Hazamehetett a rekorder koraszülött csöppség

koraszulott180.jpg

Öt hónaposan hagyhatta el a klinikát Magyarország egyik legkisebb koraszülött babája. Szebasztián a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni. A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alatti újszülöttek túlélése 1980-as években 10% volt, ez mára több, mint 90% lett. 750-999 gramm között 95%-os a túlélés.

A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt jön világra. Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét. Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás-, és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak.

Szebasztián egészséges, jelenleg 2200 gramm. Január 17-én kora délután vitték haza szülei a klinikáról.

Forrás: Weborvos

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..