Magzati korban eldől, lesz-e PCOS

  • érintett témák
  • PCOS
PCOS, policisztás ovárium szindróma

A PCOS rengeteg nő életét keseríti meg, és teszi szinte lehetetlenné számukra a családalapítást. A betegséggel kapcsolatban sok még a sötét folt, de egy új kutatás felfedett néhány új aspektust, melyet a PCOS megértéséhez mindenképpen ismerni kell. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

PCOS röviden

A PCO vagy PCOS a policisztás ovárium szindróma betűszava (a PCO polycystás ovarium morfológiai leírására használt ultrahangos fogalom, a PCOS, mint tünetegyüttes ennél több, hiába használja a köznyelv egymás szinonimájaként). A betegség egy hormonális elcsúszás következménye. A petefészkekben a petesejt érése megtörténik, ám a tüszőrepedés elmarad, így az érett petesejt nem jut ki petefészekből, hanem ott ragad, és cisztává alakul. Mivel a petesejt nem kezdi meg vándorlását a méh felé, így sajnos a családalapítás is lehetetlenné válhat. Előfordulhat azonban, hogy egy–egy petesejt mégis képes kiszabadulni – rövid időre eléri a test a megfelelő hormonszintet -, és akár a várandósság is létrejön. A PCOS megléte esetében a kezelése mellett a lombikprogram jöhet még számításba. Szerencsére ma már azt is tudjuk, hogy a szindróma nem csak kezelhető, hanem vissza is fordítható.

A PCOS visszafordítható!

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a PCOS elleni harcban hatalmas szerepe van az endokrinológus és a nőgyógyász szakembernek, valamint a test optimális működésének. Mivel a betegséget a nemi hormonok egyensúlyának felborulása váltja ki, a hormonháztartás helyrebillentése a feladat. Az orvosi segítség mellett ezt azzal érhetjük el, ha a test számára szükséges tápanyagokat a megfelelő formában bejuttatjuk a szervezetbe. Alapesetben ez a táplálkozással történne, ma már azonban az ételek beltartalma messze nem olyan, mint 50 éve, ráadásul rengeteg tartósítószert, finomított élelmiszert és félkész terméket fogyasztunk, melyek nem igazán tesznek jót nekünk. A szakemberek ennek megfelelően ma már a legtöbbször javasolják valamilyen várandósvitamin szedését, hiszen ezzel nem csak a tápanyagokat lehet visszapótolni, hanem a testet a várandósságra is fel lehet készíteni. Itt azonban fontos, hogy megfelelő tagoltságú, komplex készítményt válasszunk, melyben az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok szerves kötési formában (-citrát, -glükonát) vannak jelen. Ennek az az oka, hogy így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Erről ismered fel a PCOS-t

Gyerek PCOS mellett?

A betegség megléte – mint ahogyan azt már írtuk – nem minden esetben zárja ki a terhesség létrejöttét. Egy új kutatás azonban rámutatott, hogy ez nem is olyan jó dolog. A PCOS megléte ugyanis már magzati korban eldől. A terhesség alatt optimális esetben az Antimüller hormon (AMH) szintje lecsökken, hiszen ezt a hormont az érésben lévő petesejtek termelik. A PCOS megléte esetében azonban az anyánál a hormon szintje a várandósság alatt is magas, így a kislány magzatban a magas hormonszint elváltozásokat okoz. Mivel adott számú petesejttel születünk, így ez a hormonális behatás bizony rányomja bélyegét az egész életre. A betegség kezelése tehát kiemelten fontos, így a gyanúja esetén mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost, illetve gondoskodni kell a megfelelő tápanyagellátottságról is. Emellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgás fontosságáról sem. Az egészség megőrzésének ugyanis két alappillére a megfelelő tápanyagellátottság, illetve a mozgás. Ezek nélkül a test optimális működése sérül, így az olyan funkciók, mint a szaporodás, háttérbe szorulnak, lehetetlenné válnak!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Gyermekre várva rovatunkban is olvashatsz!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHa már unja a gyerek a repülőutat
Következő cikkCsobot Adél: „Úgy érzem, a második kisfiunk lesz a főnök a családban.”

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..