Meddig használhatunk cumisüveget?

Meddig használhatunk cumisüveget?

A gyermeket 15 hónapos kora után nem szabad cumisüvegből etetni az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint. Így csökkenthető a szuvas fogak, az elhízás, és a vashiány kockázata. Ennek sok szülő és gyermekorvos nincs tudatában, így van olyan gyermek, aki három-négyévesen még mindig cumisüvegből iszik.

– Sokat segít, ha az orvosok tiszta képet adnak a szülőknek a cumisüveg veszélyeiről. – magyarázza Dr. Jonathon Maguire, a St. Michael Kórház gyermekgyógyásza. – A gyermekorvosok és védőnők hatással lehetnek a szülőkre, hogy addig vegyék ki gyermekük kezéből a cumisüveget, amíg az nem válik rossz szokássá.

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››
Cumik ›››
Cumiláncok ›››
Cumisüvegek a Pepitán ›››
BPA mentes cumisüvegek ›››

Maguire, és két kollégája, Dr. Patricia Parkin és Catherine Birken indította el a „TARGet Kids!” nevű tanulmányt, amiben gyermekgyógyászok és háziorvosok is közreműködtek. A kutatáshoz, mely során Toronto belvárosában élő gyermekek adatait elemezték, óriási adatbázis állt rendelkezésre.

– A kitolt (16 hónapos kor feletti) cumisüveges etetés és a vashiány közötti összefüggés már korábban bizonyítást nyert. Az ontario-állambeli kisgyermekek 30 százaléka vashiányos, ami lassabb fejlődést, viselkedési zavarokat, rosszabb iskolai teljesítményt okozhat. – tette hozzá Dr. Parkin, a Torontoi Egyetem docense.

Azon szülők 86 százaléka, akiknek gyermeke kétévesen még mindig cumisüvegből ivott, azzal magyarázta ezt, hogy a gyerek jobban szereti a cumisüveget a csőrös pohárnál. Maguire szerint minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb lesz leszoktatni. Egy kétéves gyermektől már nagyon nehéz elvenni a cumisüvegét, kicsi korban azonban sokkal könnyebb változtatni a viselkedésén. Amelyik szülő figyelmét felhívták erre, az gyermekét egyéves korára leszoktatta a cumisüvegről, szemben azokkal, akiket erre nem figyelmeztettek, és gyermekük 16 hónaposan még mindig cumisüvegből ivott.

A gyermekorvosoknak figyelmeztetniük kell a szülőket arra, hogy a gyermektől időben vegyék el a cumisüveget, vonták le a következtetést a szerzők. Öt perces beszélgetés a 9 hónapos tanácsadáson a cumisüveg kitolódó használatának hatásairól 60 százalékkal lecsökkentette azoknak a gyerekeknek a számát, akik kétévesen még mindig cumisüvegből ittak, derült ki a kutatásból.

Azok a gyerekek viszont, akik tejet vagy narancslevet isznak a cumisüvegből, a csecsemőtápszerek magas vastartalmának köszönhetően, elegendő vashoz jutnak, teszik hozzá a tanulmányban.

Medipress

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..