Mikortól kell és milyen a jó gyerekcipő?

cipo_250.jpg

Hasznos tanácsok az egészséges lábakért: mikor vegyük meg az első cipőt a babának, milyen a megfelelő gyerekcipő. Ötletek otthoni játékokra, melyekkel segíthetjük gyermekünk lábizomzatának megfelelő fejlődését.

Az első cipőcskék

Nem kell megijedni, ha a gyermek a felállás, járás megindulásakor kissé csámpás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van. Ilyenkor sok szülő hiszi azt, hogy gyermeke lúdtalpas, pedig nem erről van szó. Ez a fejlődés egyik fázisa, melyben nincs szükség kezelésre. Legtöbbször ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a terhelés megindulásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához szükséges izomzat.

A felállást követő oldalazó lépegetésekkor megfigyelhetjük, hogy a kicsi lábujjait behúzva (bekarmolva) szinte belekapaszkodik a talajba. Ilyenkor jobb, hogyha nem adunk még rá cipőt, mert így mezítláb nagyon intenzíven fejlődik a lába. Ebben az időszakban csúszásgátlós zoknit vagy bőrdarabokból varrott kis cipőt szoktam ajánlani a szülőknek.

Az önálló járás elindulásakor (11-18 hónapos kor) nagyon fontos a sok mozgás mellett, hogy a kicsi jó cipőt hordjon. A jó cipő alatt nem a piacon lévő legdrágább cipőt kell érteni, hanem azt, ami az alábbi kritériumoknak megfelel:

 • A cipő kérge legyen erős, mely megtámasztja a sarkat minden oldalról!
 • Anyaga legyen bőr, melybe nem izzad bele a kicsi lába!
 • A szandál ne legyen hátul (a saroknál) nyitott!
 • A talp ne legyen merev! Próbáljuk meg vásárlás előtt félbehajtani a lábbelit.
 • A cipőt belülről is meg kell figyelni. Ne legyen benne betét, mely megemeli a boltozatot! Ez indokolatlan és káros ebben a fejlődési szakaszban, hiszen alátámasztva kikapcsolja az izmok mozgását, erősödését.

Abban az esetben, ha egy gyermeknek az  izomtónusa túl laza (hypoton) vagy alkatilag gyengébb, esetleg túlsúlyos , indokolt lehet betétes cipő felírása, vagy szupinált (kifelé döntött) cipő hordása, de a döntéshez mindenképp szakember tanácsát kérjük. Ezekben az esetekben a megfelelő cipő kiválasztása mellett nagyon fontos a lábtorna, és szakember (konduktor, gyógytornász) vezette mozgásfejlesztő foglalkozás javasolt.

Hogyan segítsük a lábizomzat fejlődését?

Otthonunkban, ahol sima talajon járunk, jobb, hogyha cipőt adunk a kicsire, mert ezek a sima felületek „kivasalják” a talpat, nem adnak megfelelő ingereket a mozgáshoz. Kint a természetben azonban bátran hagyjuk gyermekünket mezítláb járni a kertben, füvön, nagy kerek kavicsokon, homokban….

A lakásban is játszhatunk a lábacskáinkkal! Néhány példa a fejlesztésre:

 • Befesthetjük ecsettel a talpat és csinálhatunk láblenyomatot
 • Gyurmázhatunk is lábbal (kígyót hengerelni, lenyomatot készíteni)
 • Felemelhetünk a lábunkkal a talajról zsebkendőt, könnyű anyagot
 • Pakolhatunk kisebb gyöngyöket, golyókat egyik tálból a másikba
 • Építhetünk mezítlábas akadálypályát, egyenetlen felületeket párnákból, szőnyeg alá dugott puha játékokból, hullámos anyagokból
 • Ülve görgethetünk a talajon lábunkkal üres műanyag flakonokat. Ezeket két láb közé fogva fel lehet emelni, el lehet dobni.

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>