Evés közben nem ugrálunk!

A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás. Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkor történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót! – figyelmeztet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

Ráadásul az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálnivalókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is! Ezért apró magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek!  

fulladás-játszótérA későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek!

A félrenyeléses esetek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez. Az  ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel,  családi példamutatással – áll az OGYEI közleményében.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMini harcosok klubja: karate, kick-box, taekwando
Következő cikkMegújult az újszülött intenzív osztály a veszprémi kórházban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..