Ragadd meg a pillanatot! – adventi gondolatok

adventi300.jpg

Karácsonyvárás első vasárnapján tippentett egyet az ég, és leesett az első hó. Nagy öröm volt! Valljuk be, decemberre az ember egészen a feje búbjáig beszürkül. Végre jött a hó, új, tiszta kezdet, lényegtelen dolgok, hepehupák elfedése és egy szép összkép nézegetése, ilyen a havas táj kívül és odabent is.

Hiszen a hó csillogása leginkább befelé tükröz: a benti észrevétlen repedéseket és göcsörtöket is szépen befedi a friss puha tisztaság. Végre, végre felülemelkedhetünk!

Tudtuk, hogy meg kell szentelni, mert másnapra elillan, és valóban. Ma már csak a zöld füvön egy kicsire töpörödött jeges hóemberke áll, a répa narancsa meg a földön virít. Aztán egy hétköznap délután újra esett, és vacsora után azonnal szánkáztunk, mert reggelre már abból sem volt semmi. Vettük az ünnepi előkészületek és persze majd a két ünnep közötti lét üzenetét: ”Ragadd meg a pillanatot!”.

Állítsuk meg az időt, úgy könnyebb beleülni a percbe. Léteznek olyan tevékenységek, amik ezt lehetővé teszik. A homokóra megáll, ha zenét hallgattok, könyvet, mesét olvastok, ha alkottok, süttök, semmit tesztek!, pizsama napot tartotok, ha gyertyába bámultok, ha havas tájon jártok, ha énekeltek. A jelen mélysége beszippant ilyenkor.

Jöttek és jönnek sorra a vasárnapok, hol a varrógépet vettük elő egyszerű  textildíszek varrásához (előnye, hogy nem kell hozzá varrástudás, tizenegy éves lánykám is negyed óra alatt elsajátította ennek menetét), hol a mézes tésztát gyúrtuk. Jön még a gyertyaöntés, beiglisütés és a kihagyhatatlan sötétedés utáni bolyongásunk a világ huszonöt legszebb és leghíresebb karácsonyi vásárának egyikén: a Vörösmarty téren, ahova idén égősor füzéres fény villamos visz.

Az advent a latin adventus szóból származik, jelentése eljövetel, megérkezés, az Úr érkezése. Ha nem tudnám, azt játszanám, hogy az “ad” és a “ventilálás” kifejezés rövidített összetolása ez. Gimnazistaként idegenvezetői fakultációra jártam és egy osztálykiránduláson, ahova lazulni megy az ember, megbízott az osztályfőnök, hogy tartsak Veszprémből kiselőadást. Készülés híján, elmondtam, hogy a város neve a “vesz” és a “prém” szóösszetételből alakult, mert sok vadász lakta a környéket és prémmel kereskedtek. Visszatérve adventre, ez valóban az adás és a ventilálás ideje, utóbbi alatt érzelmi kiengedésre, szellőztetésre gondolok.
Ilyenkor eltűnhetnek a feszültségek, a harag, a csalódás helyét átveszi a megbocsátás, újrakezdés. Elhessegetjük a rosszat és lubickolunk a jóban, a karácsonyi hópihetáncban, vastagon hullik a szeretet. Adunk és kapunk is.

Gyertyagyújtogatós, szaloncukorpapírzizegős, illóolajos habfürdős, mézeskalácsropogtatós, beszélgetős, kártyázós, versolvasós, angyalharangos, csillagszórós meghitt Karácsonyt kívánok mindannyiunknak! Zene és Zamat röpítsen minket át az Új Esztendőbe!

Jakabosné Kovács Judit, www.kerekito.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi krízishelyzetben lévő anyákon segít a L’Oréal
Következő cikkOmbudsman: az elhalt magzatokat is megilleti a temetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..