Hogyan süssünk otthon zsemlét?

zsemlesütés

Családomban nagy sikert arat ez a két bevált recept, amit meg szeretnék osztani a Babafalva olvasóival. Süteményekből ezidőtájt úgyis dömping van, de kiscipókat nem nagyon szoktunk otthon sütni.

Ezt a két alapreceptet lehet tönköllyel és rozzsal variálni, vagy egyszerűen csak fehérként megsütni sok maggal. Ebbe nincs állományjavító, és egyéb E-finomságok, pontosan tudjuk, hogy mit eszünk, mit adunk családunk asztalára. A kreativitás határtalan – lehet kovásszal, különféle lisztekkel, magvakkal készíteni. Kisfiam kitalálta, hogy az ő zsemléje legyen inkább lapos, tegyünk bele fűszereket és egy csomó olívabogyót. Ez lett a legfinomabb.

Zsemle

500g búzalisztet
2 teáskanál sót (én nem tettem bele ennyit)
1 tasak szárított élesztőt összekeverünk és 375ml langyos vizet hozzáadunk. Dagasztógéppel minimum 5 percig a legmagasabb fokozaton keverjük – vagy kenyérsütő dagasztóprogram. Meleg helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk lisztes deszkán és cipókat formázunk. Kikent sütőlemezre tesszük és vízzel megkenjük, ízlés szerint lenmagot, szezámot, mákot stb., sajtot tehetünk a tetejére és még egy kicsit kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 30 percig 150-175C fokon sütjük.

Zöldfűszeres zsemle

250g fehér búzaliszt
250g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor illetve annak megfelelő természetes cukorforrás
kevés só
frissen őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj

A fentieket összekeverjük, majd 250ml langyos vizet adunk hozzá, aztán dagasztjuk. A dagasztás végén 2 evőkanál összevágott snidlinget, 1-2 evőkanál petrezselymet és még egyéb olasz fűszereket lehet beletenni. Meleg helyen kelesztjük, átgyúrjuk, kb.10-12 cipót formázunk és sütőlemezre tesszük, majd még egy kicsit kell keleszteni. Sütés előtt a tetejüket lehet vízzel vagy tojássárgájás vízzel megkenni. Előmelegített sütőben, kb. 175C-on 25-30 percig sütjük.

Jó étvágyat és jó kísérletezést!

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

hirdetés
Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász vagyok, két kisgyermek édesanyja. Nagyon fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a gyerekek egészséges életmódra való nevelését, és a meglévő betegségek kezelését.
Előző cikkLegyen öröm az ajándékozás!
Következő cikkKarácsonyi dekoráció egyszerűen – kicsiknek, nagyoknak

1 KÉRDÉS

  1. Kedves Andrea!
    Nagyon finom lett a zsemle,nagyon jó recept! 🙂 És egy olyan kérdésem lenne, hogy ha többet szeretnék csinálni,dupla mennyiségű alapanyagok mellett az élesztőből (instant) is dupla mennyiség kell? Előre is köszönöm!
    Tündi

Hozzászólás a(z) Tündi bejegyzéshez Mégsem szólok hozzá

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .