Fizetősek lehetnek a bölcsődék

Fizetősek lehetnek a bölcsődék

Fizetőssé tennék a bölcsődéket, módosulnak az ikergyermekek után járó gyes szabályai és meghatározták a családi napközik fogalmát – a Kormány elfogadta a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak azt a javaslatát, amely több ponton, helyenként koncepcionális kérdésekben módosítja a szociális igazgatásról, a gyermekek védelméről és a családok támogatásáról szóló törvényeket.

Változnak a bölcsődei térítési díjak

A gyermekvédelmi területen a térítési díj-szabályozás átalakításának célja, hogy egy struktúrájában sokkal áttekinthetőbb, társadalmi szinten arányos tehervállalást megteremtő szabályozás jöjjön létre. A térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét is. Fontos kiemelni, hogy a szabályozás a fenntartóra (pl. önkormányzat) bízza annak eldöntését, hogy él-e a lehetőséggel és bevezeti-e az adott bölcsődében a gondozásért kérhető személyi térítési díjat.

Térítésmentes lesz a bölcsődei gondozás:

  • a rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő) gyermeket,
  • a három vagy több gyermeket,
  • a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára,
  • illetve azok részére, akik jövedelemmel nem rendelkeznek.

Fenntartható bölcsődék vagy újabb anyagi terhek?

Bölcsőde tekintetében az intézkedés összességében bevétel növekedést jelenthet az intézményeknek és fenntartóiknak, ugyanis jelenleg csak az étkezésért kérhető térítési díj, amely az intézmény működési költségének mintegy 6%-át teszi ki. Sok fenntartó szabályozatlan módon és jogcímeken anyagi hozzájárulást kér a szülőktől. A térítési díj szabályainak átalakítása ezért a jogkövető magatartást is ösztönzi. Ezzel igazságosabb lesz a tehervállalás, hiszen a tehetősebb szülők nagyobb összeggel tudnak hozzájárulni a szolgáltatás működtetéséhez, míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők mérsékeltebb módon – olvasható a Kormány.hu-n.

Csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok, a díjnak több feltétele van és csak azokon a településeken írhatna elő ilyet az önkormányzat, ahol nem tuda más forrásokból fenntartani a bölcsődét – mondta Soltész Miklós szociális államtitkár tegnap a MR1-Kossuth Rádióban. A szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell befizessenek a szülők”, ha egy családban például egy főre 100 ezer forint nettó bevétel jut, akkor maximum 20 ezer forint szedhető be a bölcsődéért. Továbbra is a családtámogatás az egyik legfontosabb terület, pontosan ezért fontos, hogy a bölcsődék fenntarthatóak legyenek” – hangsúlyozta a szociális államtitkár.

A törvénytervezet ellen több szervezet, köztük a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is tiltakozik. A jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével nagy réteg számára megfizethetetlenné válik az ellátás – következményként az anyák kényszerből otthon maradnak a gyermekkel, ami nem kedvez a női foglalkoztatásnak” – áll a szervezet közleményében. Véleményünk szerint a fiatal, gyermekes szülőket akkor kell támogatni, amikor „életet kezdenek”, családot alapítanak, ha azt akarjuk, hogy minél több gyermek szülessen.

Ikergyermekek után járó gyes

A változtatás pontosítja az ikergyermekek után járó gyermekgondozási segély szabályait: egyértelművé teszi, hogy az ikergyermekeket nevelő szülők az ikrekre tekintettel járó magasabb összegű gyermekgondozási segélyre akkor is jogosultak – a gyerek egyéves korát követően – ha 30 órát meg nem haladóan, vagy otthon folytatnak keresőtevékenységet.

A családi napközik meghatározása

A családi napközi és a családi gyermekfelügyelet olyan gondoskodási formák, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak az érintettek igényeihez, az adott család szükségleteihez. Ezért az ilyen intézmény fenntartója a jövőben a működési engedélyben szereplő férőhelyszám felett több gyermek szülőjével is szerződhet, azonban egy időben legfeljebb az engedélyezett létszámú gyermek lehet jelen. Az intézkedésre azért van szükség, mert a gyakorlat azt igazolja, hogy a beíratott és az adott napon ténylegesen bent lévő gyermekek száma gyakran eltérő.

Hiánypótló jelleggel a módosítás rögzíti az alternatív napközbeni ellátás fogalmát, amely többek között magában foglalja a játszótéri program, a játszóház, a klubfoglalkozás keretében nyújtott, a szülő gyermek kapcsolatát erősítő, a szocializációt támogató szolgáltatásokat, a veszélyeztetett gyermekek napközbeni felügyeletét, illetve az étkeztetést. Ezek a szolgáltatások a gyermek védelme érdekében működési engedélyhez kötöttek.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..