Vedd fel a kesztyűt a koszmóval szemben!

Fésülöd gyermeked haját és valami nagyon fura dolgot veszel észre rajta; mintha egy plusz réteg, repedezett bőr lenne a hajtöveknél. A koszmó elleni küzdelem, sok szülő számára gyakran szélmalomharcnak tűnhet. 

Mi is az a koszmó?

A baba vagy kisgyermek fejbőrén keletkező sárgás -barnás lerakódást nevezzük koszmónak.  Ez a bőrmirigyek faggyújából és elhalt hámsejtekből áll. A koszmó lényegében a seborrhoeás bőrgyulladás egy megjelenési formája. Gyakran csak egy kis területet érint, de előfordul, hogy az egész hajas fejbőrön tapasztalható, sőt, időnként igen vastag, zsíros és kellemetlen szagú. Tévhit, hogy csak kisbabákat érint, hisz óvodás korú gyermekeknél is előjöhet.

Csecsemők esetén ritka, mikor nem jelentkezik, legalább egyszer koszmós fejbőr. Leggyakrabban hideg és száraz időben alakul ki, de a meleg fülledt közeg – sapka, túl meleg helyiségbe történő nagymozgásos játék – súlyosbíthatja a kezeletlen koszmót.

A lerakódás megjelenését könnyű észre venni, ha mindennap alaposan megfésüljük a gyermeket. Ebben az esetben semmiképp se kezdjük el kapargatni, mert ez fájhat, és vérzéshez, fertőzéshez vezethet.

A koszmó megelőzése

A fentiekből leszűrhető, hogy a koszmót többnyire a faggyúmirigyek túlműködése okozza – de a háttérben állhat vitaminhiány vagy épp hajlam is. Csecsemők esetén érdemes puhább sörtéjű fogkefével naponta – óvatosan, de határozottan – megfésülni a babát, még akkor is, ha csupán pár szál hajacskája van. Ezzel ugyanis a fejbőrén enyhe vérbőséget idézünk elő, ezáltal pedig csökken a koszmó kialakulásának esélye is.

A koszmó kezelése

Nem kell megijedni, ha egyik reggel a fésülködést követően koszmóra akadunk. Ez nem az elhanyagolás jele. A kezelése viszont fontos, mert magától nem múlik el, sőt rosszabbodhat. Több módszer is rendelkezésünkre áll, ezeket fogjuk most sorra venni.

  • Olajos pakolás – Erre remek például az olíva-, körömvirág- vagy jojoba olaj. Olajozzuk be alaposan a baba, kisgyermek fejét, ügyelve arra, hogy nem a haját, hanem a fejbőrét kell befedni. Hagyjuk hatni 0,5-1 órát, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy az olaj kíméletesen fellazítsa a pörköket. Érdemes a kisebbek fejére egy vékony sapkát húzni – melyre ezután vessünk keresztet – nehogy megfázzon, továbbá, hogy ne kenjen össze semmit. A hatóidő leteltét követően egy fogkefe segítségével körkörös mozdulatokkal dörzsöljük le a fejbőrről a koszmót. Végül mossuk meg alaposan a haját és szárításnál fésüljük ki a hajszálak közé tapadt koszmót.
  • Speciális samponok – A patikában, drogériában kapható koszmó elleni samponok egyaránt segíthetnek a tünetek megszüntetésében és a megelőzésben is. Heti 2-3 alkalomnál többször azonban ne használjuk, mivel a túl gyakori hajmosással a faggyúmirigyeket túltermelésre ösztönözhetjük, ezáltal belekerülhetünk a 22-s csapdájába.
  • Gyógynövényes borogatás – Ez a kezelési mód, a természet adta lehetőségek kiaknázásán alapszik. A kamilla gyulladáscsökkentő, valamint a fekete nadálytő és a bojtorján faggyúmirigy túltengést csillapító hatását is kipróbálhatjuk. Mielőtt azonban ezen otthoni gyógymódok felé fordulunk, egyeztessünk szakemberrel, a főzetek helyes elkészítéséről és alkalmazásukról.

A makacs – kezelésekre kevésbé reagáló – koszmót gombás fertőzés is okozhatja. Ekkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni!

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!