Koraszülötteknek gyűjtöttek ruhát a Facebook-on

koraszülött_ruhák-300x199.jpg

A Semmelweis Egyetem (SE) I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján évente 550 beteg újszülött és koraszülött gyógyul. A koraszülött intenzív osztály (PIC) nővérei ezeknek a kis súlyú babáknak szerettek volna segíteni, amikor vállalkozó szellemű édesanyákat, nagymamákat hívtak segítségül egy közösségi oldalon, és arra kérték őket, hogy készítsenek a kereskedelmi forgalomban egyáltalán nem hozzáférhető extrém kicsiny méretű ruhákat és sapkákat.

A kezdeményezés olyan jól sikerült, és annyi kisméretű ruhácska gyűlt össze, hogy a klinika most azt tervezi: az ország többi koraszülött centrumába is juttat a 2 kg alatti babáknak szánt ruhákból.

Baginé Timkó Judit nővér nyugtat egy csecsemőt a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája koraszülött intenzív osztályán.MTI Fotó: Kovács Tamás
Baginé Timkó Judit nővér nyugtat egy csecsemőt a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája koraszülött intenzív osztályán.MTI Fotó: Kovács Tamás

A KSH legfrissebb adatai szerint a csecsemőhalandósági mutató 2011 –ben 4,9 ezrelék volt, amely számottevő javulás a 2010 évi 5,3 ezrelékhez képest. Az ezredfordulón ezer gyermek közül 9,1 nem érte meg az egyéves életkort, míg 2010-ben ez 5,3 volt, majdnem a felére esett vissza. A mutató most első alkalommal csökkent a lélektani 5 ezrelék érték alá. Tavaly 88050 gyermek született hazánkban.

A csecsemőhalandóság értéke nemzetközi viszonylatban is fontos jelzőszáma egy ország társadalmi-gazdasági fejlettségének, egészségvédelmi ellátórendszerének, a lakosság egészségi kultúrájának. És jóllehet a 4,9-es mutató még számottevően elmarad a 2010 évben mért 4,3 ezrelékes EU átlagtól, mégis a szakma és a Semmelweis Egyetem – mint az ország legnagyobb újszülött ellátó intézménye – büszke arra, hogy a gazdasági válság, és a nagymérvű orvos elvándorlás ellenére erőfeszítései sikeresek voltak és javult a magyar csecsemők életkilátása.

A csecsemőhalálozás szempontjából a koraszülöttek a legesendőbbek, a szervek olykor nagyfokú éretlensége miatt. A legéretlenebb koraszülöttek külső beavatkozás nélkül egyáltalán nem, vagy csak súlyos maradandó károsodásokkal maradnának életben.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMindkét szülőnek jár a pótszabadság
Következő cikkKomposztálási program családi és társasházaknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..