csuklik vagy bukik?


Kérdés:
Kisfiam két hetes, nagyon mohón eszik, mint aki félne, hogy elveszem tőle! Ennek következménye, hogy egy darabig csak gyűjti a tejet, és csak utána nyel, de akkor nagyokat és hangosakat. Sokszor félre is nye, amitől én nagyon megijedek! A másik véglet, amikor elalszik a mellemen és csak noszogatásra hajlandó tovább enni! Probálta, hogy elveszem tőle, de akkor kapkod érte, amire én visszateszem! Sokszor bukik, de néha csak órákkal később, amit én később is veszek észre! Lehetséges, hogy rosszul teszem a mellemre? Vagy ez normális?

Válasz:
Javasolnám, hogy szoptatás előtt egy kicsit fejjen, hogy a gyorsan kiáramló tejet csökkentse. Különböző szoptatási pozíciók is sokat javíthatnak a mohó evésben, például úgy szoptatjuk, hogy nem előre, hanem egy kicsit hátra dőlünk.
Bukás megelőzésére a következőképpen járhatunk el :

  • Szopás előtt ne hagyjuk sokáig sírni, mert sok levegőt nyel közben,
  • Szoptatás közben többször is meg lehet büfiztetni így több, kisebb levegőbuboréktól tud fokozatosan megszabadulni (ha csak a végén büfizik, a levegőbuborék egészen nagy lehet, s többnyire bukás is kíséri),
  • Szopás után ne nagyon mozgassa a gyereket, inkább etetés előtt pelenkázza,
  • Fektesse a picit az oldalára, így ki tud folyni a szájából a hányadék. A száját ilyenkor mindig ki kell tisztítani.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

fotó: Freepik;

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Kisfiam 4100 grammal és 60 cm-el született, szép fejlett baba. Egy hónaposan 5150 gr. volt, most 6 hetes múlt és szerintem nagyon sokat eszik, a súlya is ezt mutatja, most 6 kg kis dagi baba. Anyatejet kap, de sajnos csak cumisüvegből tudom etetni, (ennek több oka is van), mindig fejem és úgy adom neki így most kb. 2 óránként eszik 125-130 ml-t, de este, többször is szeretne enni, mire elalszik. Aggódok az evése miatt, félek, hogy valami baja lesz a gyomrának,az emésztésének. Próbáltam már többször is, hogy kicsit húzom az időt az etetések között, hogy nem adok neki mindjárt mikor megéhezik, de olyankor nagyon keservesen sír és annál mohóbban eszik, mikor végre megkapja a tejcsit, sokszor félre is nyeli. Ő mindig tudja
    hogy neki mennyi az elég, hisz ha már jóllakott, kilöki a nyelvével a cumit, de ha még kérne bizony 10 ml tej miatt is óriási üvöltésbe kezd. Nem tudom, hogy kell-e valamit változtatnom, kell-e aggódni az evés miatt, lehet-e valami baja, hogy ilyen jó étvágyú és ilyen gyors a súlygyarapodása.

Comments are closed.