Lehetek még boldog egy válás után?

válás után
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Amikor két ember elhatározza, hogy házasságot köt, és esetleg családot alapít, akkor olyan belső motivációk fűtik, amelyek nem engednek kétséget a döntés helyessége közelébe. Nem kérdőjeleződik meg, hogy fogom-e szeretni őt, ki fogok-e tartani mellette jóban, rosszban.

A szerelem múlandó

De a szerelem – a szakemberek szerint 3 év alatt – elmúlik, és ott marad a lebegés helyett a tiszta valóság. A mulasztások, az elvárások, a vádolások, a játszmák. Mindet valami hiány szüli, valami olyan tűnt el a mindennapokból, amiből a felek, de legalább az egyikőjük nem érzi szeretve és megbecsülve magát. Vagy talán épp ő az, aki nem néz fel a társára, enyhül az elköteleződés egymás és a közösségük iránt, és jobban az én kerül előtérbe. A saját boldogság, a saját élet.

A válás okai

A válás már egy okozat, annak számos megelőző oka van. A párok nem azért válnak el, mert nem szeretik egymást, hanem azért, mert már nem akarnak kizárólagosságot, már nem akarnak közös halmazt a további napok, hónapok, évek során. Inkább elengedik egymást, ha már az egyiknek, másiknak már nem ad támogatást, nem okoz örömet.

Hogy beszéljünk a gyerekkel a válásról? Vekerdy Tamás tanácsai

Közösség és szövetség

Infinety hirdetés

A mai világban rendkívül fontossá vált, hogy megtaláljuk a boldogságunkat. A párkapcsolat egyre inkább szól arról, hogy a párom mellett megtaláljam a boldogságomat, semmint szövetséget alkotva véghezvigyük a saját élettervünket. És mint közösség és szövetség, elfogadjuk, hogy lesznek nehezebb helyzeteink, amelyekben közösen kell megtalálnunk a számunkra legjobb megoldást. Mindemellett napjainkban teret ad a technológia, hogy az emberek rálássanak mások valós, vagy csak kifele mutatott boldog életére, és megkívánva azt, elforduljanak a régi életüktől, hogy valami új helyzetben megtalálják a boldogságukat. Azonban, ha valaki csak azért válik el, mert nem tudja, hogy miként lehet jól működtetni egy párkapcsolatot, vagy a társát okolja a boldogtalanságáért és megrekedéséért, akkor önfejlesztés nélkül a következő kapcsolatában is ugyanígy meg fogja élni a megrekedést, a megoldások hiányát.

A válás során mindkét fél sérül. Ha gyerekek vannak, még ők is. Akkor is, ha szépen váltak el a szülők.

Boldogság válás után?

A címadó kérdésre a válasz talán az, hogy mindenki megérdemli a boldog, elégedett életet. Az is, akitől elválnak, és az is, aki el akar válni. Ha már együtt nem akarták jól működtetni a világukat, akkor a váltás talán boldogságot tud hozni. Akkor, ha ezt be is engedik magukhoz. Ezen az úton viszont elengedhetetlen az önismeret fejlesztése. Megtudni, hogy ki vagyok, mi az életcélom, hogyan tudom fenntartani a társas kapcsolataimat, hogyan tudok kiteljesedett életet élni.

A szüleim már nem szeretik egymást? – Válás alulnézetből

Egy válás megtépázza az önbizalmat, megkérdőjelez múltbéli döntéseket. Fontos, hogy tudjuk, bármi történt is a múltban, a jövőnk azon múlik, amit most fogunk tenni. Csak a jelenben tudunk kiteljesedni, csak a jelen az, ami lehetőség számunkra. Minden más egy bizonytalan, garancia nélküli életre való építkezés. A válás után lehetünk még elégedettek magunkkal, a helyzet állásával, alakíthatunk ki új kapcsolódásokat. Barátkozhatunk, párkapcsolatba léphetünk.

A lezárt kapcsolat emlékei maradhatnak szépek, lehetnek fényes tapasztalások az életünkben. A volt társunkat is szabad szeretni, és nem utálkozni, amiért külön utakon járunk. A boldogságunk érdekében viszont fontos, hogy újra tanuljuk meg szeretni önmagunkat, bízni a világunkban, önmagunkban, és reményteljesen álljunk az életünk új fejezetének kapuja előtt. Amikor valaminek vége szakad, az egyben egy újnak a kezdete. Amikor valamit elengedünk, teret adunk egy újnak. Egy működő dolognak, ami abban segíthet bennünket, hogy olyan életet élhessünk, melyet álmodunk magunknak, vagy legalább is, amiben jól érezzük magunkat. A lezárt kapcsolatból szűrjük ki azt, amit megtanultunk belőle, építsük be azt a tudást az életünkbe, és haladjunk tovább a saját utunkon.

Szeretetben, egészségben, békességben.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Házassági tanácsadó, párkapcsolati coach, motivációs tréner vagyok, három könyv szerzője. A mediátorképzés után elvégeztem a Berkeley Egyetem Boldogság Tudománya kurzusát, hogy még mélyebben és szélesebb körben lássak bele az emberi viselkedés, a szokások és a boldogság összefüggéseibe.
Előző cikkMegéri pénzügyekre tanítani a gyerekeket
Következő cikkÓvodai házirend … minek is?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.