Nők és a pénz

Most, mikor élete talán legszebb időszakát éli, napról napra figyelheti gyermeke fejlődését, okosodását, ügyesedését, egy nagyon fontos, és lehet, hogy nagyon kijózanító témára kívánom felhívni a figyelmét. Milyen az Ön pénzügyi jövője?

Néhány általános tény

Talán hallotta már, a statisztikák szerint a nők néhány évvel hosszabb ideig élnek mint a férfiak! Ez nem magyar specialitás, Európában is így van. A különbség az, hogy itthon rövidebb ideig élünk. A legújabb kutatási eredmények szerint, egy 2006-ban született kisleány már 8 évvel tovább fog élni, mint egy ugyanakkor született kisfiú.

A nők átlagosan kevesebb fizetést kapnak még azonos munkakörben is. Megint nézzük a számokat: egy diplomás nő közel 27%-al keres kevesebbet egy azonos végzettségű férfinál!

Mi következik ebből a jövőjére nézve? A nők kevesebb nyugdíjat kapnak! Ma hazánkban az átlagos nyugdíj csak 240 Euro körül mozog!! Mit gondol, boldog és gondtalan életet él akinek ennyi a bevétele?

A magyar nyugdíjrendszer 4 pillérből áll. Ha most nem tudja kapásból felsorolni ezeket, akkor Ön is valószínűleg azok között a tájékozatlanok között van, akiket meglepetés érheti majd, ha eljön a „megérdemelt pihenés ideje”. Fontos lenne, egy pénzügyi tanácsadóhoz fordulnia pontos információért, mit kell tennie, hogy ne így járjon.

A nők társadalmi megbecsülése kisebb a férfiakénál! Nézzünk szét mondjuk a Parlamentben, vagy bármelyik cég igazgató tanácsában. Mit gondol, kik vannak többen, férfiak vagy nők? Ön van GYES-en, vagy GYED-en a kicsivel, vagy a férje, esetleg egyik nagyszülő? Miért döntöttek így?

Inkább hitelt veszünk fel, mint megtakarítunk. Egy tegnap rendezett konferencián mutattak be egy tanulmányt, melyből kiderült, a Közép Kelet Európai lakosok jövedelménél a Nyugat Európaiaké 6x több, az átlagos vagyonuk viszont 35 x több!!

Ennek részben történelmi okai vannak. De elgondolkodtató, az alábbi táblázat, mely a lakossági pénzügyi eszközök (LPE= betét, értékpapír, befektetés, biztosítás) és a jövedelem (ezer €) arányát mutatja a világ különböző területein:

Afrika 0,4
Közép Kelet Európa 1,4
Latin Amerika 1,7
Közel Kelet 4,3
Ázsia 4,7
Ausztrália 21,9
Nyugat Európa 52,2
Észak Amerika 58,1

Forrás: World Bank, McKinsey Global Banking Pools

Megállapították, hogy Közép Európa jövedelemarányosan a világ legszegényebb régiója, és felzárkózásunk Nyugat Európához generációkon át fog tartani, még akkor is, ha a jövedelmek előbb elérik a nyugati szintet.

Ugye már érti miről beszélek? Nem folytatom a sort.

Van-e megoldás ezekre a problémákra?

A jó hír, igen van!

Tájékozódjon!
Hallgassa meg a gazdasági híreket is, és olvasson ilyen témákról. Persze, tudom túl nagy a kínálat, nehéz kiválasztani a tényleg hozzáértő embert. Ha nem akar, vagy nem tud ezzel foglalkozni, forduljon pénzügyi szakértőnkhöz, és készíttessen legalább egyszer egy pénzügyi elemzést a maga számára. Ez feltárhatja, hogy mire kell figyelnie a jövőben, és a megoldások megkeresésében is segít!

Ne hagyja a párjára a pénzügyi döntéseket!
Itt nem a bevásárlásokra gondolok, hanem arra, hogy minden hosszú távra szóló elkötelezettséggel járó szerződést, közös döntés alapján szabad csak megkötni egy családban (pl. hitel, befektetés, banki lekötés). A férfiak hajlamosak nagyobb kockázatú megoldásokat bevállalni a nyereség reményében, a nők számára a biztonság a fontos. Mivel egy család jövőjéről kellene úgy is mindig dönteni, az Ön véleményét is tükröznie kell a kiválasztott megoldásnak.

Soha ne hozzon azonnali pénzügyi döntést!
Ha a szakértő vagy üzletkötő nem hajlandó még legalább egyszer időt fordítani Önre, akkor nem az Ön igényeit szolgáló megoldást kínál, hanem csak elad egy terméket, függetlenül attól, hogy az tényleg megfelelő-e az Ön számára! Aki első beszélgetésnél szerződést akar kötni, azt el kell küldeni!!!

Takarékoskodjon!
NAPI 2 BUSZJEGY ÁRÁBÓL 20 ÉV ALATT KÖZEL 16 MILLIÓJA LEHET! Már többször írtam erről. Minden megkeresett fillérünk minimum 10%-át félre kell tenni. Ha eddig ezt elmulasztotta, kezdje már ma! Igen, ehhez elszántság, rendszeresség és kitartás kell! Döntse el, akar néhány milliót a számláján, vagy nem?

Először, egy minimális tartalékot kell képezni a bankszámlán, ami legalább fél éves jövedelmünket pótolni tudja, ha bármi gond van. Ezután a távlati célokra kell spórolni. Ilyen a lakásvásárlás, gyerek taníttatása, saját nyugdíj kiegészítésünk, stb. Ne dőljön be a reklámoknak! Nem lesz sem rosszabb, sem csúnyább, ha nem az utolsó fillérig költi el a pénzét minden hónapban. De az már tudást igényel, hogy tényleg megőrizze, sőt növelje az értékét a nehezen megspórolt pénzünk. Ne szégyelljen tanácsot kérni! Sokat nyerhet egy jó döntéssel!

Összefoglalva: élethelyzettől függetlenül, a mai világban hosszú távra is kell gondolkodni. Mindenkor úgy kell az anyagiakat elrendezni, hogy akármelyik pillanattól kezdve a nő, egyedül is képes legyen az egész családot gond nélkül fenntartani, mintha másnaptól a társát bármi okból elvesztené. Képesnek kell lennie a nőnek egyedül fizetnie a hitelt, a rezsit, a tanulmányi költségeket a gyerekek után, sőt, még a saját nyugdíjára is félre kell tennie.

ÖNNEK MENNE EZ HOLNAPTÓL EGYEDÜL? Megfelelő pénzügyi megoldások vannak ilyen helyzetekre. Ha nem ismeri ezeket, forduljon hozzám tanácsért.

Mészáros Stefánia pénzügyi tanácsadó | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNem mindegy, milyen tejet
Következő cikkAnya bizonyítványa

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..