Karrierváltás: keresem az igazit!

karrierváltás

Dolgoznék, tanulnék, de mit és hol? Kisgyerekkel hol van még esélyem? Van esélyem egyáltalán? Kisgyermekes anyák gyakran teszik fel maguknak, és nekem is a fenti kérdéseket. Sok a rossz tapasztalat, a félelem. Ha kapok is munkát, mi lesz, ha beteg a gyerek, hogyan fogok odaérni az oviba, hogyan lesz meleg ebéd az asztalon, hosszan sorolhatnánk a kérdéseket, kinek-kinek a saját szempontjából fontosakat.

Aztán ott vannak az elvárások. Mit vár el a család, a szűk környezet, ki számít jó anyának, vagy sikeres nőnek, mit jelent a karrier. Hogyan állok majd helyt anyaként, munkavállalóként, feleségként? És hogyan is lesz ez hosszútávon? Amikor a gyerekek már nagyobbak, és újra több idő és energia szabadul fel.

A siker a saját magunk kezében van

Ami talán az első és legfontosabb kérdés: hogyan is vagyok én most? Jól érzem magam, vagy hiányzik valami fontos? Úgy érzem, túl sok mindenről kell lemondanom? Kényszerpályán vagyok? Minden másképpen lenne, ha….? Úgy gondolom, az első lépés, ha felismerjük a bennünk megjelenő elégedetlenséget, hiányt.

Ahogyan C. Dederich mondta: “Ma van hátralévő életed első napja!” Azaz, ha változtatni szeretnénk, vágjunk bele most! Minden apró változás új lehetőségeket nyit meg előttünk.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket a világban, el kell higgyük, hogy a megoldás a mi kezünkben van. Ha mi magunk sem hiszünk abban, hogy megvalósíthatjuk vágyainkat, akkor nagy valószínűséggel ezt más sem fogja elhinni rólunk. Ha nem hiszünk mi sem magunkban, biztosan nem kapjuk majd tálcán a lehetőségeket. A jó hír viszont az, ha mi pontosan megálmodjuk azt a jövőt, azt a célt, amit el akarunk érni, meglepő módon az élet gyakran mellénk áll és számtalan segítséget ad a megvalósításhoz.

A sikerhez azonban kell még valami: tudnunk kell, mit is szeretnénk valójában. Mi az, ami valóban  örömmel és megelégedettséggel tölt el minket.  Mi a mi helyünk, mi a mi saját feladatunk, és kinek tudjuk ezt a tudást, képességet, terméket eladni?

A pontos tervezés fél siker!

Határozzuk meg tehát legelőszöris minél pontosabban, hol, hogyan és mit szeretnénk csinálni. Ehhez a gondolkodáshoz segíthetnek a következő kérdések:

  1. Milyen vágyai vannak a magánélet és a munka területén?
  2. Mik azok az alapvető értékek a magánéletben és a munkában, amelyek vezetik Önt a célja elérésében és amelyekben valóban hisz?
  3. Határozza meg az életcélok és a szakmai célok tekintetében, mit szeretne elérni a következő 6 hónapban, 1 évben, 2 évben és 5 évben! Ezek a célok legyenek specifikusak, mérhetőek, teljesíthetőek reálisak és tervezhetőek!
  4. Minek kell megvalósulnia ahhoz, hogy a fenti célokat elérhesse?
  5. A tervezett karrier milyen szükségleteit, vágyait fogja kielégíteni?
  6. Jelenleg milyen készségek, képességek birtokában van?
  7. A tervezett pozícióhoz mely készségekre van szükség?
  8. Melyekkel rendelkezik már ezek közül és melyekben van szükség továbblépésre?
  9. Utóbbiakra készítsen egy pontos akciótervet: határidőkkel, a fejlesztés módjával, a képző/mentor nevének megnevezésével!

Ha végigmegyünk a fenti kérdéseken, és pontosan tudjuk, mit szeretnénk, mit várunk a majdani munkától vagy továbbképzéstől, már könnyen megtalálhatjuk a számunkra ideálisat! Ha már tudjuk, mit keresünk, kérdezzük körbe barátainkat, ismerőseinket, vagy böngésszünk a neten, éljünk a személyes információkérés lehetőségével. Ha már tudjuk, mit szeretnénk, a megvalósítás sokkal könnyebben fog menni, mint gondolnánk.

Madai Krisztina karrier coach Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..