Magnéziumpótlás kismamáknál

magnéziumpótlás

A terhes nők számára az egyik legfontosabb tápanyag a magnézium. Ez ugyanis megakadályozza a méhösszehúzódásokat, izomgörcsöket, melyek sajnos a várandósság során igen gyakran jelentkezhetnek. Ráadásul az emberek mintegy 70-80%-a magnéziumhiánnyal küzd, dacéra annak, hogy változatosan étkezik. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Magnéziumhiány egészséges ételek mellett?

Sajnos igen, ráadásul étkezéssel, illetve az étkezési szokások változtatásával ezen nem is igazán lehet segíteni. A gond abból adódik, hogy a termőföldek minősége jelentősen romlik a tömegtermelés és műtrágyázás hatására. Ez azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb tápanyagot tartalmaznak azok a növények is, melyeket ebben a földben termesztenek. A magnéziumban gazdag élelmiszerek így bár a többivel összehasonlítva valóban magasabb arányban tartalmazzák ezt a nélkülözhetetlen anyagot, de ez még mindig igen kevés.
Ez főleg akkor igaz, ha megnövekedett igényekkel kell számolni, és bizony a várandósság ilyen. A tápanyag pótlására ezért mindenképpen érdemes valamilyen táplálékkiegészítő segítségét igénybe venni, hogy a tápanyagraktárakat fel lehessen tölteni. Ez nem csak a terhesség alatt fontos, hanem azt megelőzően is, hiszen ha a test nincs kellően felkészítve, akkor a várandósság kialakulásának, illetve veszélytelen lefolyásának valószínűsége is drasztikusan csökken.

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Nem mindegy a pótlás mikéntje sem!

A magnézium esetében is igaz, hogy nem mindegy, milyen formában is pótoljuk azt – hívja fel a figyelmét dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóinak. Az, hogy egy–egy termék mekkora mennyiségű, vagyis hány milligramm magnéziumot tartalmaz, csak egy adat, és így magában nem is igazán van jelentősége. Ennek oka, hogy a magnézium esetében sem mindegy, hogy mely sóit tartalmazza az adott termék. A szerves vegyületei, mint a citrátok sokkal hatékonyabban szívódnak fel (vagyis hasznosulnak) a szervezetben, mint például a magnézium-oxid, melynek hasznosulási aránya csupán 4% körüli.

A terhesség során arra is ügyelni kell, hogy a többi szükséges tápanyagot is pótoljuk, természetesen itt is hangsúlyt fektetve a szerves kötésekre, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is jobb lehet! A szervezetben az adott anyagok hasznosulása azonban nem csak azok kötési formáitól függ! Bár kifejezetten fontos adat, az anyagok hasznosulásához más anyagok támogatására is szükség van. A magnézium esetében ez az E, illetve a D-vitamin, valamint a B6-vitamin. Vagyis a készítmény kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy komplex összetételű legyen, hiszen így lényegesen hatékonyabb, mintha az anyagokat önmagukban juttatnánk be a szervezetbe.

3 trimeszter – különböző igények

Azt már csak félve említjük meg, hogy a várandós készítményeknek szem előtt kellene tartaniuk azt is, hogy a különböző trimesztereknek eltérő a tápanyagigényük is. Vagyis nem pontosan ugyan az kell a testnek és a babának az első, a második és a harmadik trimeszterben – ez pedig kifejezetten fontos lehet a nyugodt babavárás szempontjából.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA tökéletes mese 7 hozzávalója
Következő cikk10 kreatív játékötlet a tavaszi szeles napokra

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..