Családomban nagy sikert arat ez a két bevált recept, amit meg szeretnék osztani a Babafalva olvasóival. Süteményekből ezidőtájt úgyis dömping van, de kiscipókat nem nagyon szoktunk otthon sütni.
Ezt a két alapreceptet lehet tönköllyel és rozzsal variálni, vagy egyszerűen csak fehérként megsütni sok maggal. Ebbe nincs állományjavító, és egyéb E-finomságok, pontosan tudjuk, hogy mit eszünk, mit adunk családunk asztalára. A kreativitás határtalan – lehet kovásszal, különféle lisztekkel, magvakkal készíteni. Kisfiam kitalálta, hogy az ő zsemléje legyen inkább lapos, tegyünk bele fűszereket és egy csomó olívabogyót. Ez lett a legfinomabb.
Zsemle
500g búzalisztet
2 teáskanál sót (én nem tettem bele ennyit)
1 tasak szárított élesztőt összekeverünk és 375ml langyos vizet hozzáadunk. Dagasztógéppel minimum 5 percig a legmagasabb fokozaton keverjük – vagy kenyérsütő dagasztóprogram. Meleg helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk lisztes deszkán és cipókat formázunk. Kikent sütőlemezre tesszük és vízzel megkenjük, ízlés szerint lenmagot, szezámot, mákot stb., sajtot tehetünk a tetejére és még egy kicsit kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 30 percig 150-175C fokon sütjük.
Zöldfűszeres zsemle
250g fehér búzaliszt
250g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor illetve annak megfelelő természetes cukorforrás
kevés só
frissen őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj
A fentieket összekeverjük, majd 250ml langyos vizet adunk hozzá, aztán dagasztjuk. A dagasztás végén 2 evőkanál összevágott snidlinget, 1-2 evőkanál petrezselymet és még egyéb olasz fűszereket lehet beletenni. Meleg helyen kelesztjük, átgyúrjuk, kb.10-12 cipót formázunk és sütőlemezre tesszük, majd még egy kicsit kell keleszteni. Sütés előtt a tetejüket lehet vízzel vagy tojássárgájás vízzel megkenni. Előmelegített sütőben, kb. 175C-on 25-30 percig sütjük.
Jó étvágyat és jó kísérletezést!
Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász
Kedves Andrea!
Nagyon finom lett a zsemle,nagyon jó recept! 🙂 És egy olyan kérdésem lenne, hogy ha többet szeretnék csinálni,dupla mennyiségű alapanyagok mellett az élesztőből (instant) is dupla mennyiség kell? Előre is köszönöm!
Tündi