Egészséges töltött káposzta recept

Hozzávalók (4 személyre):  80 dkg savanyú káposzta, 8 savanyított káposztalevél, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma , 40 dkg darált pulykahús, 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 8 dkg barnarizs, 1 tojás, 1 csipet őrölt köménymag, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt, só, bors.

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hírlevele

hirdetés

1 KÉRDÉS

  1. Ha hasonló, hagyományos ízeket szeretnétek találni, rég elfelejtett sütikkel is, találtam egy nagyon jót: A magyar úri család konyhája c. (bookline) Még az ajánlója is a családról szól.

Hozzászólás a(z) Csilla bejegyzéshez Mégsem szólok hozzá

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .