Kiránduljunk a babával! – De miben utazzon a csöppség?

hordozos_250.jpg

Itt a jó idő. A napsütés, a madárcsicsergés, a szél hangja és a virágok mind-mind hívogatnak kifelé. Milyen jó lenne nekiindulni a természetnek! De hogyan, ezzel a csöppséggel? Kössed, csatold, tépőzárazd, cuppantsd magadra, és élvezzétek a szabadságot! Írásunkkal segítünk, hogy megtaláld az igazán nektek való hordozóeszközt. Az összeállításban csak olyan hordozóeszközökről írok, amelyeket tiszta szívvel tudok ajánlani, mert megfelelnek az ebben a cikkben már tárgyalt ortopédiai követelményeknek, és mert jól beválnak a gyakorlatban.

Babahordozás – de hogyan?

Ha tényleg elsősorban kiránduláshoz való hordozót keresel, akkor tartsd szem előtt a következőket! Elöl hordozott babától nem látsz a lábad elé, ami túrázás közben komoly nehezítés. Az elölhordozás további hátránya, hogy ez a pozíció az, ami számodra a legmegterhelőbb (5-7kg-os súly fölött nem is ajánlott!). Ennél könnyebb dolgod van, ha csípőn hordozol, és messze a legkönnyebb, egyben a legnagyobb szabadságot biztosítja a hátonhordozás. Háton hordozni akár újszülött kortól lehetséges. Tehát bármekkora is a gyermeked, túrázáshoz, kiránduláshoz olyan hordozóeszközt ajánlok, amiben van módod a hátadra (is) tenni a csöppséget.

Ha picike még a babád (újszülött kortól 5-7kg-os súlyig), szóba kerül a szövött hordozókendő (= hordozókendő), a rugalmas kendő, a karikás kendő, a JePorteMonBebe (ez egy francia kendő, ejtsd: zsöportmonbébé) kendő és a Bondolino nevű, tépőzáras hordozóeszköz. A paletta tehát széles, hogy biztos megtaláld a nektek igazán tetszőt és praktikusat.

Rugalmasan

A rugalmas kendő azért rugalmas, mert kötött anyagból készült. Csábító benne, hogy simogatóan, puhán kényelmes, és használata könnyedebb, mint a szövött kendőé. Hátránya, hogy csak elölhordozásra alkalmas; úgy 6-7kg-os súlyig szolgálja ki a babát. Ennél nehezebb gyereket rugalmassága miatt már nem támaszt megfelelően. A tapasztalatok szerint nyári melegben nem jó választás a rugalmas kendő, mert ilyenkor kellemetlen viselet a több réteg pamutdzsörzé. A rugalmas kendő használata során fontos nagyon odafigyelni, hogy valóban elég szorosan kössük magunkra a babát, és hogy ne használjuk túl nehéz gyereknél. Máskülönben lóg rajtunk a gyermek, ami nem tesz jót sem a gerincének, sem a biztonságérzetének.

Összekötve

négyéves gyerek háton

A szövött kendő, azaz a hordozókendő egyedülállóan sokoldalú hordozóeszköz. Használható újszülöttkortól a hordozós kor végéig, akár 4-4,5 éves korig, és köthetjük vele a babát a hasunkra, a csípőnkre vagy a hátunkra. Ezért, ha nektek is úgy tetszik, egy hordozókendő mellett más hordozóeszközre nincs szükség. Ha tudunk néhány jó megkötési módot, szabadon variálhatjuk, hogy hogyan kötjük fel a gyermekünket, aszerint, hogy milyen kihívás elé állít éppen szülői jósorsunk. Jól megkötött, jó minőségű kendőben hordozni nagyon kényelmes. A kendő hátránya, hogy ahhoz, hogy ilyen sokoldalúan tudjuk használni, az említett néhány megkötési módot meg kell tanulni. Szavakkal nehéz érzékeltetni, micsoda különbség van megkötés és megkötés között még akkor is, ha két ortopédiailag helyes kötésre gondolunk, mert meglepően sok múlik az apró részleteken. Ezért érdemes jó segítséget keresni a tanuláshoz, és rászánni a szükséges időt, energiát. Az elöl– és a csípőnhordozást könnyű megtanulni, ha valaki, aki valóban jól tud kötözni, beavat a trükkökbe. A legtöbb energiát persze a hátonhordozás megtanulása igényli. Ez az energia azonban bőségesen megtérül, mert a hátonhordozás nagyon megnöveli a lehetőségeinket és a szabadságunkat a mindennapokban.

Zsöportosan

Ha egy JePorteMonBebe kendő kerül a kezedbe, első pillantásra úgy tűnik, mintha egy rugalmas kendőt fognál, hiszen anyaga kötött, ettől rugalmas és puha. Ám rögtön szembetűnik a rugalmas kendőkre nem jellemző vaskossága és súlya. Hamar kiderül, hogy egy erős, 15kg súlyú gyereket is nagy biztonsággal, stabilan elbíró, csípőn- és hátonhordozásra is alkalmas hordozóeszközről van szó. Amely tehát újszülött kortól, nem túl nagy súlyú gyereknél akár a hordozós kor végéig is használható, elöl, csípőn és háton. Izgalmasan más élményt nyújt egy zsöporttal hordozni, mint akár egy rugalmas, akár egy szövött kendővel: a rugalmashoz hasonlóan puha (és nyáron meleg) anyaggal dolgozunk, de a szövötthöz hasonló erővel, ám egészen más technikával kezeljük ezt a kendőt.

Tépőzárral, bolondosan

A Bondolino nevű hordozóeszköz újszülött kortól 12kg-os súlyig használható, elöl, csípőn és háton. Van egy „teste”, ami a gyerek törzsét támasztja, egy széles, tépőzáros derékpántja, és két, jól párnázott vállpántja, amiket a baba popsija alatt keresztezel, majd a derekadon összekötöd őket. Nem ismerek más hordozóeszközt, ami ilyen hátizsák-szerűen előre formázott, és egészen kis babáknak is megfelelő (és ilyen kisbabásan finom puha) lenne. Hátránya, hogy nem szolgál ki a hordozós kor végéig.

Körbe, karikába

karikás kendő

A karikás kendő tulajdonképpen egy rövid szövött kendő, aminek az egyik végére két (fém vagy műanyag) karika van varrva. Ezekbe a karikákba bújtatjuk a másik végét; a kendő ezzel egy állítható méretű körré zárul. A karikás kendő fő profilja a csípőnhordozás. Jól szorosra húzva már 6 hetes kortól a csípőnkre vehetjük vele a babát. Előnye, hogy használata gyors, és hogy a „kötés” szorossága-bősége még menet közben is állítható. Ez például a kendőben, akár menet közben szoptatáskor óriási segítség. Karikás kendőben hordozhatunk elöl és háton is, ám így közel nem annyira kényelmes és könnyű a hordozás, mint pl. hordozókendőben.

 

Ázsiai módra

Nagyobbacska babával tovább bővülnek a lehetőségek. Általában úgy 4-6 hónapos kortól ajánlható jó szívvel a kötős kenguru vagy kínai eredetű nevén a mei tai. Egyes „kendős” mei taiok kicsi babákra készültek: újszülött kortól használhatóak, ám nem szolgálnak ki nagyobb gyerekeket. A mei tai egy téglalap alakú anyag, aminek a négy sarkához egy-egy pánt csatlakozik. Elöl-, csípőn- és hátonhordozásra is alkalmas. Elöl- és hátonhordozáskor két pántot a derekunkra kötünk, a másik kettőből pedig vállpántot alakítunk, végül azt is derekunkra kötjük. Közben a gyermek a téglalapba kerül.. A jó mei taiok nagyon kényelmesek, és mivel használatukat könnyű megtanulni, és még szépek is, érthető a népszerűségük.

Összecsatolva

Csatos kenguruknak szoktuk hívni, azokat a hordozóeszközöket, amelyeknek hátizsákszerű, állítható vállpántjuk és csatos derékpántjuk van. Az eddig tárgyalt hordozók nagy részével ellentétben a csatos hordozókat a gyermek és körénk tervezik, formálják. Ezért sportosabb, hátizsákosabb érzés használni őket. Még a gyerekeknek is, amit azóta tudunk, mióta egy kendőhöz szokott, már beszélni tudó gyerekkel elkezdtünk egy csatos hordozót próbálgatni, és derültségünkre azt kérdezte: „Miért tettél táskába?”. Többféle jó csatos hordozó van forgalomban, amiknek a tervezésében vannak kisebb-nagyobb különbségek. Mindegyik használható elöl- és hátonhordozáshoz, van, amelyik csípőnhordozáshoz is. A tapasztalatok szerint bizonyos alkatú embereknek az egyik, más alkatúaknak a másik a kényelmesebb. A gyártók szerint ezek a hordozók újszülöttkortól mindvégig használhatóak; ezt az ajánlást azonban én nem tudom megerősíteni, hiszen az előre formált hordozók nem variálhatóak olyan rugalmasan, hogy egy 3kg-os és egy 20kg-os gyermek számára egyaránt biztosítsák pl. az ortopédiailag helyes lábtartást. Tapasztalataink szerint a csatos hordozók a legkisebb korban nem igazán válnak be.

Szoptatás útközben

A babahordozó-eszköz kiválasztásnál felmerülhet, hogy meg tudod-e benne szoptatni a babádat. Minden, itt tárgyalt hordozóeszközben lehetséges szoptatni. A hordozóban szoptatás segítség lehet otthon vagy akár útközben a mozgásszabadságod vagy, ha szeretnéd, az intimitás biztosítására. Ha nehézséget jelent számotokra a helyes mellretétel, a hordozóban szoptatás általában nem jön szóba, mert a hordozóeszköz a mellretétel műveletét inkább nehezíti. Nagy segítség lehet azonban azoknál a babáknál, illetve azokban a napokban, hetekben, amikor a szoptatás napi 24 órás program. Kevesen ismerik a lehetőséget, pedig esetenként nagy jelentőséggel bírhat, hogy hordozókendőben kényelmesen és szabadon lehet hónaljtartásban is szoptatni.

Ha további segítségre van szükséged a témában, melegen ajánlom a hordozo.hu ingyenes hordozóeszköz kölcsönzési lehetőségét, illetve várom kérdéseidet a szakértői oldalamon! Valamennyi, itt tárgyalt típusú hordozóeszközt megtalálod és megvásárolhatod a Hordozóházban.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Három gyermekes anyukaként sok tanulással és tapasztalattal szakmámmá vált a baba- és kisgyermekhordozás. 2005 ősze óta tartok hordozókendő-tanfolyamokat. Azért vágtam bele, mert ahogy jártamban-keltemben a segítségemet kérték, megtapasztaltam, hogy hatékonyan tudok segíteni a hozzám fordulóknak technikai kérdésekben és a babás, kisgyerekes életmóddal kapcsolatos kérdésekben egyaránt. Örömmel segítek Neked is!
Előző cikkÉrzékenyebbek a fájdalomra a koraszülött babák
Következő cikkBárányhimlő tünetei és kezelése