Miért könnyezel, ha nem is vagy szomorú?

Miért könnyezel, ha nem is vagy szomorú?
Miért könnyezel, ha nem is vagy szomorú?

Előfordulhat, hogy a téli hidegben azt veszed észre, könnyezel. Mondjuk, amikor egy szeles novemberi napon sétálsz haza az iskolából, munkahelyről és egyszer csak – hoh! — egy hideg szellő az arcodba vág.

Ahogy vacogni kezdenek a fogaid, és összehúzod a kabátot, észreveszed, hogy könnybe lábad a szemed. Könnyes a szemed, de nem vagy szomorú. Mi történik? Hogy lehet, hogy random is könnybe lábad a szemed, könnyek fakadnak belőlük, épp úgy, mint amikor sírsz? Vagy mégsem olyan random?

A könnyezésből származó könnyek segítenek megvédeni a szemet. Hogyan? Nedvesen tartva őket, és kimosva a port és egyéb idegen anyagokat, amelyek bekerülhetnek. A könnyező szemek könnyei csak a szemedet igyekeznek védeni, lehet ott maradnak a szemed zugában, de az is lehet, hogy lecsorognak az arcodra.

Akár sírsz, akár csak a szemed könnyezik, a szemedben lévő folyadék ugyanúgy keletkezik. Minden könny a könnymirigyekből származik, amelyek a felső szemhéjak alatt találhatóak. Könnyek folynak ki a mirigyekből és utána a szemeidből is.

Amikor könnyezel…

Woman in White Long Sleeves Wiping Her Tears, könnyezel
pexels

…a könnyeid egy része könnycsatornákon keresztül kifolyik a szemből. Ezek a csatornák apró csövek, amelyek a szemek és az orr között futnak. Minden könnycsatorna olyan, mint egy apró kád lefolyó. Amikor a könnyek megtelnek a szemedben, a könnycsatornákon keresztül kifolynak. Két könnycsatornád van – egy-egy mindkét szem belső sarkához közel. Láthatod is olykor ezeket a lyukakat, ha óvatosan lehúzod az alsó szemhéjat.

Ha a könnyek gyorsan folynak, például amikor erősen sírsz, a csatornák nem tudják elvezetni mindet, így a könnyek lefolynak az arcodra. És észrevetted már, hogy néha tisztán folyik az orrod, amikor sírsz? Ennek az az oka, hogy a csatornákon keresztül kilépő könnyek egy része az orrodon át jön ki.

Miért könnyes a szem?

Desperate African American female with curly hair wiping face with tissue while crying from sadness on windowsill and looking away
pexels

A szemek a síráson kívül sok különböző okból kifolyólag könnyeznek. Bármi, ami irritálja a szemet, könnyeket okozhat, mert a szem megpróbálja kimosni azt onnan. Tehát ha valami megakad benne – például kosz vagy szempilla -, akkor jönnek a könnyek!

Nem mindig láthatod azt, ami a szemedbe kerül. Mentél már be füstös szobába? Ha igen, akkor észrevehetted, hogy szemeid ​​könnyesek a füst elleni védekezésül. Annak ellenére, hogy a füstöt alkotó részecskék túl kicsik ahhoz, hogy láthassuk pket, még mindig károsíthatják a szemet. A szem akkor is könnyezhet, ha egy hámozott vagy apróra vágott hagyma közelében tartózkodunk. A hagyma által kibocsátott gőzök valójában apró vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek a szembe kerülhetnek, és fájdalmat okozhatnak.

Az olyan dolgok, amelyek kiszáríthatják a szemet, mint például a hideg levegő vagy a szél, szintén könnyezést okoznak. A szem túlzott kiszáradásától való megóvása érdekében a könnymirigyek kinyomják a könnyeket. Képzeld el, amint kiszáradt szemmel síelsz le egy dombról, miközben a szél rád zúdult. Az nagyon fájna!

Az emberek szeme attól is könnyes, ha allergiásak, fertőzést kaptak el, mint a megfázás; vagy az úgynevezett kötőhártya-gyulladás. Mindezek az irritációk gyulladttá és könnyessé tehetik a szemet.

Könny-gondok

Ha még nem agyaltál ezen, talán eszedbe sem jut mekkora gond lehet a szemszárazság.De néhány embernek gondot okoz a könnyezés, mert a könnymirigyeik nem termelnek elég könnyet. Bizonyos egészségügyi állapotok vagy gyógyszerek szemszárazságot okozhatnak.

Egy másik probléma, hogy a könnyek nem folynak le, így a szem túlságosan megtelik folyadékkal. Ez azért fordulhat elő, mert valakinek elzáródott a könnycsatornája. A csecsemők elzáródott könnycsatornákkal születhetnek. Általában maguktól nyílnak meg a csatornák, de egyes babáknak kis műtétre van szükségük a csatornák kiürítéséhez.

Tehát most már tudjuk, mire készül a szemünk, amikor teljesen könnyes lesz.

Az esti mesélés akár csecsemő, akár kisgyermekkorban, akár később is végtelen pozitív hatásokkal képes bírni. Miért? Miért olyan szuper, ha a szülő, nagyszülő elalvás előtt olvas a gyermeknek? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMik azok a mirigyek? – Válaszok gyerekeknek
Következő cikk5 kiváló anya lánya tevékenység

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .