Gyes, gyed, tgyás változások 2010. május 1-től

tgyas_uj_lead_80.jpg

2010. május 1-jétől átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedik a tgyás gyed megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyes az eddigi három év helyett. Az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak.

A 2010. május 1-től életbe lépő változások részeként a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) megszerzéséhez szükséges 180 nap előzetes biztosítási idő 365 napra emelkedik. A GYED legfeljebb olyan időtartamban vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig.

A gyermekgondozási segély (GYES) a gyermek második életévének betöltéséig jár, azonban figyelembe véve a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik.

Az új szabályok csak azokra a gyermekekre vonatkoznak, akik 2010. április 30-át követően születtek.

További információkat találsz gyed, gyes, tgyás, családi pótlékról TB-kisokos, avagy a pénzügyi ellátásokról érthetően című, ingyenes letölthető e-könyvünkben. Gyakorlati tippekkel is kiegészítettük a leírásokat, hiszen a szerkesztőségből már többen többször végigjártuk az ügyintézés útvesztőit. A letöltéshez kattints ide: TB-kisokos

Forrás: Babafalva – MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgy különleges Anyák napi történet
Következő cikkVegetáriánus étrend gyerekeknek: 5 tipp szülőknek

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Kocsisné dr. Péterfy Hajnal!
  Nagy kérdésben kérném a segítségét! Sokféle helyen érdeklődtem már, de mindenhol más tájékoztatást kaptam! A “problémám” a köv. lenne.
  2008. szept. végén született meg első gyermekem. Előtte dolgoztam. Kislányom most ünnepelte 2. sznapját! Idő közben teherbe estem, jelenleg a 11. héten vagyok. 2010. nov. 24-étől kellene újra munkába állnom, addig töltöm a szabadságomat. Szeretném megkérdezni, hogy mivel nincs meg 180 napom, így mi alapján kapom majd a GYÁS-t, GYED-et és a GYES-t? Mivel már a szabadságomat töltöm, elmehetek-e táppénzre? Vagy melyik megoldás a jobb nekem? Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel!

 2. Tisztelt Kocsisné dr. Péterfy Hajnal főszerkesztő Hölgy!

  Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:

  2009.03.11-vel leépítés címszóval közös megegyezéssel elbocsájtottak a cégemtől ahol 8 évet dolgoztam.
  Elmentem passzív táppénzre, mivel idegileg teljesen kikészültem. Passzív táppénzen 2009.04.25-ig voltam.
  Majd sikerült elhelyezkednem 2010 05.11-2009.07.13-ig.
  2009.07.14- től felvetettem magam munkanélküli ellátásra, mely 2009.11.14-ig tartott.
  2009.11.15-től dolgozom a jelenlegi munkahelyemen.

  A kérdésem az lenne, hogy most vagyok 12. hetes terhes. Milyen juttatásban és meddig lesz majd részem a szülés előtt/után, a munkanélküli ellátás biztosítási időnek számít jelen esetben? (TGYÁs, GYES, GYET, GYED) Hogy is van ez az esetemben? 🙂

  Válaszát előre is köszönöm!

 3. Kedves W!

  A terhesség miatt felmondási védelem alatt áll, így nem küldhetik el Önt, ha bejelenti a terhességet. Lehetősége van más munkakörbe is átkérnie magát, a terhességre hivatkozva. Részletes tanácsokat ezzel kapcsolatban a jogtanácsos szakértőnktől kaphat: https://babafalva.hu/kerdezz-dr-furedi-gabriella-jogtanacsos

  A tgyás-t nem tudja a párjának átadni, csak a gyed-et, majd a gyest. Viszont ha a párja nevére kérik a támogatásokat, akkor neki is kell otthon maradnia majd a babával. Mindenképpen mérlegeljék, hogy hosszabb távon melyikük állásának a megtartásával járnak jobban. Ebben pedig a karriertanácsadó/HR-szakember szakértőnk tudna segíteni Önöknek: https://babafalva.hu/rosta-agnes-allaskereses-gyes-utan/

  üdvözlettel,
  Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
  főszerkesztő

 4. Üdvözletem. Jelenleg 6-dik hetes terhes vagyok, aminek nagyon-nagyon örülök. Olyan cégnél dolgozom, ahol rengeteg stressznek vagyok kitéve, szó szerint leizzadok már a délelőtti órákban a kapkodástól és idegeskedéstől, 6-7 ember munkáját végzem egyszerre. A cégnek nem áll módjában több embert alkalmazni. Nem akarom egyelőre elmondani a kollégáimnak hogy terhes vagyok, attól félve hogy elbocsátanak a munkahelyemről. Sajnos minimálbérrel vagyok bejelentve, ami ha jól kalkuláltam a gyes-em, gyed-em és tgyás-omat is súlyosan érinti, magyarul kb 20-40 ezer Ft közötti havi segélyt fogok kapni ha elmentem szülni. A párom állami cégnél normál módon bejelentett állással rendelkezik, kézhez 100.000,-Ft-ot kap. Mit tudna javasolni? Az ő nevére kérjük meg a szülés után a lehetségesen igényelhető támogatásokat és segélyeket? Illetve mit javasol? Menjek el táppénzre vagy betegszabadságra? Sajnos az is elég kevés havi juttatás lenne részemre. Elvetélni meg nem akarok a minden napos idegeskedéstől. Várom szíves válaszát.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..