Megfázás megelőzése gyermekjógával

Gyermek-Jóga.jpg

Beköszöntött az ősz, a lenge nyári ruhát egyik napról a másikra szinte téli ruházatra kellett cserélni. Nagyon sok gyermeknél és felnőttnél, akinek nem elég erős az immunrendszere ezt a hirtelen váltást nem bírta a szervezete azonnali megfázási tünetek jelentkeznek. Megkérdeztük Jakab Adrienn gyermekjóga oktatót, hogy mit lehet ez ellen tenni?

Véleményem szerint hosszútávon a megelőzésre kellene ebben az esetben is a nagyobb hangsúlyt fektetni, ez a legjobb védekezés. Erre nagyon sok gyermekjóga gyakorlat létezik. Első és legfontosabb dolog, hogy a kicsik elsajátítsák a helyes légzést. A gyermekjóga órák során a sok játék közben légzőgyakorlatokat is végzünk.

Sajnos az utóbbi időben egyre több felnőttnél is azt tapasztalom, hogy nem lélegeznek helyesen, azaz a szájukon keresztül veszik a levegőt. Ez több szempontból is hibás dolog. A természet megteremtette nekünk az orrunkat, aminek a legalapvetőbb funkciója a légzés és a szaglás. A száj a táplálkozás elősegítésére szolgál, és bár a szájüreg közvetve csatlakozik a légcsőhöz is, így egyben lehetőség nyitva a szájon át folytatott légzésre is, én mégis azt vallom, hogy több szempontból egészségesebb, ha a levegő az orron keresztül áramlik ki és be.

Az orr feladata a belélegzett levegő felmelegítése, szűrése és párásítása. Az orr melegítő, és párásító szerepét a dús érellátással rendelkező nyálkahártya biztosítja. Amennyiben a légzés a szájon át történik, így a hideg időben a levegő hidegen jut le a garaton keresztül a tüdőben, arról nem is beszélve, hogy az orr nyálkahártyáján lévő csillószőröknek nincs lehetősége megszűrni a bacilusoktól.

Ezért mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél nagyon fontos, a helyes légzés elsajátítása és készség szinten történő alkalmazása.

Sok jógagyakorlat járul hozzá az orrüreg tisztításához, amelyek elősegítik a helyes légzést.

A szemléltetéshez íme, egy különleges asana (testtartás), amelyet nevezhetünk a megfázás elleni megelőzés királyának is: a Simhasana, azaz az oroszlán póz. A gyermekek egyszerűen imádják, nagyon sokat nevetnek a gyakorlásuk közben, először kicsit félénken kezdik, de a második ismétlés után már bátran üvöltenek.

Hogyan végezzük:

  1. Térdelőülésben, fej lehajtva, csukott szájjal lassú belégzésre a fej emelkedik, közben a kezek ökölbe szorítva
  2. Kilégzés szájon át, hangosan „oroszlánüvöltéssel” a nyelvet kinyújtva amennyire csak lehetséges, kimeresztve a szemet is, és az oroszlán karmokat, azaz szétnyitni minél jobban az ujjakat.

Érdemes többször megismételni egymás után minden őszi-téli reggelen, illetve minden alkalommal, amikor a gyermekünkön jelentkeznek  a megfázás első tüneteit.

A gyermekjóga is ingyenesen kipróbálható a 2010. szeptember 12. a Westend Tetőteraszán megrendezésre kerülő Jóga Fesztiválon. Bővebben a www.jogafesztival.info oldalon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA rövidlátás tünetei iskoláskorban
Következő cikkFriss padlizsánkrém recept

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..