D-vitamin – Várandósan sem mindegy, melyiket választod!

D-vitamin várandósan

A D-vitaminról egyre és egyre több információ lát napvilágot. Míg eddig úgy gondolták a kutatók, hogy „csak” a csontok szerkezetére, és a kedvünkre gyakorol hatást, ma már tudjuk, hogy ennél lényegesen szélesebb skálán mozog azoknak a folyamatoknak a sora, melyek ennek az anyagnak a befolyása alatt állnak. A vitaminról, és annak hasznosulásáról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu – nak.

D-vitaminok?

Sajnos, laikusként az ember sokszor elveszik a lehetőségek között. Azt tudjuk, hogy a D-vitamin fontos a szervezet számára, de hogy melyik számot kell választani? Nem az adagolásról van szó, hiszen a nemzetközi egységekben (NE) megadott anyagmennyiségről sok tájékoztatást kapunk. De ha tüzetesen átnézi a kiválasztott készítményeket, akkor azt találja, hogy sokukon D-vitamin, másokon D2, míg egyes termékeken D3 vitamin van feltüntetve.

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miről is van szó. A D-vitamin egy olyan anyag, melyet az emberi szervezet is képes előállítani. Vagyis egészen pontosan a D3 vitaminról van szó. Ez az elnevezés ugyanis a kolekalciferolt takarja. Ez az anyag az, mely napsütés hatására a bőrben képződik. Ez azonban még nem biológiailag aktív anyag, vagyis a szervezetben még változtatásokra van szükség a hasznosulásához.

Az első lépés a májban történik. A D3 vitamin itt calcidiollá alakul, de még mindig nem hasznosítható a szervezet számára. Ehhez ugyanis még egy lépésre van szükség, méghozzá a vesékben végbemenő változásra. Itt ugyanis már calcitriol formára alakul az eredeti D3-vitamin, ami így már nem is felel meg ennek az elnevezésnek. Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu – nak elmondta, hogy a vitamin biológiailag aktív, vagyis a szervezet számára hasznosítható formája ugyanis egy erős szteroid hormon, mely hatást gyakorol a csontok képződésére, a cukoranyagcsere folyamatokra, valamit közvetve a nemi szervek működésére, és a fogantatásra is.

Akkor mi a D2-vitamin?

Infinety hirdetés

Amikor egy készítményen a D2 jelzést látja, akkor ergocalciferollal áll szemben. Ez tulajdonképpen a mesterséges megfelelője a kolekalciferolnak, ám mégsem ugyan azzal van dolgunk. A D2-vitamint is képes a szervezet biológiailag aktív formára alakítani, ám hasznosulása jóval kisebb, mint D3 névvel illetett társáé. Másrészt a D2 – vitamin sohasem található meg a szervezetben természetes körülmények között.

D-vitamin várandósan

Ez azt jelenti, hogy – mint minden anyag esetében – a D-vitaminnál sem csak az a fontos információ, hogy mekkora mennyiségben is tartalmazza az adott készítmény, hanem az is, hogy milyen formájával állunk szemben. A szakértők jelentős többsége egyetért abban, hogy a várandósság minden trimeszterét, illetve a babatervezési időszakot érdemes megfelelő vitaminkészítménnyel támogatni. Itt azonban mindenképpen szem előtt kell tartani a fent tárgyalt problémát, vagyis a megfelelő hasznosulást.

Általánosságban elmondható, hogy a szerves kémiai kötéssel rendelkező anyagok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) hasznosulása jobb, így amikor várandós vitamint választ, ezt a szempontot is tartsa szem előtt.

Forrás: ratkotunde.hu
Fotó: freepik.com

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk10 szuper diétás szoptatós étel – Fogyj szülés után!
Következő cikkMagunkra lehet erőltetni a boldogságot?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!