Kezdeti fogszuvasodás veszélyei

Kezdeti fogszuvasodás veszélyei

Barázdazárás/kiterjesztett barázdazárás

6 éves kor körül az alsó első fogak cserélődésével egy időben előbújnak az első maradó rágófogak az utolsó tejfog mögött. Ezeknek a fogaknak a rágófelszíne mélyen barázdált, hatalmas csücskök között mély, hasadékszerű barázdák találhatóak.

Az anatómiai sajátosságai miatt az étel sokkal könnyebben beleragad a rágófelszíni mélyedésekbe, szuvasodást okozva ezzel. Tisztításuk sokkal több odafigyelést és tökéletes fogmosási technikát igényel.

Hogy biztosan megelőzzük a maradó rágófogak szuvasodását, barázdazárást készítünk. Ez egy gyors és teljesen fájdalommentes eljárás, melynek során folyékony tömőanyaghoz hasonló védőanyagot juttatunk a fog barázdarendszerébe, majd a tömésekhez használt lámpa segítségével az anyagot megszilárdítjuk. 

Képtalálat a következőre: „dental sealant”

Barázdazárást csak teljesen egészséges, lehetőleg frissen előbújt fogakra készítünk. De mi a helyzet az elszíneződött fogakkal?

Erre is van megoldás. Az enyhén elszíneződött barázdarendszert óvatosan, minimális foganyag veszteséggel kitisztítjuk, a barna vagy fekete csíkokat a legvékonyabb fúróval felszíni feltárással eltávolítjuk. Ezt követően elvégezhető a barázdazárás.

Ózonkezelés

Leggyakrabban a felső első rágófogakat érintő szuvasodás forma a cirkularis caries azaz körkörös fogszuvasodás, melynek során a fog ínyszéli részén először egy fehér csík jelenik meg, ami rendkívül gyorsan sárgásbarnává válik és látványos foganyag veszteséget okoz. A folyamat akár néhány hónap alatt a teljes tejfog koronai részének eltűnését okozhatja, barna kis csonkocskákat hagyva maga után.  

Rendkívül fontos a mielőbbi kezelés, ugyanis korai ózonterápiával a teljes folyamat leállítható, a fog zománca megerősíthető. Az ózonkezelés lényege, hogy az ózon gáz fertőtlenítő hatását kihasználva gátat szabhatunk a fogszuvasodás előrehaladtának. Ezzel az eljárással érzéstelenítés és fúrás nélkül kezelhetők a fogak.

A terápia során egy puha szilikon sapkát helyezünk az érintett fogra, majd egy speciális eszköz segítségével 30 másodpercig ózonnal kezeljük azt. A beavatkozás hatására elpusztulnak a szuvasodást okozó baktériumok nem csak a fog felszínén, hanem zománc és dentin mélyebb rétegeiben is. Végezetül a fogat egy ásványi anyagokat magas koncentrációban tartalmazó zselével ecseteljük be, amely a fogzománc erősítésére szolgál.

Képtalálat a következőre: „healozone treatment”

2 éves kortól félévente ajánljuk a fogorvosi ellenőrzéseket, hogy a legkisebb elváltozást is észrevegyük a kisgyermekek fogazatán. Kezdeti állapotban  a szuvasodás visszafordítható vagy minimális tisztítással kezelhető, így nem lesz szükség drasztikusabb beavatkozásra.

Dr. Kárász Szilvia fogszakorvos
Skylark Dental

Játékok ››› LEGO ›››

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .